300
Ο Βίκτορ Ορμπαν φορώντας το επίμαχο κασκόλ με τον χάρτη της «Μεγάλης Ουγγαρίας» | Twitter

Ο Ορμπαν με κασκόλ της «Μεγάλης Ουγγαρίας» – έντονες διαμαρτυρίες σε Κίεβο και Βουκουρέστι

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2022, 13:40
Ο Βίκτορ Ορμπαν φορώντας το επίμαχο κασκόλ με τον χάρτη της «Μεγάλης Ουγγαρίας»
|Twitter

Ο Ορμπαν με κασκόλ της «Μεγάλης Ουγγαρίας» – έντονες διαμαρτυρίες σε Κίεβο και Βουκουρέστι

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2022, 13:40

Με κασκόλ που εμφανίζει τον χάρτη της «Μεγάλης Ουγγαρίας» των αρχών του 20ού αιώνα εμφανίστηκε ο Βίκτορ Ορμπαν προκαλώντας  την έντονη αντίδραση Ουκρανίας και Ρουμανίας.

Σε συνάντησή του με ούγγρο ποδοσφαιριστή, ο Ορμπαν φορούσε το κασκόλ με τον χάρτη που απεικονίζει την Ουγγαρία πριν την υπογραφής της Συνθήκης του Τριανόν, που υπογράφηκε το 2020 μεταξύ της χώρας του και των νικητών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, την οποία ο εθνικιστής ούγγρος πρωθυπουργός δεν παύει να αμφισβητεί από τότε που ανήλθε στην εξουσία.

Στον χάρτη αυτόν εμφανίζονται εδάφη που σήμερα ανήκουν στα γειτονικά της κράτη της Αυστρίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας, της Κροατίας, της Σερβίας, της Σλοβενίας και της Ουκρανίας.

Η Συνθήκη, που υπογράφηκε το 1920 από την ουγγρική αντιπροσωπεία και στη συνέχεια επικυρώθηκε από το ουγγρικό κοινοβούλιο και από τον αντιβασιλέα της Ουγγαρίας, έδινε ανεξαρτησία σε λαούς που προηγουμένως ήταν υπό την κυριαρχία της Βουδαπέστης και της Αυστροουγγρικής μοναρχίας. Ως αποτέλεσμα, τρία εκατ. ουγγρόφωνοι έγιναν μειονότητα στο εξωτερικό.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή της Ουγγαρίας για να διαμαρτυρηθεί, καθώς η πράξη του Ορμπαν «είναι απαράδεκτη και προωθεί ιδέες αναθεωρητισμού».

«Η προώθηση ιδεών αναθεωρητισμού στην Ουγγαρία δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη των ουκρανο-ουγγρικών σχέσεων και δεν συμβαδίζει με τις αρχές της ευρωπαϊκής πολιτικής», έγραψε στο Facebook, ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ολεγκ Νικολένκο.

«Αναμένουμε μια επίσημη συγγνώμη από την ουγγρική πλευρά και μια διάψευση των “επιθέσεων” στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», τόνισε ο Νικολένκο.

Επίσης, τη Δευτέρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας έκανε γνωστή την αποδοκιμασία του για μια «χειρονομία αναθεωρητισμού, κόντρα στο ρεύμα της πραγματικότητας».

Ο ούγγρος πρωθυπουργός βέβαια, δεν έδειξε να στενοχωριέται και ιδιαίτερα από τις αντιδράσεις και απάντησε ότι δεν πρέπει να αναμιγνύονται το ποδόσφαιρο με την πολιτική. «Το ποδόσφαιρο δεν είναι πολιτική, ας μην εφευρίσκουμε κάτι που δεν υπάρχει», έγραψε στο Facebook. «Η εθνική ομάδα της Ουγγαρίας είναι αυτή όλων των Ούγγρων, όπου κι αν ζουν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...