396
| CreativeProtagon

Ο Ντράγκι επενδύει σε έναν «ευρωπαϊκό εθνικισμό» των εμβολίων

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2021, 20:58
|CreativeProtagon

Ο Ντράγκι επενδύει σε έναν «ευρωπαϊκό εθνικισμό» των εμβολίων

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2021, 20:58

Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από την ημέρα που ανέλαβε την πρωθυπουργία της Ιταλίας ο Μάριο Ντράγκι και έχει καταστήσει σαφή τη φιλοσοφία του μέσα και έξω από τη χώρα του.

Η πανδημία και η επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος των εμβολιασμών ώστε να επανεκκινήσει η οικονομία και να επιστρέψει στους ρυθμούς που είχε μέχρι πριν από ένα χρόνο είναι το μεγάλο στοίχημα για τον ιταλό πρωθυπουργό και βέβαια τους συναδέλφους τους σε όλη την Ευρώπη.

Κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Μάριο Ντράγκι παρενέβη αποφασιστικά επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη καθυστερεί με τους εμβολιασμούς. Αφετέρου, ο Ντράγκι εξήγησε ότι πρέπει η Ενωση να τηρήσει σκληρή γραμμή έναντι των φαρμακευτικών εταιρειών που δεν έχουν καταφέρει να παραδώσουν εμβόλια που είχαν υποσχεθεί.

Μόνο μία εβδομάδα αργότερα, αυτή η σκληρή στάση του Ντράγκι φάνηκε καθαρά από την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης  να μπλοκάρει την εξαγωγή στην Αυστραλία μιας παρτίδας δόσεων της AstraZeneca. Η εταιρεία είχε βρεθεί στο επίκεντρο διαμάχης με την ΕΕ  γιατί παραδέχτηκε ότι δεν θα κατάφερνε να παραδώσει τις δόσεις που είχε υποσχεθεί για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Το ότι αυτός ο εθνικισμός των εμβολίων εκδηλώθηκε από έναν άνθρωπο που είχε κυβερνήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με μία ανοιχτή οπτική είναι αναπάντεχη εξέλιξη, επισημαίνουν οι Financial Times,

Θα περιμέναμε άλλους ηγέτες, όπως ενδεχομένως ο Ματέο Σαλβίνι, να είχαν πάρει μία τέτοια απόφαση – και ίσως θα περιμέναμε πολύ μεγαλύτερες αντιδράσεις αν όντως την είχαν πάρει. Οπως και να έχει, η απόφασή του πρώην ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη για την Αυστραλία πήρε τα εύσημα του Σαλβίνι,  ο οποίος ήταν ένας από τους πιο ενθουσιώδεις υποστηρικτές της λύσης Ντράγκι για την πρωθυπουργία.

Εν τω μεταξύ υπάρχει και η προσπάθεια στο εσωτερικό της Ιταλίας να επιταχυνθεί το πρόγραμμα εμβολιασμών το οποίο υπολείπεται από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ορισμός ενός αξιωματικού με πείρα στο Αφγανιστάν και το Κόσοβο αλλά και ενός νέου επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας δείχνουν ότι η κυβέρνηση  έχει θέσει σε ύψιστη προτεραιότητα στην ολοκλήρωση του εγχειρήματος, ενώ μεσοπρόθεσμα θα ενισχυθεί και η ιταλική φαρμακευτική βιομηχανία. Κινήσεις και αυτές στο πλαίσιο ενός ιδιότυπου εθνικισμού.

Αλλοι, πάντως, «διαβάζουν» διαφορετικά το μπλοκάρισμα της αποστολής στην Αυστραλία. Δεν πρόκειται, όπως εξηγούν, για δείγμα ιταλικού εθνικισμού, αλλά για μια προσπάθεια να ορθώσει ανάστημα η ΕΕ απέναντι στις φαρμακευτικές. Μια πράξη, όπως εξηγούν οι FT, που αποσκοπεί να εμποδίσει την ανάδυση ενός επικίνδυνου ευρωσκεπτικισμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...