323
Ο Βίκτορ Ορμπαν σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου στη Βουδαπέστη, όταν την επισκέφθηκε ο Σι Τζινπίνγκ | Szilard Koszticsak/Pool via REUTERS

Ο Ορμπαν συνέκρινε τους δυτικούς συμμάχους του με τον Χίτλερ!

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2024, 16:32
Ο Βίκτορ Ορμπαν σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου στη Βουδαπέστη, όταν την επισκέφθηκε ο Σι Τζινπίνγκ
|Szilard Koszticsak/Pool via REUTERS

Ο Ορμπαν συνέκρινε τους δυτικούς συμμάχους του με τον Χίτλερ!

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2024, 16:32

Ο Βίκτορ Ορμπαν κατηγόρησε σήμερα τους δυτικούς του συμμάχους ότι θέλουν να σύρουν την Ουγγαρία σε μια ένοπλη σύγκρουση, «όπως είχε γίνει κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», φτάνοντας ως το σημείο να τους συγκρίνει με τον Αδόλφο Χίτλερ.

«Επανεξέτασα» υπό το φως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία «τα σχετικά έγγραφα με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Χίτλερ» και τον ούγγρο ηγέτη Μίκλος Χόρτι, δήλωσε σχετικά στο ουγγρικό κρατικό δίκτυο ραδιοφωνίας.

«Η Ουγγαρία υφίστατο» τότε «τεράστιες πιέσεις για να αποστείλει το ταχύτερο δυνατό περισσότερους στρατιώτες στο μέτωπο και να απελάσει περισσότερους Εβραίους» προς τα στρατόπεδα θανάτου, πρόσθεσε.

«Δεν λέω ότι αυτό που ζούμε σήμερα έχει φτάσει στο ίδιο επίπεδο, αλλά οδεύουμε προς την κατεύθυνση αυτή», σημείωσε ο μόνος αρχηγός κράτους-μέλους της ΕΕ που έχει διατηρήσει στενές διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία παρά τον πόλεμο.

«Είναι παράλογο για το NATO, αντί να μας υπερασπίζεται, να σύρει εμάς, ένα κράτος-μέλος, σε έναν παγκόσμιο πόλεμο. Αυτό είναι τόσο παράλογο όσο το να αποφασίζει ένας πυροσβέστης να πάει να σβήσει μια πυρκαγιά με φλογοβόλο», πρόσθεσε ο Ορμπαν.

Μια αποστολή του NATO στην Ουκρανία θα δημιουργήσει τον κίνδυνο ενός παγκοσμίου πολέμου αντί να προστατεύσει τα κράτη μέλη της συμμαχίας, υπογράμμισε.

Το NATO «πλησιάζει όλο και περισσότερο σε έναν πόλεμο κάθε εβδομάδα», τόνισε, την ώρα που οι υπουργοί Εξωτερικών της συμμαχίας συναντώνται στην Πράγα για να συζητήσουν την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ο ίδιος είπε ότι η πιθανή αποστολή γάλλων στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία και η χρήση δυτικών όπλων σε στόχους στη Ρωσία είναι «ανησυχητικές» εξελίξεις και φέρνουν το NATO πιο κοντά σε έναν πόλεμο.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η χώρα του, μέλος του NATO, δεν θα συμμετάσχει στο μακροπρόθεσμο σχέδιο της συμμαχίας για παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, το οποίο η Βουδαπέστη έχει χαρακτηρίσει «τρελή αποστολή».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κάλεσαν τη Δευτέρα την Ουγγαρία να σταματήσει να μπλοκάρει μέτρα για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, εν μέσω έντασης στη διάρκεια της συνάντησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...