911
Πώς Μακρόν και Μελόνι «τούμπαραν» τον Ορμπαν; | CreativeProtagon

Ο Ορμπαν, η Μελόνι, ο Μακρόν και μία σαμπάνια

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2024, 16:35
Πώς Μακρόν και Μελόνι «τούμπαραν» τον Ορμπαν;
|CreativeProtagon

Ο Ορμπαν, η Μελόνι, ο Μακρόν και μία σαμπάνια

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2024, 16:35

Μερικοί ευρωπαίοι ηγέτες, αστειευόμενοι, είπαν ότι θα του έστελναν τους λογαριασμούς των ξενοδοχείων τους για τις έξτρα νύχτες που θα έπρεπε να μείνουν στις Βρυξέλλες, έως ότου να τον πείσουν να εγκρίνει τη συνέχιση της οικονομικής υποστήριξης της Ουκρανίας. Αλλοι, λιγότερο αστειευόμενοι, του ανέφεραν ότι αντιμετώπιζε τον κίνδυνο μιας νομικής αναστολής της συμμετοχής του στις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και μερικοί προσφέρθηκαν να τον ακούσουν, πίνοντας, μαζί του ένα πότο αργά το βράδυ, καθώς εκείνος παραπονιόταν ότι η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία μεροληπτεί εναντίον του λόγω ιδεολογικής εχθρότητας.

Αυτή ήταν η τακτική που εφάρμοσαν κορυφαίοι ευρωπαίοι ηγέτες –όπως την περιγράφουν οι ανταποκριτές των New York Times στις Βρυξέλλες — ούτως ώστε να κάμψουν την αντίσταση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος απειλούσε να προβάλει βέτο στην απόφαση για την περαιτέρω χρηματοδότηση του Κιέβου με επιπλέον πενήντα δισεκατομμύρια ευρώ.

Επειτα από εβδομάδες κατά τις οποίες εναντιωνόταν στην ομόφωνη απόφαση των υπόλοιπων 26 ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ, το πρωί της Πέμπτης, μόλις μία ώρα μετά την έναρξη των εργασιών του έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ, ο Βίκτορ Ορμπαν είχε υποχωρήσει, χάρη και σε αυτήν την προσεχτικά συντονισμένη παρασκηνιακή εκστρατεία άσκησης πίεσης.

Η αναπάντεχη εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καταρχάς για την Ουκρανία, καθώς τα πενήντα δισεκατομμύρια ευρώ θα συμβάλουν στη διατήρηση της οικονομίας της κατά την επόμενη τετραετία, ακόμη και με την αμερικανική βοήθεια να παραμένει κολλημένη στο Κογκρέσο. Οσον αφορά την ΕΕ, το ξεπέρασμα του σκοπέλου καταδεικνύει την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει να συνδράμει την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της Ρωσίας αλλά και να φέρει στα νερά της, να «υποτάξει» τρόπον τινά, τον συχνά αντιδραστικό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας.

«Οι πιο σημαντικοί ηγέτες της Ευρώπης έπαιξαν ο καθένας διάφορους ρόλους για να πιέσουν τον Ορμπαν να ευθυγραμμιστεί», γράφουν οι New York Times. Ο Σαρλ Μισέλ, για παράδειγμα, υποδύθηκε «τον κακό αστυνομικό», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι απεσταλμένοι της νεοϋορκέζικης εφημερίδας στις Βρυξέλλες. Και, πράγματι, τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Βίκτορ Ορμπαν, για να τον ενημερώσει ότι δεν υπήρχε περίπτωση να ικανοποιηθεί το αίτημά του για ετήσιο δικαίωμα βέτο σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας. Και μετά τον προειδοποίησε πως ότι ορισμένα κράτη-μέλη εξέταζαν το ενδεχόμενο να κινήσουν μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα με στόχο να του στερήσουν εντελώς το δικαίωμα ψήφου.

Στη συνέχεια, το απόγευμα της Τετάρτης, ο Βίκτορ Ορμπαν συναντήθηκε με την πρωθυπουργό της Ιταλίας, σε executive σουίτα του μεγαλοπρεπούς, πεντάστερου, Hotel Amigo στην καρδιά των Βρυξελλών. Πίνοντας ένα μπουκάλι σαμπάνια η Τζόρτζια Μελόνι κατάφερε να τον πείσει ότι είχε περισσότερα να κερδίσει παρά χάσει, εάν συμμορφωνόταν με την απόφαση των 26. Η ακροδεξιά ιταλίδα πρωθυπουργός και «ιδεολογική σύμμαχος» του ούγγρου πρωθυπουργού, του είπε πως μια αναθεώρηση της χρηματοδότησης της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του 2025 θα ικανοποιούσε τρόπον τινά το αίτημά του για αυστηρό έλεγχο των όποιων δαπανών.

