604
Ο Ορμπαν και ο Τραμπ δείχνουν την απόλυτη σύμπνοια τους στη συνάντηση που είχαν στο Μαρ-Α-Λαγκο | Viktor Orban/X/REUTERS

Ο Ορμπαν χρησιμοποιεί το Ουκρανικό για να κολακέψει τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2024, 17:39
Ο Ορμπαν και ο Τραμπ δείχνουν την απόλυτη σύμπνοια τους στη συνάντηση που είχαν στο Μαρ-Α-Λαγκο
|Viktor Orban/X/REUTERS

Ο Ορμπαν χρησιμοποιεί το Ουκρανικό για να κολακέψει τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2024, 17:39

Ο Βίκτορ Ορμπαν συνάντησε τον Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-Α-Λάγκο της Φλόριντα, μετά από τις επισκέψεις του στη Μόσχα και το Πεκίνο, στα πλαίσια μιας αμφιλεγόμενης «ειρηνευτικής αποστολής», με υποτιθέμενο στόχο την εκεχειρία στην Ουκρανία.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός είναι ο στενότερος σύμμαχος στην Ευρώπη τόσο του Τραμπ όσο και του προέδρου Πούτιν. Την Παρασκευή δημοσίευσε ένα εντυπωσιακό βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την υποδοχή του στο πολυτελές θέρετρο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στο Παλμ Μπιτς – τον θαυμασμό στο πρόσωπο του οποίου δεν κρύβει.

«Διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο Τραμπ για την ειρήνη. Τα καλά νέα της ημέρας: θα τα καταφέρει», έγραψε ο Ορμπαν, αφού πόζαρε για φωτογραφίες με τον Τραμπ, ο οποίος διεκδικεί μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο τον προσεχή Νοέμβριο. «Ο πρόεδρος Τραμπ απέδειξε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του ότι είναι άνθρωπος της ειρήνης. Θα το ξανακάνει», ανέφερε, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου.

Οι δύο άνδρες φωτογραφήθηκαν με υψωμένους αντίχειρες μπροστά από ένα γλυπτό με έναν αμερικανικό αετό σε μια επιχρυσωμένη αίθουσα υποδοχής. Δίπλα, φαίνεται ένα μπουκάλι κρασιού Trump Heritage του 2020, που προφανώς ήταν δώρο του πρώην προέδρου στον Ορμπαν – η χώρα του οποίου φημίζεται για την οινοπαραγωγή της.

Ευρωπαίοι και άλλοι δυτικοί διπλωμάτες υποψιάζονται ότι ο Ορμπαν ενεργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ του Πούτιν και του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, ενόψει μιας πιθανής νίκης του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Το ταξίδι του στη Φλόριντα ήρθε αμέσως μετά από την επίσκεψή του στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα.

Αναδημοσιεύοντας το βίντεο του Ορμπαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τραμπ επανέλαβε τις εκκλήσεις του για κατάπαυση του πυρός. «Πρέπει να υπάρξει ειρήνη και γρήγορα», είπε. «Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε έναν πόλεμο που δεν έπρεπε να είχε ξεκινήσει ποτέ».

Ο ούγγρος ηγέτης απομονώθηκε και δέχθηκε κριτική από πολλούς ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής του NATO αυτής της εβδομάδας, καθώς δεν ζήτησε, ούτε πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν, επιλέγοντας αντιθέτως να φύγει νωρίς ώστε να συναντήσει τον Τραμπ.

Η ρωσική κρατική τηλεόραση αφήνει να εννοηθεί ότι ο Ορμπαν λειτουργεί ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στους Τραμπ και Πούτιν, καθώς ο πρώην αμερικανός πρόεδρος δεν έχει τα πολιτικά περιθώρια να ανοίξει προσωπική γραμμή επικοινωνίας με τον ρώσο πρόεδρο πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ορμπαν κατηγορήθηκε για απόπειρα «κατευνασμού» από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όταν εμφανίστηκε στη Μόσχα για να συνομιλήσει με τον Πούτιν χωρίς να το πει στους άλλους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτό το ταξίδι ακολούθησε μια επίσκεψη στο Πεκίνο για συνάντηση με τον πρόεδρο Σι, πριν μεταβεί στην Ουάσιγκτον για τη σύνοδο κορυφής του NATO. Ο Ορμπαν ξεκίνησε την «αποστολή» του στην Ουκρανία στις 2 Ιουλίου, ξαφνιάζοντας τους διπλωματικούς παρατηρητές με ένα κάλεσμα για κατάπαυση του πυρός, ενώ στεκόταν στο πλευρό του ουκρανού προέδρου Ζελένσκι στο Κίεβο.

Η ΕΕ αναμένεται να εκδώσει επίσημη επίπληξη στον Ορμπαν για το ταξίδι, το οποίο ήρθε καθώς η χώρα του αναλάμβανε την εκ περιτροπής προεδρία της Ενωσης. Μια επιστολή εν είδει «κίτρινης κάρτας» θα σταλεί στη Βουδαπέστη την ερχόμενη εβδομάδα, προειδοποιώντας τον ότι εάν δεν σταματήσει, άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες θα μποϊκοτάρουν τις συνόδους κορυφής που θα πραγματοποιηθούν στην Ουγγαρία υπό την θητεία του στην προεδρία της ΕΕ.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Ορμπαν δεν μετέφερε στον Πούτιν τα σχέδιά του να συναντηθεί με τον Τραμπ – και ότι ο Πούτιν δεν μετέφερε κανένα μήνυμα στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ μέσω του Ούγγρου ηγέτη.

Ο Ζελένσκι απέρριψε τη διπλωματία του Ορμπαν ως άνευ ουσίας. «Πού θα πάει αύριο; Δεν γνωρίζω. Ισως έρθει ξανά στην Ουκρανία», είπε ο ουκρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη σύνοδο κορυφής του NATO. «Δεν μπορούν όλοι οι ηγέτες να διαπραγματευτούν. Πρέπει να έχεις κάποια εξουσία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...