524
Το πάλκο του μπλουζ όπως εμφανίζεται στο φιλμ «Ma Rainey's Black Bottom» που θα προβάλλει το Netflix | David Lee/David Lee/Netflix - © NETFLIX

Ο Ντένζελ Ουάσινγκτον «παίζει» μπλουζ στο Netflix

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2020, 10:40
Το πάλκο του μπλουζ όπως εμφανίζεται στο φιλμ «Ma Rainey's Black Bottom» που θα προβάλλει το Netflix
|David Lee/David Lee/Netflix - © NETFLIX

Ο Ντένζελ Ουάσινγκτον «παίζει» μπλουζ στο Netflix

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2020, 10:40

Τελευταία ο Ντένζελ Ουάσινγκτον συγκεντρώνει τα διθυραμβικά σχόλια του αμερικανικού Τύπου, για το σύνολο μίας καριέρας η οποία συντίθεται από ερμηνευτικές αντιθέσεις. Οι Νew York Times επισημαίνουν την ικανότητα του έμπειρου ηθοποιού για μεταπήδηση από ρόλο σε ρόλο, με αξιώσεις βέβαια, ως θετικό στοιχείο της τέχνης του: «Υπερβαίνει τις κατηγοριοποιήσεις. Είναι γίγας της οθόνης, ευαίσθητος τεχνίτης, με υπόβαθρο θεατρικό και εκτυφλωτική λάμψη κινηματογραφικού σταρ. Μπορεί να παίξει από Σαίξπηρ μέχρι τον κακό στις ταινίες δράσης».

Ο Ντένζελ Ουάσινγκτον στο φιλμ «The Equalizer 2»

Λοιπόν, ο βραβευμένος με Οσκαρ ηθοποιός έγινε τώρα και κινηματογραφικός παραγωγός. Το φιλμ στο οποίο επένδυσε τιτλοφορείται «Ma Rainey’s Black Bottom» και θα προβάλλεται στο Netflix από τις 18 Δεκεμβρίου και έπειτα. Αφορά, δε, ένα κατ’ εξοχήν «μαύρο» θέμα, το μπλουζ της Αμερικής, που γεννήθηκε στα βαμβακοχώραφα του Νότου αλλά κατέκτησε τα κλαμπ του Βορρά. Πρόκειται, δηλαδή, για μουσική ταινία.

Στο έργο πρωταγωνιστεί ο μακαρίτης πια Τσάντγουικ Μπόουζμαν, ο αστέρας του φιλμ «Black Panther», ο οποίος πέθανε τον περασμένο Αύγουστο, αν και ήταν μόλις 43 χρόνων, από χρονία πάθηση.

Ο 65χρονος Ουάσινγκτον δήλωσε στην ιταλική Repubblica που έσπευσε να συνομιλήσει μαζί του σχετικώς, ότι έναυσμα για την παραγωγή υπήρξε η αγάπη του στον συγγραφέα του ομώνυμου θεατρικού έργου, τον Ογκοστ Ουίλσον. Είδε κάποτε το θεατρικό, έμεινε άναυδος, και μετά τον θάνατο του δημιουργού αξιοποίησε την πρόσκληση της χήρας του να κάνει σινεμά με κάποια από τα έργα του. Από συναίσθηση ευθύνης απέναντι στο θεατρικό κείμενο μάλλον, χαρακτηρίζει το τόλμημά του «μεγάλη ευθύνη».

«Αληθινός ήρωας» ο Μπόουζμαν
Ο Τσάντγουικ Μπόουζμαν όπως εμφανίζεται στο τελευταίο του φιλμ (David Lee/NETFLIX/David Lee/NETFLIX – © 2020 NETFLIX, INC.)

Για τον συνάδελφό του ηθοποιό που πέθανε, ο Ουάσινγκτον είπε ότι στα γυρίσματα ήταν άρρωστος, αλλά έδωσε «όλη την ενέργειά του, χωρίς να σκεφτεί τον εαυτό του». Δικαιωμένος, εξάλλου, είναι πάντα ο αμετακλήτως απών: «Ο Μπόουζμαν ήταν άτομο μεγάλης καλοσύνης, είχε πάθος και καρδιά, ήταν αληθινός ήρωας».

«Εχουμε ηγέτη»

Η πολιτικολογία των (αμερικανικών) ημερών δεν έμεινε έξω από την κουβέντα. Η ερώτηση των Ιταλών συνέδεσε την ταινία με το κίνημα των μαύρων, το περιβόητο Black Lives Matter, αλλά ο Ουάσινγκτον απέφυγε να το αναφέρει. Περιορίστηκε να εκφράσει τη γνώμη του ότι τα πράγματα στην Ιστορία χρειάζονται απόδειξη, ότι ο αγώνας συνεχίζεται, ωστόσο σε ένα σημείο ήταν σαφέστατος: «Οι προεδρικές εκλογές, εδώ στην Αμερική, μας έδωσαν ελπίδα. Εχουμε έναν ηγέτη, τον Μπάιντεν, που μας κάνει να νιώθουμε πιο ενωμένοι ως έθνος».

Χρονιάρες ημέρες έχουμε οι χριστιανοί, πρωτοχρονιά ο κόσμος όλος (σχεδόν όλος, έστω), καλλιτεχνικό ήταν και το ρεπορτάζ, ε, οι ευχές κάνουν πάντα τον επίλογο καλύτερο: «Υγεία στη χώρα μας, ειρήνη στον κόσμο. Μεγάλη δόση αγάπης και καλοσύνης, και σταθερότητα στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας». Και όσον αφορά το πού και το πώς των εορτών, τα περιθώρια δεν υπάρχουν εφέτος και ο Ουάσινγκτον δεν ξεφεύγει του γενικού κανόνα: «Θα είμαστε στο σπίτι, η οικογένεια, όπως κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα. Μόνοι μας, όπως όλη η Καλιφόρνια».

  • Τη σκηνοθεσία του «Ma Rainey’s Black Bottom» υπογράφει ο Τζορτζ Γουλφ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...