Οσον αφορά ειδικά τον ρόλο της Τζόρτζια Μελόνι, το Politico κάνει λόγο για μια «πολύμηνη επίθεση γοητείας». Η ιταλίδα ηγέτιδα ηγήθηκε των συνομιλιών με τον Ορμπαν χάρη στη μακροχρόνια σχέση τους, ανέφεραν δύο ευρωπαίοι διπλωμάτες. «Προσπάθησε αρκετές φορές να σταθεί ως γέφυρα μεταξύ των δύο πλευρών και η εντύπωση είναι ότι αυτή τη φορά τα κατάφερε», είπε ο ένας από αυτούς ενώ πηγές από το γραφείο της Μελόνι ανέφεραν πως άρχισε τις διπλωματικές της προσπάθειες πριν από μήνες, με συνομιλίες και συναντήσεις με διάφορους υπουργούς και αξιωματούχους, ακόμη και πριν οι 27 ηγέτες δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη βοήθεια στην Ουκρανία τον περασμένο Δεκέμβριο λόγω του ουγγρικού βέτο.

Τζόρτζια Μελόνι και Βίκτορ Ορμπαν τα είπαν και την Πέμπτη (EPA/ZOLTAN FISCHER/HUNGARIAN PRIME MINISTER’S PRESS OFFICE)

Ο Βίκτορ Ορμπαν με την Τζόρτζια Μελόνι συναντήθηκαν και νωρίς το πρωί της Πέμπτης. Ωστόσο μερικές ώρες νωρίτερα, μετά τη σαμπάνια που απήλαυσαν μαζί, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας συναντήθηκε, επίσης στο Hotel Amigo, έναν άλλο επιφανή ευρωπαίο ηγέτη, τον πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος τον προηγούμενο μήνα προσπάθησε να κερδίσει την εύνοια τον Ορμπαν, προσκαλώντας τον για γεύμα στο Παρίσι.

Τότε ο Εμανουέλ Μακρόν είχε ζητήσει από τον ούγγρο πρωθυπουργό να του παρουσιάσει το όραμά του για την καλύτερη ενσωμάτωση των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης ενώ κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες του πρότεινε πως οι ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν κάποιο σχόλιο στα κοινά τους συμπεράσματα που θα ανταποκρίνονταν στην καταγγελία του ότι η ΕΕ παρακρατεί κεφάλαια από την Ουγγαρία λόγω ιδεολογικής προκατάληψης. «Ποτέ δεν ήθελε να εναντιωθεί Ορμπαν, αλλά μάλλον να τον πάρει με το μέρος του. Είναι η προσέγγιση που αποδίδει καρπούς σήμερα», ανέφερε πηγή από το στενό περιβάλλον του γάλλου προέδρου.

Ολο αυτό το διάστημα που ο Βίκτορ Ορμπαν βρισκόταν στο Hotel Amigo, συνομιλώντας αρχικά με τη Μελόνι και μετά με τον Μακρόν, γνώριζε πως σε κοντινή απόσταση, άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες «συναντιόντουσαν μεταξύ τους για να συζητήσουν για αυτόν χωρίς αυτόν», όπως συνοψίζουν οι New York Times, αναφέροντας ενδεικτικά πως κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας συνάντησης ο Σαρλ Μισέλ, ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς επιβεβαίωσαν πως ο Ορμπαν δεν επρόκειτο να κερδίσει τίποτα, αντιστεκόμενος στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας.

Διπλωμάτες και αξιωματούχοι υποστήριξαν επίσης ότι ο Ορμπαν έπρεπε απλώς να υποχωρήσει για να αποφύγει μια μεγάλη πολιτική κρίση. Και πριν από την ανακοίνωση της Πέμπτης, οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν παρέλειψαν να υπενθυμίσουν στην Ουγγαρία ποιος κάνει κουμάντο. «Η Ουγγαρία χρειάζεται την Ευρώπη. Θα πρέπει επίσης να εξετάσει (ο Ορμπαν) τι σημαίνει να ανήκει η Ουγγαρία στην Ευρώπη», ανέφερε σχετικά η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...