478
| Henning Kaiser/Pool via Reuters/CreativeProtagon

O Ολαφ Σολτς θα επισπεύσει τις απελάσεις μετά την επίθεση στο Σόλινγκεν

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2024, 12:49
|Henning Kaiser/Pool via Reuters/CreativeProtagon

O Ολαφ Σολτς θα επισπεύσει τις απελάσεις μετά την επίθεση στο Σόλινγκεν

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2024, 12:49

Ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς δεσμεύτηκε να επισπεύσει τις απελάσεις μετά την επίθεση ισλαμιστών με μαχαίρι στην πόλη Σόλινγκεν.

Η θανατηφόρα επίθεση, που έγινε το βράδυ της Παρασκευής 23 Αυγούστου σε ένα φεστιβάλ, έχει αναζωπυρώσει τη δημόσια συζήτηση για τη μετανάστευση στη χώρα και ασκεί πρόσθετη πίεση στον γερμανό καγκελάριο ενόψει των περιφερειακών εκλογών που θα διεξαχθούν αυτήν την εβδομάδα.

«Ηταν τρομοκρατία. Τρομοκρατία εναντίον όλων μας», είπε, σύμφωνα με την Telegraph, ο Σολτς κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Σόλινγκεν, όπου κατέθεσε λουλούδια σε μνημείο για τα θύματα.

Ενας 26χρονος Σύρος, ύποπτος για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, φέρεται να πραγματοποίησε την επίθεση, η οποία άφησε πίσω της τρεις νεκρούς και οκτώ τραυματίες.

Ο Σολτς είπε ότι ήταν «θυμωμένος με τους ισλαμιστές που απειλούν την ειρηνική συνύπαρξή μας», προσθέτοντας: «Θα πρέπει τώρα να αυστηροποιήσουμε τους κανονισμούς για τα όπλα, ιδίως όσον αφορά τη χρήση μαχαιριών».

Οι αυστηρότεροι έλεγχοι των όπλων θα έρθουν «πολύ γρήγορα», είπε ο γερμανός καγκελάριος.

Η Γερμανία θα πρέπει επίσης να «κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσουμε ότι όσοι δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν στη χώρα θα επαναπατριστούν και θα απελαθούν», πρόσθεσε.

Ο ύποπτος, που κατονομάστηκε ως Ισά Αλ Χ., κατάφερε να διαφύγει από την αστυνομία μετά την επίθεση, και τελικά παραδόθηκε στις Αρχές το βράδυ του Σαββάτου. Κρατείται ως ύποπτος για φόνο, απόπειρα ανθρωποκτονίας και ως μέλος «τρομοκρατικής ομάδας».

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος είπε το Σάββατο ότι ένα από τα μέλη της πραγματοποίησε την επίθεση ως πράξη «εκδίκησης».

Η οργάνωση δημοσίευσε, στη συνέχεια, ένα βίντεο, μέσω του πρακτορείου ειδήσεων των τζιχαντιστών Amaq, που υποτίθεται ότι δείχνει την επίθεση στο Σόλινγκεν. Στο βίντεο ένας άνδρας, που έχει καλυμμένο το πρόσωπό του, λέει ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει αντίποινα για «σφαγές» στη Μέση Ανατολή και πέρα από αυτήν. Δεν έχει επαληθευτεί εάν το βίντεο είναι αυθεντικό.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει ανησυχίες στη Γερμανία για τη φαινομενική ευκολία με την οποία ο δράστης απέφυγε τις προσπάθειες των Αρχών να τον απελάσουν. Σύμφωνα με την Bild και το Spiegel, ο ύποπτος έφτασε στη Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2022 και διέμενε στη χώρα υπό καθεστώς προστατευόμενου μετανάστη, το οποίο συχνά παρέχεται σε όσους έχουν διαφύγει από τη Συρία.

Ακροδεξιοί διαδηλωτές στους δρόμους του Σόλινγκεν κρατούν πικέτες που γράφουν «Αμεση δημοκρατία» και «Οχι στη μαζική μετανάστευση, ναι στην παλιννόστηση» (Reuters/Jana Rodenbusch)

Επρόκειτο να απελαθεί στη Βουλγαρία, τη χώρα από την οποία μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά εξαφανίστηκε.

Σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής αστυνομίας, 52.976 άνθρωποι ήταν προγραμματισμένο να απελαθούν ή να εκδιωχθούν από τη Γερμανία πέρυσι.

Επιτυχείς απελάσεις, ωστόσο, πραγματοποιήθηκαν μόνο σε 21.206 περιπτώσεις, λιγότερο από το ήμισυ του συνόλου των προγραμματισμένων. Αυτό συμβαίνει συχνά επειδή τα συγκεκριμένα άτομα δεν παραδίδονται στην αστυνομία.

Η επίθεση πυροδότησε μια νέα συζήτηση για τη μετανάστευση στην πολυπληθέστερη χώρα της ΕΕ ενόψει των περιφερειακών εκλογών στη Σαξονία και τη Θουριγγία, όπου η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αναμένεται να σημειώσει άνοδο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...