1316
Οι παίκτες του Ολυμπιακού υψώνουν το τρόπαιο στον ουρανό της Νέας Φιλαδέλφειας | REUTERS/Louisa Gouliamaki

Ευρωπαίος Ολυμπιακός: Πώς κατέκτησε το Conference League

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2024, 00:41
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/05/2024, 01:02
Οι παίκτες του Ολυμπιακού υψώνουν το τρόπαιο στον ουρανό της Νέας Φιλαδέλφειας
| REUTERS/Louisa Gouliamaki

Ευρωπαίος Ολυμπιακός: Πώς κατέκτησε το Conference League

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2024, 00:41
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/05/2024, 01:02

Είναι ένας τέλειος κύκλος: όταν ο Ολυμπιακός ξεκινούσε την πορεία του στα ευρωπαϊκά γήπεδα, το μακρινό 1959, ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα που έκανε κάτι τέτοιο και έβρισκε μια ιταλική ομάδα απέναντί του, τη Μίλαν —και το βράδυ της 29ης Μαΐου 2024 (σωστότερα: είχαμε μπει πια στην 30η Μαΐου) θα νικούσε μια ιταλική ομάδα, τη Φιορεντίνα, για να επισφραγίσει ένα χωρίς προηγούμενο επίτευγμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο: ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Conference League, στον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο από σύλλογο της χώρας μας.

Ήταν ένα δραματικό ματς, στο «OPAP Arena» της Νέας Φιλαδέλφειας, που κρίθηκε στην παράταση και με ένα γκολ του Αγιούμπ Ελ Κααμπί, ο οποίος για μία ακόμα φορά σκόραρε σε αυτή την απίστευτη πορεία της ομάδας του Πειραιά προς τον τίτλο.

Η Φιορεντίνα, για δεύτερη χρονιά θα έφτανε σε ευρωπαϊκό τελικό και θα έχανε το τρόπαιο: πέρυσι ήταν η Γουέστ Χαμ, εφέτος οι παίκτες του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, ο οποίος, στα 63 του, έγινε ο γηραιότερος προπονητής που κατακτά το τρίτο τη τάξει ευρωπαϊκό κύπελλο.

Ο Ισπανός δικαιούται να λέει ότι είναι ο αναμορφωτής του Ολυμπιακού. Πήρε, πριν τέσσερις μήνες, μια ομάδα χαμένη στα μέσα της χρονιάς και την οδήγησε στην κορυφή της Ευρώπης —στο δε ματς της Νέας Φιλαδέλφειας, αποδείχτηκε μετρ της στρατηγικής, αλλά και ένας άριστος ψυχολόγος, κάνοντας τη σωστή ώρα τις αλλαγές για να δώσει τις ανάσες, τη φρεσκάδα και το πλεόνασμα ταλέντου σε έναν αγώνα που φαινόταν ότι θα ήταν μαραθώνιος και θα έπεφταν κορμιά ως το τέλος.

Ο Μεντιλίμπαρ δίνει οδηγίες. Οι αλλαγές που έκανε –έβγαλε τον κουρασμένο αρχηγό Φορτούνη για να βάλει τον Γιόβετιτς, έβγαλε τον Μασάντο για να βάλει τον φρέσκο και τεχνίτη στις σέντρες Ορτα- αποδείχτηκαν καθοριστικές στις ισορροπίες του αγώνα (INTIMENEWS)

Τα πρώτα 90 λεπτά δεν ήταν αρκετά για να έχουμε νικητή. Ολυμπιακός και Φιορεντίνα έμειναν στο 0-0, σε ένα απόλυτα μοιρασμένο παιχνίδι: είχαν μεν κάποιες ευκαιρίες —ο Ποντένσε στην αρχή και ο Ιμπόρα στο β’ μέρος ήταν οι καλύτερες στιγμές των ερυθρολεύκων—, αλλά ήταν εμφανές πως οι ομάδες ήταν έτσι στημένες περισσότερο για να μην κάνουν το μεγάλο λάθος, παρά να ρισκάρουν για το γκολ.

Ο Ιμπόρα στην κεφαλιά στο β’ μέρος, όταν ο Ολυμπιακός απείλησε τη Φιορεντίνα (INTIMENEWS)

Ετσι φτάσαμε στην παράταση. Εκεί όπου ο Ολυμπιακός δικαιούται να λέει ότι και ζήτησε, δικαίως, πέναλτι σε χέρι παίκτη της Φιορεντίνα και είχε μια κλασική ευκαιρία με σουτ του Στέφαν Γιόβεσιτς το οποίο απέκρουσε σε κόρνερ με υπερένταση ο εξαιρετικός Τερατσιάνο (άλλο τόσο εξαιρετικός ήταν και ο Κωνσταντής Τζολάκης, ο ψύχραιμος γκολκίπερ του Ολυμπιακού).

Και κάπου εκεί, όταν κάποιοι πίστευαν ότι ο αγώνας θα οδηγηθεί στη διαδικασία των πέναλτι, ήρθε η φάση του 115′: από τον Ελ Κααμπί, που δεν είχε κάνει τίποτα το αξιομνημόνευτο σε όλο το παιχνίδι, εγκλωβισμένος από την καλή άμυνα της Φιορεντίνα (ήξεραν οι Ιταλοί ότι ο συγκεκριμένος είχε βάλει ως εκείνη τη στιγμή 10 γκολ στη διοργάνωση και ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της πορείας των ερυθρολεύκων ως τον τελικό).

