Μετά τη δυναμική εμφάνισή του στην διεθνή σκηνή με σκληρές επιθέσεις κατά πάντων, ο νέος πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε φαίνεται πως αρχίζει να μιλά και περισσότερο πολιτικά.
Πρώτο δείγμα -και πολύ σημαντικό για τα δεδομένα της ευρύτερης περιοχής- η επιχείρηση επαναπροσανατολισμού της πολιτικής των Φιλιππίνων προς την Κίνα, την οποία εγκαινίασε σε δηλώσεις του την Πέμπτη.
Η κυβέρνησή του και η Κίνα συμφώνησαν σε συνομιλίες για τη διένεξη μεταξύ των δύο χωρών που σχετίζεται με μια σειρά νησίδων που έχουν γίνει μήλο της έριδας για πολλές παρακείμενες χώρες.
Καθόλου τυχαίο το ότι οι δηλώσεις έγιναν από το Πεκίνο, όπου ο Ντουτέρτε πραγματοποίησε ολόκληρη απόβαση με 200 επιχειρηματίες και στόχο (και) μια νέα εμπορική συμφωνία Πεκίνου και Μανίλας. Ηδη σε αυτή την επίσκεψη, γράφει το Reuters, οι συμφωνίες που υπογράφονται ξεπερνούν τα 13 δισ. δολάρια – και μάλλον έπεται και συνέχεια.
Τυχαίος δεν είναι και ο θεατρικός τρόπος που ο Ντουτέρτε ανακοίνωσε την αποκόλληση: «Σε αυτόν τον χώρο, ανακοινώνω τον διαχωρισμό μου από τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε εν μέσω χειροκροτημάτων. «Το διαζύγιο είναι στρατιωτικό και οικονομικό», εξήγησε.
Ο Ντουτέρτε προσδιόρισε και τα επόμενα βήματα της χώρας του: «Επανευθυγραμμίστηκα με την ιδεολογική σας ροή και ίσως πάω και στη Ρωσία να μιλήσω με τον Πούτιν και να του πω ότι είμαστε οι τρεις μας ενάντια στον κόσμο – Κίνα, Φιλιππίνες και Ρωσία. Είναι ο μόνος τρόπος».
Η Κίνα διεκδικεί δυναμικά τα νησιά Σπάρτλι, και κατασκευάζει σε αυτά αεροδρόμια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις αδιαφορώντας για τη δυσφορία των γειτόνων της αλλά και των ΗΠΑ.
Η προηγούμενη κυβέρνηση των Φιλιππίνων είχε παραπέμψει το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η ετυμηγορία του οποίου ήταν ότι το Πεκίνο δεν έχει ιστορικά δικαιώματα στη Νότια Θάλασσα της Κίνας.
Με αυτό το δεδομένο, η αλλαγή στάσης του Ντουτέρτε και της χώρας του είναι εμφανής και εντυπωσιακή και για το λόγο αυτό έχει αρχίσει να ανησυχεί και την Ουάσιγκτον.
Τα προσβλητικά σχόλια του Ντουτέρτε για τον Ομπάμα λίγο-πολύ η Ουάσιγκτον τα ξεπέρασε για χάρη των καλών σχέσεων με έναν στενό σύμμαχο στην γειτονιά της Κίνας, αυτή όμως η αλλαγή προσανατολισμού ανοίγει ένα χάσμα που δεν είναι εύκολο να γεφυρωθεί σύντομα. Για την ώρα οι ΗΠΑ αναμένουν εξηγήσεις υπογραμμίζοντας ότι οι συμμαχία των δύο χωρών μετρά 70 χρόνια, από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Και επίσης για την ώρα οι Φιλιππίνες λένε, σύμφωνα με το Reuters, ότι ο πρόεδρος δεν εννοούσε εντελώς τα περί αποκόλλησης
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News