793
Χειραψία του Βίκτορ Ορμπαν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο, την Τρίτη | REUTERS/Valentyn Ogirenko

Ο Ορμπαν στο Κίεβο για πρώτη φορά από τη ρωσική εισβολή

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2024, 10:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/07/2024 14:46
Χειραψία του Βίκτορ Ορμπαν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο, την Τρίτη
|REUTERS/Valentyn Ogirenko

Ο Ορμπαν στο Κίεβο για πρώτη φορά από τη ρωσική εισβολή

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2024, 10:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/07/2024 14:46

Ο Βίκτορ Ορμπαν, που ανέλαβε τη Δευτέρα την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για έξι μήνες, έφτασε το πρωί της Τρίτης στο Κίεβο σε μία αιφνιδιαστική επίσκεψη, για να να συναντήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ζήτησε από τον ουκρανό πρόεδρο να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας γρήγορης κατάπαυσης του πυρός, η οποία θα μπορούσε να «επιταχύνει» τις ειρηνευτικές συνομιλίες, δήλωσε αργότερα, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Βουδαπέστη εκτιμά τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες της Ουκρανίας, αλλά ζήτησε από τον ουκρανό ομόλογό του να ασκήσει πίεση για εκεχειρία με στόχο να διεξαχθούν γρήγορα ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Ζελένσκι δήλωσε από την πλευρά του πως η Ουκρανία χρειάζεται μια «δίκαιη ειρήνη» και πως η Ευρώπη οφείλει να συνεχίσει τη στρατιωτική αρωγή της προς την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο, η επίσκεψη του ούγγρου πρωθυπουργού φανερώνει τις «κοινές ευρωπαϊκές προτεραιότητες, σε ποιο σημείο είναι σημαντικό να υπάρξει μια δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία και στο σύνολο της Ευρώπης».

Ο Ορμπαν δήλωσε ακόμα πως θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του με την Ουκρανία και να υπογράψει μια ευρεία συμφωνία διμερούς συνεργασίας.

Στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου, ο Ζελένσκι δήλωσε πως οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών στο Κίεβο μπορεί να χρησιμεύσουν ως βάση για μια μελλοντική συμφωνία ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ουγγαρία.

Είναι η πρώτη επίσκεψη του φιλορώσου ούγγρου πρωθυπουργού στο Κίεβο, από τότε που εισέβαλε ο Πούτιν στην Ουκρανία. Την ίδια περίοδο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας έχει επισκεφτεί πέντε φορές τη Ρωσία.

Η Ουγγαρία έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει την ανάγκη στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας και έχει ζητήσει κατάπαυση του πυρός.

Ο ουκρανός πρόεδρος υποδέχεται τον ούγγρο πρωθυπουργό, στο προεδρικό μέγαρο, την Τρίτη – EPA/ZOLTAN FISCHER/HUNGARIAN PM’S PRESS OFFICE HANDOUT

Την περασμένη εβδομάδα, οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν 1,4 δισ. ευρώ από τα κέρδη από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την παροχή όπλων και άλλης βοήθειας στην Ουκρανία, παρακάμπτοντας το ουγγρικό βέτο που τόσο συχνά εμπόδιζε τις αποφάσεις των Βρυξελλών για την Ουκρανία.

Πέρυσι, ο Ορμπαν είχε δηλώσει στον Πούτιν ότι η χώρα του ποτέ δεν ήθελε να αντιπαρατεθεί με τη Ρωσία. Στις αρχές του 2024 άσκησε βέτο σε πακέτο ύψους 50 δισεκ. ευρώ βοήθειας προς την Ουκρανία, το οποίο τελικά εγκρίθηκε με καθυστέρηση.

Ο ευρωσκεπτικιστής Ορμπαν, που βρίσκεται στην εξουσία αδιάλειπτα από το 2010, είναι επίσης αντίθετος στις συζητήσεις για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, κρίνοντας ότι το Κίεβο δεν είναι έτοιμο.

Τελικά δέχθηκε να αποχωρήσει από τις συζητήσεις στη διάρκεια της συνόδου κορυφής των 27 τον Δεκέμβριο, μέχρι οι υπόλοιποι ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, ο Ορμπαν έχει ενισχύσει τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς της χώρας του με το Κρεμλίνο και η Ρωσία παραμένει βασική πηγή για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ουγγαρίας.

Ο Βίκτορ Ορμπαν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο τραπέζι των «διαπραγματεύσεων» – EPA/ZOLTAN FISCHER/HUNGARIAN PM’S PRESS OFFICE HANDOUT

Παράλληλα, ο ούγγρος πρωθυπουργός είναι αντίθετος στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Ρωσία και έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «στρατιωτική επιχείρηση», υιοθετώντας τον όρο που χρησιμοποιεί η Μόσχα.

Τη Δευτέρα, ο Ζελένσκι «συνεχάρη» την Ουγγαρία για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ και δήλωσε ότι ελπίζει η Βουδαπέστη να προωθήσει «τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες, τους στόχους και τα συμφέροντα».

Πάντως, οι σχέσεις του Ορμπαν με τον Ζελένσκι δεν είναι καλές, μάλιστα ο Ούγγρος κατέταξε τον ουκρανό πρόεδρο μεταξύ των «αντιπάλων» στη διάρκεια ομιλίας του μετά την επανεκλογή του το 2022.

Παρ’ όλα αυτά οι δύο άνδρες έχουν συναντηθεί αρκετές φορές, όπως για παράδειγμα στα τέλη Ιουνίου στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Τον Δεκέμβριο, Ορμπαν και Ζελένσκι είχαν μια σύντομη συνομιλία κατά την ορκωμοσία του προέδρου της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι. Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο έδειχναν τους δύο άνδρες να έχουν τεταμένη συζήτηση, με τον ουκρανό πρόεδρο να κάνει λόγο για «ειλικρινή» ανταλλαγή απόψεων.

Οι σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ουγγαρίας είναι τεταμένες εδώ και χρόνια με αφορμή την ουγγρική μειονότητα που ζει στην Υπερκαρπαθία, μια περιοχή στο δυτικό άκρο της Ουκρανίας που βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Βουδαπέστης ως τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Κίεβο υιοθέτησε το 2017 σειρά αμφιλεγόμενων μέτρων, τα οποία αφορούσαν κυρίως τη διδασκαλία της ουκρανικής γλώσσας.

Εξάλλου η Ουγγαρία, που συνορεύει με την Ουκρανία, έχει υποδεχθεί πολύ λιγότερους ουκρανούς πρόσφυγες σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...