Την περασμένη Τετάρτη ο θεωρούμενος ακροδεξιός και λαϊκιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν με κυβερνητική απόφαση επεξέτεινε τον αριθμό των τροφίμων στα οποία έβαλε πλαφόν, δηλαδή ανώτατη τιμή πώλησης. Το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή να ασχοληθεί με το θέμα το Politico, επικεντρώνοντας στο «πιθανό πλήγμα που θα υποστούν τα σουπερμάρκετ» και γενικώς η λιανική. Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο μέτρο έρχεται τελευταίο σε μια αλυσίδα άλλων αναλόγων, τα οποία ισχύουν εδώ και έναν χρόνο στην Ουγγαρία, και απαρίθμησε ορισμένα.
Τον περυσινό Δεκέμβριο, εν μέσω πληθωριστικών τάσεων στην Ευρώπη, κυρίως στην κεντροανατολική, ο Ορμπαν υποχρέωσε τα σουπερμάρκετ με τζίρο μεγαλύτερο από 250 εκατ. ευρώ να παραδίδουν τρόφιμα στο κράτος, σε ειδικό φιλανθρωπικό ίδρυμά του, 48 ώρες προτού εκπνεύσει η ημερομηνία ασφαλούς καταναλώσεώς τους (η λεγόμενη «ημερομηνία λήξης»).
Κατόπιν, ο Ορμπαν έβαλε πλαφόν σε έξι βασικά τρόφιμα, στα οποία περιλαμβάνονται η ζάχαρη, το αλεύρι και το στήθος κοτόπουλου. Ταυτόχρονα, αύξησε τη φορολογία των σουπερμάρκετ (ανέβασε τους φορολογικούς συντελεστές από το 2,7% στο 4,1%). Με την πλέον πρόσφατη κίνησή του, όπως προαναφέρθηκε, επέβαλε πλαφόν στην τιμή της πατάτας και στην τιμή των αυγών.
Δεδομένου ότι αυτά τα μέτρα πλήττουν γερμανικούς, βρετανικούς και γαλλικούς κολοσσούς του λιανεμπορίου, όπως είναι οι αλυσίδες Aldi και Lidl, η Tesco και η Auchan, το Politico έγραψε ότι τα ντόπια μαγαζιά μπορούν να αποφύγουν το πλαφόν, είτε επειδή κάνουν μικρότερους τζίρους είτε επειδή χρησιμοποιούν τη μέθοδο του λεγόμενου «φραντσάιζ» (ιδιότυπη ενοικίαση φίρμας και σήματος επιχείρησης).
Προσεγγίζοντας τα ξένα σουπερμάρκετ, το Politico παρεχώρησε βήμα σε αυτά. Οι εκπρόσωποί τους υποστήριξαν ότι πίσω από τις κινήσεις του Ορμπαν υπάρχει δόλος και ότι απώτατος στόχος του είναι η εκδίωξή τους από την Ουγγαρία. Διατείνονται, μάλιστα, ότι στο πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί από την ουγγρική κυβέρνηση τα ξένα σουπερμάρκετ δεν μπορούν να λειτουργήσουν.
Το θέμα προέβαλε και η Corriere della Sera ισχυριζόμενη ότι όλα αυτά «δεν φαίνονται και πολύ ταιριαστά με τις αρχές της ευρωπαϊκής αγοράς», δηλαδή με τα θέσφατα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και ότι οι κανόνες της Κομισιόν και των άλλων ευρωπαϊκών θεσμών «μπορεί να μην αρέσουν και να είναι λανθασμένοι», ωστόσο δεν γίνεται να επιλέγεις κανόνες που σου ταιριάζουν και να απορρίπτεις άλλους, «υπονομεύοντας τα ίδια τα θεμέλια της ΕΕ».
Υπενθύμισε ότι η έξοδος από το κλαμπ των Βρυξελλών είναι μια λύση, αν, φυσικά, αδιαφορείς για την απώλεια των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Το ζήτημα είναι, έγραψε η Corriere, να μη γίνει η Ουγγαρία το κακό παράδειγμα και για άλλες χώρες-μέλη της EE.
Το γαλλικό σουπερμάρκετ ήδη ετοιμάζεται να πουλήσει τις εγκαταστάσεις του σε ούγγρο αγοραστή, ενώ δεν κατέστη σαφές αν οι υπόλοιπες ξένες φίρμες θα κινηθούν νομικά. Πάντως, οι ούγγροι καταναλωτές δεν τις συμπαθούν, αφού αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τις υψηλές τιμές στις οποίες πωλούν τα τρόφιμα.
Το 2021, οι πέντε μεγάλες ξένες φίρμες σουπερμάρκετ αύξησαν τους τζίρους τους. Η Lidl, λ.χ., σημείωσε αύξηση τζίρου κατά 17%. Και η παρέμβαση της Κομισιόν υπέρ των ξένων σουπερμάρκετ μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα, αν εκδηλωθεί σε χρονική στιγμή κατά την οποία οι Ούγγροι, όπως και όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες, αγωνίζονται να επιβιώσουν σε περιβάλλον μεγάλης κρίσης κόστου ζωής.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News