Τα Ηνωμένα Εθνη διαβεβαίωσαν τη Δευτέρα ότι κανένα πλοίο που εμπλέκεται στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από λιμάνια της Ουκρανίας δεν υπήρχε στον καθορισμένο «ανθρωπιστικό διάδρομο» της Μαύρης Θάλασσας τη νύχτα της 29ης Οκτωβρίου, όταν η Μόσχα λέει ότι ο στόλος της στην Κριμαία δέχθηκε επίθεση.
Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι εξαπέλυσε επιθέσεις από αέρος και θαλάσσης με drones κατά ρωσικών πλοίων στον Κόλπο της Σεβαστούπολης, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, πιθανολογείται πως ένα από τα drones ίσως εκτοξεύτηκε από εμπορικό σκάφος που ναυλώθηκε από την Ουκρανία ή κάποια χώρα της Δύσης για τη μεταφορά σιτηρών από ουκρανικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα.
Το Κίεβο δεν επιβεβαίωσε, αλλά ούτε διέψευσε, ότι βρίσκεται πίσω από τη συγκεκριμένη επίθεση, υπογραμμίζοντας πως το ρωσικό πολεμικό ναυτικό αποτελεί νόμιμο στρατιωτικό στόχο.
Αντικρούοντας τις αιχμές της Μόσχας για ενδεχόμενη κατάχρηση εμπορικών πλοίων προκειμένου να εξυπηρετηθούν στρατιωτικοί σκοποί, ο επικεφαλής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων Μάρτιν Γκρίφιθς τόνισε τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πως «κανένα εμπορικό πλοίο δεν βρισκόταν στον συγκεκριμένο διάδρομο τη νύχτα της 29ης Οκτωβρίου όταν σημειώθηκαν οι αναφερθείσες επιθέσεις και κανένα πλοίο δεν ανέφερε περιστατικό το Σαββατοκύριακο».
Στον απόηχο της επίθεσης του Σαββάτου, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία της 22ης Ιουλίου που επέτρεψε την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από λιμάνια της Ουκρανίας, οι οποίες είχαν διακοπεί λόγω της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Την Κυριακή κανένα πλοίο δεν χρησιμοποίησε τον καθορισμένο «ανθρωπιστικό διάδρομο».
«Σήμερα 12 πλοία απέπλευσαν από λιμάνια της Ουκρανίας και δύο κατευθύνθηκαν εκεί για να φορτώσουν τρόφιμα», δήλωσε ο Γκρίφιθς στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας.
Χαρακτήρισε ελπιδοφόρο το γεγονός ότι η Ρωσία δεν αποσύρθηκε από τη συμφωνία, αλλά ανέστειλε προσωρινά τη συμμετοχή της σε αυτήν, εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι δεσμεύσεις της Μόσχας «παραμένουν σε ισχύ».
Εκατομμύρια τόνοι καλαμποκιού, σιταριού, ηλιέλαιου, κριθαριού, ελαιοκράμβης και σόγιας έχουν εξαχθεί από την Ουκρανία στο πλαίσιο της συμφωνίας, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη. Παράλληλα, διευκολύνονται οι εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων.
Νωρίτερα, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι το Κίεβο θα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα του ΟΗΕ για την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών «όπως έχουμε συμφωνήσει με τα Ηνωμένα Εθνη και την Τουρκία».
Η Τουρκία ζητά από τη Ρωσία την αναθεώρηση της απόφασης
Εν τω μεταξύ, ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ σε επικοινωνία που είχε με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοιγκού είπε ότι η Μόσχα θα πρέπει να αναθεωρήσει την απόφασή της και να μην αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.
Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας αναφέρεται ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα οι δύο υπουργοί, ο Ακάρ επεσήμανε στον Σοιγκού τη σπουδαιότητα της συμφωνίας και υπογράμμισε πως θα πρέπει να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο πεδίο των μαχών.
Ο τούρκος υπουργός Αμυνας εξήγησε στον ρώσο ομόλογό του ότι η συμφωνία είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Ο Χουλουσί Ακάρ συμπλήρωσε ότι η επίτευξη της συμφωνίας κατέδειξε επίσης ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου και διαβεβαίωσε πως η τουρκική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να καταβάλλει προσπάθειες για την ειρήνευση στην περιοχή και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη.
Ζοζέπ Μπορέλ: Η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για την παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας
Η Ευρωπαϊκή Eνωση καταδικάζει την αναστολή από την πλευρά της Ρωσίας της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά και προτρέπει τη Μόσχα να ανακαλέσει την απόφασή της, επεσήμανε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.
Σε γραπτή ανακοίνωσή του εκ μέρους της ΕΕ, ο Μπορέλ τονίζει ότι η αδικαιολόγητη απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στην Πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών εμποδίζει την εξαγωγή των τόσο αναγκαίων σιτηρών για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Υπογραμμίζει επίσης ότι η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για την παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας που έχει προκαλέσει από τον απρόκλητο και αδικαιολόγητο επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας και τον αποκλεισμό των ουκρανικών θαλάσσιων λιμανιών.
Από την αρχή του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Ρωσία χρησιμοποιεί ως όπλο τα τρόφιμα και την πείνα. Οι σκόπιμες ενέργειες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής αποθεμάτων, της διακοπής της παραγωγής και της επιβολής περιορισμών στις ποσοστώσεις στις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων, έχουν επιδεινώσει την παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας, σημειώνει ο κ. Μπορέλ.
Τέλος, αναφέρει ότι η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά την έκκληση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για παράταση της πρωτοβουλίας πέρα από την τρέχουσα περίοδο που λήγει τον Νοέμβριο, ενώ η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στην παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας και θα υποστηρίζουν την έγκαιρη και σταθερή παράδοση ουκρανικών γεωργικών προϊόντων στις παγκόσμιες αγορές.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News