1326
O Φορτούνης πανηγυρίζει. Μια βραδιά αντίστοιχη με αυτή στο Λονδίνο κόντρα στην Αρσεναλ αναζητεί ο Ολυμπιακός | Shaun Botterill / Staff / GETTY IMAGES/Ideal Images

Ο Ολυμπιακός σε νέες (ευρωπαϊκές) περιπέτειες

Sportscaster Sportscaster 18 Φεβρουαρίου 2016, 12:19
O Φορτούνης πανηγυρίζει. Μια βραδιά αντίστοιχη με αυτή στο Λονδίνο κόντρα στην Αρσεναλ αναζητεί ο Ολυμπιακός
|Shaun Botterill / Staff / GETTY IMAGES/Ideal Images

Ο Ολυμπιακός σε νέες (ευρωπαϊκές) περιπέτειες

Sportscaster Sportscaster 18 Φεβρουαρίου 2016, 12:19

Οσες φορές συναντήθηκαν, έβρεξε γκολ. Συνολικά 16 σε τέσσερα παιχνίδια, τις σεζόν 1974-1975 και 2013-2014. Τρεις φορές νίκησε ο Ολυμπακός -με «τριάρες»- και μια η Αντερλεχτ (5-1), πριν από 42 χρόνια στις Βρυξέλλες. Στο λιλιπούτειο «Constant Van den Stock» των 22.000 θέσεων, το οποίο με το ζόρι θα γεμίσει απόψε, στον πρώτο αγώνα των δυο ομάδων για τους «32» του Europa League.

Οι δυο πρόσφατες αναμετρήσεις τους ήταν -και οι δυο- από τα ματς που βλέπουμε κάθε 50 χρόνια. Τον Οκτώβριο του 2013 ο Ολυμπιακός θα μπορούσε άνετα να χάσει. Εφτασε στο 0-3, σε μια απο τις ευρύτερες νίκες του μακριά απο την Ελλάδα, χάρη στις φοβερές αποκρούσεις του Ρομπέρτο -που θα είναι παρών απόψε- και τα τρία γκολ του Μήτρογλου, ο οποίος -πλέον- σκοράρει για λογαριασμό της Μπενφίκα. Την επομένη του αγώνα, μια αθλητική εφημερίδα έγραψε -πολύ εύστοχα- οτι ο Ολυμπιακός νίκησε με… τον Ρομπέρτογλου.

Στη ρεβάνς στο Φάληρο, την ίδια χρονιά, το σκορ ήταν 3-1, χάρη σε δυο γκολ του Σαβιόλα και ένα του Ντομίνγκες (με πέναλτι), αλλά το παιχνίδι ήταν… ροντέο. Ο Ολυμπιακός έχασε άλλα δυο πέναλτι, ενώ η Αντερλεχτ είχε τρεις αποβολές και ολοκλήρωσε τον αγώνα με οκτώ παίκτες. Ακόμη το θυμούνται στις Βρυξέλλες: «Ηρθε η ώρα, λοιπόν, να πάρουμε τη ρεβάνς. Η ώρα της εκδίκησης. Τουλάχιστον έτσι πιστεύουμε και ελπίζουμε. Οτι θα τα καταφέρουμε», δήλωσε ο αλβανικής καταγωγής προπονητής της βελγικής ομάδας, Μπεσνίκ Χάσι. Ο οποίος -στην πραγματικότητα- δεν νοιάζεται παρά μόνο να κρατήσει τη δουλειά του. Αν και υπηρετεί πολλά χρόνια τον σύλλογο, τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής, οι οπαδοί της Αντερλεχτ δεν τον θέλουν. Μένει στη θέση του, επειδή -ακόμη- τον προστατεύει ο πρόεδρος. Δεν είναι ρόδινα τα πράγματα στο στρατόπεδο των Βέλγων, όμως ένα τέτοιας σημασίας ματς μπορεί να τους συσπειρώσει.

Η Αντερλεχτ είναι ο πιο ιστορικός και ένδοξος σύλλογος της χώρας, όμως τα τελευταία χρόνια ζει με τις αναμνήσεις του παρελθόντος. Μετράει 33 Πρωταθλήματα, εννέα Κύπελλα Βελγίου, δυο Κύπελλα Κυπελλούχων (1976, 1978), ένα Κύπελλο UEFA (1983) και δυο Σούπερ Καπ Ευρώπης (1976, 1978). Αλλά, πλέον, δεν είναι η καλύτερη ομάδα του Βελγίου. Ούτε καν η δεύτερη καλύτερη. Πέρυσι έχασε τον τίτλο από τη Γάνδη και τερμάτισε τρίτη. Στη φετινή Jupiler League (το βελγικό πρωτάθλημα) είναι τρίτη, τέσσερις βαθμούς μακριά από την κορυφή. Επίσης, δεν τα πηγαίνει καλά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αλλά δεν φταίει ο Χάσι, για όλα αυτά. Του ζήτησαν να χτίσει μια νέα ομάδα, ρίχνοντας μεγάλο βάρος στην ανάπτυξη των ακαδημιών και στην ανάδειξη νεαρών ποδοσφαιριστών, με βάση ένα πολυετές πλάνο και σκοπό την οικονομική εξυγίανση του συλλόγου. Κι αυτό κάνει. Μόνο που οι οπαδοί είναι -παντού και πάντα- ανυπόμονοι για διακρίσεις και τίτλους.