Ο Ελ Κααμπί κάνει ό,τι χρειάζεται: παίρνει την κεφαλιά και νικάει τον έως εκείνη τη στιγμή ανίκητο Τερατσιάνο (REUTERS/Alkis Konstantinidis)
Ο Ελ Κααμπί έχει μόλις σκοράρει – ένα γκολ αποδείχτηκε αρκετό (ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΒΗΧΟΣ ΝΙΚΟΣ)

Ο 30χρονος Μαρικονός, παρά την εμφανή εξάντλησή του και καθώς το ματς είχε μετατραπεί σε μια ανταλλαγή «γεμισμάτων» προς τις αντίπαλες εστίες, κατάφερε να πάρει καλή θέση και να πιάσει την κεφαλιά στη μικρή περιοχή ύστερα από τη σέντρα του Εσε: κι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του εμβρόντητου Τερατσιάνο —θα μεσολαβούσαν, έπειτα, άλλα τέσσερα μαρτυρικά λεπτά μέχρι το VAR να αποφανθεί αν ήταν ή δεν ήταν σε θέση οφσάιντ: Γκολ! 1-0!

Ο Ολυμπιακός ήταν πια λίγα δευτερόλεπτα μακριά από ένα ραντεβού με την Ιστορία. Θα ακολουθούσαν ξέφρενοι πανηγυρισμοί, τόσο στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, όσο και παντού στην Ελλάδα, όπου οι οπαδοί της ομάδας του Πειραιά, ξεχύθηκαν στους δρόμους. Φυσικά, ο Πειραιάς, έδρα της ομάδας «κάηκε».

Αυτό ήταν το σκηνικό στο κέντρο του Πειραιά, λίγο μετά το σφύριγμα της λήξης. Το πρακτορείο Reuters ξεχώρισε την εικόνα ως μία από τις κορυφαίες της ημέρας. (REUTERS/Stelios Misinas)

Κοντράστ συναισθημάτων. Οι παίκτες της Φιορεντίνα δεν τα κατάφεραν για μία ακόμη φορά (REUTERS/Louiza Vradi)
Ο Ελ Κααμπί πανηγυρίζει με την κόρη του (REUTERS/Alkis Konstantinidis)

Μετά τη λήξη και την απονομή του τροπαίου στην ομάδα του Ολυμπιακού, πολλοί στράφηκαν -και δικαίως- στον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, τον «αρχιτέκτονα» του θριάμβου του Ολυμπιακού: ο Ισπανός ανέλαβε τα ηνία της ομάδας μόλις στις 11 Φεβρουαρίου και κατάφερε μέσα σε ούτε τέσσερις μήνες να οδηγήσει τους «ερυθρόλευκους» στην ποδοσφαιρική «Γη της Επαγγελίας».

Έναν χρόνο μετά την κατάκτηση του Europa League με τη Σεβίλη (απέναντι σε μια άλλη ιταλική ομάδα, τη Ρόμα του ακριβοθώρητου Ζοζέ Μουρίνιο), ο βάσκος τεχνικός πήρε δεύτερο σερί ευρωπαϊκό τίτλο κι οδήγησε (και) τον Ολυμπιακό σε μία ιστορική βραδιά.

«Είμαι πολύ χαρούμενος και ικανοποιημένος, αποτελεί τιμή που έκανα όλο αυτό τον κόσμο ευτυχισμένο, νιώθω τεράστια χαρά και ευτυχία που έκανα τον κόσμο να νιώθει έτσι και το αφιερώνω σε αυτούς» τόνισε ο Μεντιλίμπαρ, o οποίος, όπως το έγραψε εύστοχα η ισπανική Marca, μπορεί να αποκαλείται πλέον «Mendilopoulos» –η εφημερίδα έκανε λόγο για «dos milagros seguidos», «δύο θαύματα στη σειρά».

Ο Μεντιλίμπαρ στην απονομή με τον σκόρερ Ελ Κααμπί και τον Γιώργο Μασούρα, ο οποίος μπήκε στο τέλος και «ανακάτεψε» τόσο την άμυνα της Φιορεντίνα ώστε να μπει το γκολ (REUTERS/Bernadett Szabo)

«Είμαι χαρούμενος που πετύχαμε κάτι που ο σύλλογός μας δεν το είχε ξαναπετύχει ποτέ. Θα το γιορτάσουμε, θα το πανηγυρίσουμε όπως πρέπει και στη συνέχεια θα αρχίσουμε να δουλεύουμε για ό,τι ακολουθεί…», προσέθεσε.

Την ιστορική νίκη του Ολυμπιακού έσπευσε να χαιρετίσει ο πολιτικός κόσμος της χώρας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε μήνυμά της στην πλατφόρμα Χ, έκανε λόγο για ιστορική βραδιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στα social media, έκανε λόγο για «συγκλονιστική βραδιά».

 

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, πανηγύρισε στο γήπεδο τη μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού.

Τον Ολυμπιακό συνεχάρη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος, αν και γνωστός για τα… παναθηναϊκά του αισθήματα, πήγε και αυτός στο γήπεδο, συνοδεύοντας τον γιο του, ο οποίος του… ξέφυγε και έγινε Ολυμπιακός.

Μέσω το γραφείου Τύπου του ΚΚΕ συνεχάρη τους ερυθρόλευκους για την επιτυχία τους, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας:

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...