1222
O Οθωνας Ηλιόπουλος στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ στην εκπομπή «Συνδέσεις» με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο | ΕΡΤ/YouTube

Ο Οθων Ηλιόπουλος θεωρεί παρεξηγημένο τον Πολάκη, «πεφωτισμένο» τον Τσίπρα και ίσως παραιτηθεί για τον Κασσελάκη

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2023, 09:58
O Οθωνας Ηλιόπουλος στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ στην εκπομπή «Συνδέσεις» με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο
|ΕΡΤ/YouTube

Ο Οθων Ηλιόπουλος θεωρεί παρεξηγημένο τον Πολάκη, «πεφωτισμένο» τον Τσίπρα και ίσως παραιτηθεί για τον Κασσελάκη

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2023, 09:58

Οκτώ ημέρες. Τόσες πέρασαν από τότε που ο Οθων Ηλιόπουλος, βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να μπει στο Βουλή ο –ακόμα υποψήφιος αρχηγός τη στιγμή που έγινε η δήλωση– Στέφανος Κασσελάκης. Τώρα όμως ο κ. Ηλιόπουλος λέει πως «όλα είναι υπό συζήτηση».

Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ το πρωί της Παρασκευής, μιλώντας στην ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο. Ο κ. Ηλιόπουλος, βέβαια, προσέθεσε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο θέμα» και υποστήριξε μάλιστα πως «οι άνθρωποι οι οποίοι ανακινούν αυτό το θέμα δεν προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι από το κόμμα εμένα δεν μου ζήτησε ποτέ να παραιτηθώ. Δεν έκανε κανείς ποτέ καμία νύξη για παραίτηση, οπότε ουσιαστικά βρισκόμαστε σε ένα πλασματικό σενάριο μπροστά το οποίο δημιουργούνται από κέντρα εκτός κόμματος».

Το γεγονός, βέβαια, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει για αρχηγό έναν άνθρωπο που δεν θα είναι στη Βουλή για την επόμενη τετραετία –ο κ. Κασσελάκης ήταν ένατος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας– παραμένει ως πρόβλημα. Αλλά ο κ. Ηλιόπουλος προτίμησε να το προσπεράσει, με τη γνωστή υπεκφυγή περί «κέντρων», «πολιτικών σκοπιμοτήτων» και άλλων θεωριών συνωμοσίας. Αλλωστε αποκάλυψε ότι ο κ. Κασσελάκης θα προτιμήσει μάλλον να «συνδέσει το κόμμα με την κοινωνία» –λες και δεν μπορεί να το κάνει αυτό ως βουλευτής.

«Από την αρχή της εκλογής μου κυκλοφόρησαν σενάρια για την παραίτησή μου, τα οποία θεωρώ ότι κυκλοφόρησαν συγκεκριμένα κέντρα για λόγους δικής τους πολιτικής σκοπιμότητας. Και το ίδιο έγινε και με τον κ. Κασσελάκη. Νομίζω ότι ο Στέφανος πολύ συνειδητά έχει επιλέξει τον ρόλο μιας εκπροσώπησης στη Βουλή από τον Σωκράτη Φάμελλο και για τον ίδιο του τον εαυτό προς το παρόν και δεν το θεωρώ καθόλου εφήμερο, ίσως σε βάθος χρόνου έχει επιλέξει έναν ρόλο να συνδέσει το κόμμα με την κοινωνία», είπε ο κ. Ηλιόπουλος.

