434
| EPA/MICHAEL REYNOLDS

O Ντικ Τσέινι θα ψηφίσει Κάμαλα Χάρις: Η μεγαλύτερη απειλή της Ιστορίας μας ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2024, 09:52

O Ντικ Τσέινι θα ψηφίσει Κάμαλα Χάρις: Η μεγαλύτερη απειλή της Ιστορίας μας ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2024, 09:52

Για τον Ντόναλντ Τραμπ ίσως να είναι το σοβαρότερο πλήγμα έως τώρα. Πολλοί Ρεπουμπλικανοί τού είχαν γυρίσει την πλάτη, αλλά κανένας με το κύρος και την απήχηση στην αμερικανική Δεξιά όσο ο Ντικ Τσέινι, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου.

Ο Τσέινι υπήρξε —και κατά πολλούς, παραμένει— μια πανίσχυρη φιγούρα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, κυρίως όμως παραμένει μια πολύ δημοφιλής προσωπικότητα σε εκείνα τα τμήματα των ψηφοφόρων που θεωρούνται «σκληρά» —άλλωστε η θητεία του στον Λευκό Οίκο, ουσιαστικά ως ο άνθρωπος που επί οκτώ χρόνια (2001-2009) έλεγε στον Μπους τι να κάνει, υπήρξε αμφιλεγόμενη αλλά λόγω του κυνισμού του και την ανελέητη πολιτική του είχε κερδίσει την ψυχή των δεξιών ψηφοφόρων.

Αυτός λοιπόν ο 83χρονος σήμερα πολιτικός ανακοίνωσε, την Παρασκευή, ότι στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου θα ψηφίσει την Κάμαλα Χάρις, υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία, και όχι τον υποψήφιο της παράταξής του, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τσέινι τόνισε πως «τα 248 χρόνια ιστορίας της χώρας μας ουδέποτε υπήρξε κάποιος που εγείρει μεγαλύτερη απειλή για το δημοκρατικό πολίτευμά μας από τον Ντόναλντ Τραμπ».

«Ως πολίτες, ο καθένας μας έχει καθήκον να βάζει τη χώρα πάνω από το κόμμα και να υπερασπίζεται το Σύνταγμά μας. Για αυτό θα ψηφίσω την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις».

Οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πως ο Τραμπ και η Χάρις βρίσκονται σε πολύ αμφίρροπη κούρσα ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου —με θρίλερ στις έξι Πολιτείες που θα κρίνουν την κούρσα: Πενσιλβάνια, Τζόρτζια, Αριζόνα, Ουισκόνσιν, Μίσιγκαν και Νεβάδα.

Η δήλωση του Τσέινι έχει και πολιτικό timing δυσμενές για τον Τραμπ: καταγράφεται λίγα μόλις 24ωρα πριν την πρώτη τηλεμαχία των δύο αντιπάλων για την προεδρία, την προσεχή Τρίτη.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι, εξοργισμένοι εξαιτίας του ουσιαστικά απόλυτου ελέγχου του μεγιστάνα των ακινήτων στο κόμμα, ανακοινώνουν το τελευταίο διάστημα πως θα ψηφίσουν την υποψήφια των Δημοκρατικών. Ανάμεσά τους είναι αρκετά στελέχη των κυβερνήσεων ή των μηχανισμών των πρώην προέδρων Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου (1989-1993) και Τζορτζ Μπους του νεότερου (2001-2009).

Ο Ντικ Τσέινι έχει επικριθεί σκληρά, ιδίως από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιπάλους του, καθώς φέρεται να διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό των πολέμων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, που σημαδεύτηκαν από βαρύτατους απολογισμούς θυμάτων και σωρεία παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Η κόρη του Λιζ Τσέινι, πρώην μέλος του Κογκρέσου, συγκαταλέγεται στους σκληρότερους αντιπάλους του  Τραμπ στο κόμμα της —κι όχι μόνο—, και η σύγκρουση ανάμεσά τους έφθασε στην κορύφωση την περίοδο που διετέλεσε μέλος της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο από οπαδούς του τότε προέδρου με σκοπό να ανατραπεί το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου του 2020.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...