Παρά το γεγονός ότι η τουρκική λίρα υποχώρησε ως προς το δολάριο 5,5% (σε ισοτιμία 5,425 λίρες προς ένα δολάριο, η οποία αποτελεί αρνητικό ρεκόρ) και είχε τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση εδώ και μία δεκαετία σχεδόν, παρά τον διαρκώς αυξανόμενο πληθωρισμό, ο Ερντογάν επιμένει να ακολουθεί μία οικονομική πολιτική που μάλλον θα του κοστίσει πολύ ακριβότερα απ’ όσο υπολόγιζε, γράφει η Repubblica.
Η αδυναμία του τουρκικού νομίσματος επιδεινώνεται από την αυξανόμενη τάση του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παρεμβαίνει στη νομισματική πολιτική, αντιτιθέμενος στη χρήση υψηλότερων επιτοκίων ώστε να αποφύγει την υπερθέρμανση της τουρκικής οικονομίας.
«Η κατάρρευση της λίρας υπόσχεται υπερπληθωρισμό» σημειώνει η ιταλική εφημερίδα, την ίδια στιγμή που ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε το αξιόχρεο των κρατικών ομολόγων της Τουρκίας, κρίνοντας ότι «οι κίνδυνοι που βαραίνουν στη μακροοικονομική σταθερότητα της χώρας επιτείνονται».
«Οι τιμές των προϊόντων στα τουρκικά καταστήματα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν» σημειώνει η Repubblica και επικαλείται το Bloomberg για να υποστηρίξει ότι επίκειται μέχρι και επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls).
«Πρόγραμμα δράσης»
Με τον Ερντογάν να βρίσκεται υπό καθεστώς αφόρητης πολιτικής και κοινωνικής πίεσης, η κυβέρνηση εξήγγειλε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δράσης 100 ημερών, το οποίο επικεντρώνεται στη στήριξη της εύθραυστης τουρκικής οικονομίας και το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εξορύξεις στη Μεσόγειο.
Παράλληλα, ο Ερντογάν απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μετατρέψουν το ξένο συνάλλαγμα και τον χρυσό τους σε λίρες, ώστε να δείξουν την «εθνική αντίστασή» τους.
«Η Τουρκία αντιμετωπίζει έναν οικονομικό πόλεμο. Ομως μην ανησυχείτε, θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, όπως κάναμε και στο παρελθόν» δήλωσε.
Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ένα σχέδιο που αφορά την ενέργεια, τις εξαγωγές, την εκπαίδευση, την υγεία, τη γεωργία και τον τουρισμό, σε συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν όλοι οι υπουργοί, ανώτατα κυβερνητικά, κρατικά και κομματικά (ΑΚΡ) στελέχη.
«Αυτά τα 400 έργα, κόστους 46 δισ. λιρών, θα δώσουν ώθηση στο νέο σύστημα διακυβέρνησης» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως δεν θα επιβαρύνουν τον κρατικό Προϋπολογισμό. «Η πειθαρχία του Προϋπολογισμού είναι πολύ σημαντική για εμάς» είπε.
Οι Ιταλοί σχολιάζουν την πεισματική επιμονή του Ερντογάν σε κάποιες οικονομικές επιλογές, όπως είναι η μείωση των επιτοκίων, οι οποίες και θα του κοστίσουν τον πόλεμο που έχει ανοίξει με τις διεθνείς χρηματαγορές και ειδικά με τις ΗΠΑ.
Επίσης, δεν παραλείπουν να σχολιάσουν το πανάκριβο, σουλτανικού τύπου μέγαρο (Ak Saray) που έχτισε για κατοικία του στην Πόλη: «Στον Ερντογάν στοιχίζουν και κάποιες αμφιλεγόμενες αποφάσεις, όπως η κατασκευή κολοσσιαίων κτιρίων με στόχο την εδραίωση της εξουσίας του, αλλά και ο πρόσφατος διορισμός του γαμπρού του Μπεράτ Αλμπαϊράκ στον θώκο του υπουργού Οικονομίας». Και, τελικά, χαρακτηρίζουν τον Αλμπαϊράκ… λίγο για τη θέση αυτή.
Ο Αλμπαϊράκ πρόσφατα είπε ότι η Τουρκία εργάζεται για να διασφαλίσει βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη εξωτερική χρηματοδότηση: «Να μην ανησυχούν οι πολίτες της Τουρκίας. Θα ρυθμίσουμε τον πληθωρισμό και θα τον μειώσουμε από το σημερινό 15% σε μονοψήφιο ποσοστό εντός του 2019, με τη βοήθεια του Αλλάχ».
«Πράγματι, η ευχή αυτή αντανακλά αυτό που σκέφτεται ο μέσος Τούρκος πολίτης», σημειώνει η ιταλική εφημερίδα.
Και όπως έγραψε χθες στην Hurriyet ο αρθρογράφος Ερντάλ Σαγκλάμ: «Καταντήσαμε μια χώρα όπου το πρώτο πράγμα που κάνουμε το πρωί όταν ξυπνάμε είναι να ελέγχουμε τη συναλλαγματική ισοτιμία των νομισμάτων Ακόμη και στις διακοπές μας».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News