Στη συνέχεια και απαντώντας, στο ερώτημα αν ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έχει επικοινωνήσει μαζί του, ο κ. Ηλιόπουλος είπε: «Βεβαίως έχει επικοινωνήσει μαζί μου. Τον Στέφανο τον ξέρω από το ψηφοδέλτιο της Επικρατείας, είχαμε κουβεντιάσει πάρα πολλές φορές, είχαμε βρεθεί πολλές φορές σε οργανώσεις του εξωτερικού μαζί. Τον εκτιμώ πάρα πολύ. Όταν εκλέχτηκε πρόεδρος τον πήρα τηλέφωνο και του ευχηθώ συγχαρητήρια και καλή δύναμη, γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν είναι μια εύκολη θέση αυτή την οποία την ανέλαβε. Και από τότε έχουμε επικοινωνία και καθημερινή και σήμερα ακόμη ανταλλάξαμε μηνύματα για πολιτικά θέματα».

Κληθείς να σχολιάσει τα σκληρά λόγια με τα οποία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. Νίκος Φίλης) έχουν χαρακτηρίσει τον κ. Κασσελάκη, ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι είναι λογικό διότι υπάρχει ένταση λόγω της πρόσφατης συντριβής του κόμματος στις εκλογές –μάλιστα σε μια ένδειξη του πόσο επαφή έχει ο ίδιος με την ελληνική πολιτική πραγματικότητα, υποστήριξε ότι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 ήταν με «μικρή διαφορά» (που ήταν 8,32%, μια από τις μεγαλύτερες ήττες στη Μεταπολίτευση).

Είπε ο κ. Ηλιόπουλος, σύμφωνα και με το ertnews.gr: «Είναι δυνατόν να περιμένουμε από ένα κόμμα το οποίο για πρώτη φορά δημιούργησε μια κυβέρνηση της Αριστεράς το 2015 -2019, μετά έχασε τις εκλογές για πολύ μικρό χρονικό περιθώριο, με μικρή διαφορά εκλογική και την επόμενη τετραετία έχασε τις εκλογές με μία πάρα πολύ μεγάλη εκλογική διαφορά, να περιμένουμε από αυτό το κόμμα να μην έχει μέλη τα οποία έχουν συναισθηματικές εξάρσεις, πιέσεις, ανθρώπινες αντιδράσεις. Εδώ στη δουλειά σας, άμα έχετε μία πολύ άσχημη ημέρα και γυρίσετε στο σπίτι σας λέει κάτι η γυναίκα σας και εκνευρίζεστε και τσακώνεστε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, ο οποίος μίλησε στη δημόσια τηλεόραση από τη Βοστώνη.

Απαντώντας στο πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο «διαζυγίων» και αποχωρήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα και δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα συνεχίσει αυτή η σχέση. Αλλά πάρα πολλές φορές υπάρχουν εντάσεις και οι εντάσεις ξεπερνιούνται και με διάλογο και με ξεκαθάρισμα πολιτικών θέσεων. Αυτό το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι είναι πάρα πολύ λογικό να αντιδρούν έντονα και συναισθηματικά κάποιοι από τα μέλη και από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι ο τρόπος που αντιδρώ εγώ και ο τρόπος που αντέδρασαν πάρα πολλοί άνθρωποι. Η Εφη Αχτσιόγλου, η οποία έχασε τις εκλογές, η οποία εκφράζει το μισό κόμμα, ουσιαστικά πολιτικά, δεν είχε καμία έντονη αντίδραση. Υπήρξε ένας άνθρωπος ο οποίος πάλεψε γι’ αυτό, το οποίο νομίζω ήταν το σωστό οργανωτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο καινούργιος πρόεδρος υπήρξε πάρα πολύ ευγενής».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν «βαρίδια» στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «σε έναν πολυπληθή πολιτικό οργανισμό υπάρχουν πολιτικοί οι οποίοι έχουν απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό και μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι σε κάποιο άλλο κοινό δεν δημιουργούν μια έλξη. Δεν νομίζω ότι η πολυμορφία αυτή, την οποία δεν θα ευχόμουν, είναι κύριο αίτιο της μικρής απόδοσής της στις εκλογές του 23. Εγώ έχω ζήσει πάρα πολλά χρόνια στην Αμερική, όπως έχει ζήσει ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην Αμερική. Λίγο ως πολύ απεχθάνομαι την ομοφωνία στα ελληνικά κόμματα. Κατηγορήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι λέει ο τάδε ηγέτης μία θέση, ο επόμενος ηγέτης, μία άλλη θέση. Άνθρωποι οι οποίοι έχουν συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα μπορούν να έχουν επί μέρους απόψεις, δεν είναι κακό και το ύφος και οι απόψεις να εκφράζονται».