PIRAEUS, GREECE - DECEMBER 09:  Olivier Giroud of Arsenal scores a penalty for the third goal and his hat-trick for Arsenal during the UEFA Champions League Group F match between Olympiacos FC and Arsenal FC at Karaiskakis Stadium on December 9, 2015 in Piraeus, Greece.  (Photo by Michael Regan/Getty Images)
Ο Ζιρού εκτελεί τον Ολυμπιακό, που αποκλείστηκε από το Champions League μετά την ήττα του από την Αρσεναλ στο Γ. Καραϊσκάκης (Michael Regan / Getty)

Η σημερινή Αντερλεχτ ξεχειλίζει ταλέντο και φιλοδοξίες, όμως ακόμη δεν έχει προλάβει να γίνει ομάδα. Παίζει άναρχα και παρουσιάζει μεγάλες μεταπτώσεις στην απόδοσή της. Εχει υποστεί αναπάντεχες ήττες, όμως στις καλές ευρωπαϊκές βραδιές της -φέτος- νίκησε την Τότεναμ (2-1), που διεκδικεί τον τίτλο στην Premier League, και ήρθε ισόπαλη με τη Μονακό του Λεονάρντο Ζαρντίμ (1-1), την οποία και απέλεισε από τον Ομιλο του Europa League.

Μα, πάνω απ’ όλα, έχει καταφέρει να κάνει το γήπεδό της, «κάστρο». Εδώ και 11 μήνες είναι αήττητη. Η τελευταία εντός έδρας ήττα της Αντερλεχτ, από την περυσινή πρωταθλήτρια Γάνδη, καταγράφεται στις 15 Μαρτίου του 2015 (2-1). Από τότε, σε 22 εντός έδρας αναμετρήσεις, είτε στις εγχώριες είτε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μετράει 16 νίκες και 6 ισοπαλίες. Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές αναμετρήσεις της, για τελευταία φορά έχασε στο «Constant Van den Stock» τον Φεβρουάριο του 2012 (1-0 από την Αλκμααρ για το Europa League). Το καλό νέο για τον Ολυμπιακό είναι πως -για κάποιο περίεργο λόγο- στα νοκ-άουτ ματς των ευρωπαϊκών διοργανώσεων στο γήπεδό της, τα θαλασσώνει. Οι δυο τελευταίες φορές που οι «μοβ» πανηγύρισαν εντός έδρας νίκες σε νοκ-άουτ φάση του Europa League, ήταν τη σεζόν 2009-2010, που η βελγική ομάδα έφτασε στους «16» της διοργάνωσης.

Το Βέλγιο έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου στο ποδόσφαιρο, τα τελευταία χρόνια. Και, δυστυχώς, την εθνική του ομάδα θα τη βρούμε σύντομα μπροστά μας, στην προκριματική φάση του προσεχούς Μουντιάλ. Στην κατάταξη της UEFA για τα Κύπελλα Ευρώπης, το Βέλγιο φιγουράρει στην 9η θέση, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 14η. Στην κατάταξη της FIFA (για τις εθνικές ομάδες) μάς χωρίζει άβυσσος. Η χρηματιστηριακή αξία του ρόστερ της Αντερλεχτ -σύμφωνα με το γερμανικό transfermarkt- είναι 96 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 83 εκατ. ευρώ του Ολυμπιακού. Αλλά η βελγική ομάδα (Νο 37 στην Ευρώπη) δεν έχει, σήμερα, το ειδικό βάρος για να κάνει ζημιά στον Ολυμπιακό (Νο 21) που έφερε τα «διπλά» στο «Εμιρεϊτς» και στο Ζάγκρεμπ. Αρκεί να είναι σοβαρός.