Αναφερόμενος στις φραστικές επιθέσεις του Παύλου Πολάκη και το γεγονός πως «τραβάει» τα βλέμματα από την ουσιαστική δουλειά του κόμματος, ο κ. Ηλιόπουλος δεν δίστασε να πλέξει το εγκώμιο του βουλευτή Χανίων, περιγράφοντάς τον ως… παρεξηγημένο!

«Αυτό είναι αλήθεια. Το ότι ασχολείται με αυτό νομίζω ότι είναι μια έντεχνη παραποίηση και προσομοίωση μιας πραγματικότητας με την οποία υποτίθεται ότι θα πρέπει να ασχοληθεί», είπε, για να προσθέσει:

«Τον Παύλο τον ξέρω και τον έχω παρακολουθήσει πολύ κοντά σαν υφυπουργό (ήταν αναπληρωτής υπουργός) Υγείας και πολλές φορές έχουμε πολιτικά διαφωνήσει και πολλές φορές συμφωνήσει. Ο Πολάκης, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος κατά τη γνώμη μου είναι φοβερά εργατικός, ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικός σαν υφυπουργός Υγείας, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος είναι ακέραιος, ένας άνθρωπος ο οποίος έχει προσφέρει στο χώρο της υγείας μαζί με τον Ανδρέα Ξανθό. Αν κανείς ακούσει προσεκτικά τα πράγματα που λέει πολλές φορές, θεωρώ ότι δεν έχει άδικο. Εγώ θα τα έλεγα με ένα διαφορετικό τρόπο, γιατί καμιά φορά για το ευρύ κοινό δυστυχώς χάνει το δίκιο του», προσέθεσε, αποφεύγοντας να πει αν το «δίκιο» που έχανε ο κ. Πολάκης ήταν οι διαπρύσιοι λόγοι του κατά των εμβολίων για την Covid-19, που υπονόμευαν την εθνική προσπάθεια θωράκισης των πολιτών απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού.

Ερωτηθείς, κατά τα άλλα, για το «πού οφείλεται η εκλογική αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Ηλιόπουλος υιοθέτησε και αυτός εμμέσως πλην σαφώς τη θεωρία συνωμοσίας που έχει εξυφάνει η πλευρά του κ. Κασσελάκη περί υπονόμευσης του κ. Τσίπρα. Ο βουλευτής Επικρατείας είπε ότι η ήττα οφείλεται κατ’ αρχάς «στην απουσία κόμματος. Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σαν κόμμα βασίστηκε στη φωτεινή προσωπικότητα του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο εγώ τον εκτιμώ, τον θαυμάζω και θεωρώ ότι ήταν ένας πάρα πολύ πεφωτισμένος πολιτικός. Αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να κινηθεί σε μία μάχη ένα σώμα το οποίο έχει μόνο ένα μεγάλο κεφάλι χωρίς να έχει ένα ισχυρό κορμό και ισχυρά πόδια και χέρια. Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα του ’19 έπαψε να έχει κομματικό μηχανισμό. Και όταν λέω κομματικό μηχανισμό, δεν μιλάω για ένα κομματικό μηχανισμό στρατιωτικού τύπου. Μιλάω για μία οργάνωση ανθρώπων οι οποίοι θα πολλαπλασιάζουν την προσπάθεια που κάνει μέσα στο κοινοβούλιο και τις ιδέες τις οποίες έχει προτεραιοποίηση και θέλει να περάσει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...