Διότι, την τελευταία δεκαετία, σε αυτή ακριβώς τη φάση, έχει πάθει μεγάλες λαχτάρες. Εχει αποκλειστεί από τη Σεντ Ετιέν (16η, τότε, στη βαθμολογία του Σαμπιονά), από τη Λεβάντε, από τη Μέταλιστ, από την Ντνίπρο… Ομάδες που -υποτίθεται οτι- ήταν του χεριού του. Βεβαίως, έπεσε και θύμα κάποιων συγκυριών. Πέρυσι είχε το νου του στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος, και η Ντνίπρο τον αιφνιδίασε στο πρώτο ματς. Το 2012-2013, που αποκλείστηκε από τη Λεβάντε, είχε αλλάξει προπονητή μόλις μια εβδομάδα πριν από το πρώτο ματς. Τώρα, όμως, όλα δείχνουν να είναι με το μέρος του Ολυμπιακού.

during the UEFA Europa League Group J match between Tottenham Hotspur FC and RSC Anderlecht at White Hart Lane on November 5, 2015 in London, United Kingdom.
Η Αντερλεχτ θα αναζητήσει την διάκριση στο φετινό Europa League (Clive Rose / Getty )

Χάρη στο βάθος του ρόστερ του, ο Ολυμπιακός έχει αξιόπιστες λύσεις για να καλύψει τις -σημαντικές- απουσίες του Ομάρ και του Πάρντο. Στην ενδεκάδα θα βρίσκεται, όπως όλα δείχνουν, και ο 21χρονος Σάσα Ζντιέλαρ, ο οποίος τελευταία έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Μάρκο Σίλβα. Αν και έχει αγωνιστεί σε μόλις τρία ματς Πρωταθλήματος, ο σέρβος μεσο-αμυντικός παρουσιάζει ραγδαία εξέλιξη. Ο μικρός είναι το ένα από τα δυο «στοιχήματα» του πορτογάλου τεχνικού στο αποψινό παιχνίδι. Το άλλο είναι ο Μπράουν Ιντέγιε. Ο Νιγηριανός εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του για σχεδόν ένα τρίμηνο, από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο (στο Ζάγκρεμπ, στο Μόναχο, στην Τούμπα, στο «Γ. Καραϊσκάκης» με την ΑΕΚ), όμως από τα μέσα Ιανουαρίου η απόδοσή του έκανε limit down, με εξαίρεση το 5-0 με τον Αστέρα Τρίπολης. Ο Σίλβα το σκέφτεται: να του δώσει ακόμη μια ευκαιρία να συνέλθει, ή να κάνει την έκπληξη με τον μεξικανό Πουλίδο;

Από τους Βέλγους, ο Σίλβα και οι συνεργάτες του έχουν κυκλώσει τρία ονόματα: του Ντεφούρ, του Μπατζί και του Τζούρισιτς. Αγωνίζονται όλοι στον άξονα της μεσαίας γραμμής – και οι δύο τελευταίοι είναι μετεγγραφές του Ιανουαρίου (το 2008 ο Τζούρισιτς είχε βρεθεί πολύ κοντά στον Ολυμπιακό αλλά, τελικά, δεν αποκτήθηκε). Η Αντερλεχτ έχει κι άλλους επικίνδυνους παίκτες, όπως ο Οκάκα (ιταλός επιθετικός), ο Ματίας Σουάρες (αργεντινός επιθετικός) και ο Ατσεαμπόνγκ (γκανέζος εξτρέμ). Αλλά το σπουδαιότερο περιουσιακό της στοιχείο είναι ο 18χρονος κεντρικός μέσος Γιούρι Τίλεμανς, ο οποίος είχε κάνει το ντεμπούτο του στο Αντερλεχτ – Ολυμπιακός 0-3 (σε ηλικία 16 ετών, τότε). Τελευταίως τον κατηγορούν οτι… διαλέγει ματς, κι έχει πέσει σε δυσμένεια.

Διαιτητής απόψε θα είναι ο 38χρονος κροάτης Ιβάν Μπέμπεκ. Οι βέλγοι πανηγύρισαν όταν ανακοινώθηκε ο ορισμός του, όμως μην πάει το μυαλό σας στο πονηρό. Απλώς τον θεωρούν γούρικο. Επειδή έχει «σφυρίξει» σε δυο μεγάλες νίκες της Αντερλεχτ στις Βρυξέλλες: πέρυσι στο 2-0 επί της Γαλατασαράϊ στο Τσάμπιονς Λιγκ (με αποβολή Τούρκου παίκτη) και το 2011 στο 5-3 επί της Λοκομοτίβ Μόσχας στο Γιουρόπα Λιγκ (με αποβολή Ρώσου παίκτη). Τον Ολυμπιακό δεν τον έχει παίξει ποτέ. Αυτό που ξενίζει, είναι οτι η UEFA έβαλε κροάτη διαιτητή σε αγώνα ομάδας (του Ολυμπιακού) που στο προηγούμενο ευρωπαϊκό της παιχνίδι απέκλεισε την πρωταθλήτρια Κροατίας… Παλιά τα απέφευγαν, κάτι τέτοια.

Στους οκτώ αγώνες που έχει δώσει ο Ολυμπιακός στη διοργάνωση, στον 21ο αιώνα, έχει κάνει τρία «διπλά»: με τη Σοσό, με τη Ρούμπιν και με τη Μέταλιστ. Και τα τρία, με 0-1. Λέτε;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...