Ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο, ο διασημότερος αφηγητής σε ταινίες με θέμα την άγρια φύση, πιστεύει ότι οι επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις σχετικά με την καταστροφή του φυσικού κόσμου εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας ενδέχεται να προκαλέσουν αποστροφή στους τηλεθεατές – ένα σχόλιο που επαναφέρει τη συζήτηση για το κατά πόσον το πρωταρχικό καθήκον ενός τηλεοπτικού σταθμού είναι να ψυχαγωγεί ή να εκπαιδεύει, λέει ο Guardian.
Ο 92χρονος ντοκιμαντερίστας ενστερνίζεται μάλλον τη θυμοσοφία της ελληνικής παροιμίας «το πολύ το Κύριε ελέησον το βαριέται και ο Θεός» και δηλώνει, λίγο πριν από την έναρξη των «Δυναστειών», ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί η πραγματικότητα της ανθρώπινης αδιαφορίας μπροστά σε μια «οικολογική πληροφορία» περί «απειλούμενου ζώου» ή «αλλαγής του κλίματος» ή «ρύπανσης».
«Πιστεύω» λέει «ότι έχουμε την ευθύνη να κάνουμε προγράμματα που θα εξετάζουν όλες τις πτυχές και όχι μόνο αυτή».
Η νέα σειρά του BBC θα κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 11 Νοεμβρίου.
Τέσσερα από τα πέντε επεισόδια είναι αφιερωμένα σε έναν «αρχηγό» (ένα λιοντάρι, έναν χιμπαντζή, έναν λύκο και έναν τίγρη) ο οποίος αναδείχθηκε ως τέτοιος ύστερα από τον αγώνα επιβίωσης που έδωσε και από τις προσπάθειες που κατέβαλε για να αναπαραχθεί και να διαιωνίσει το είδος του.
Το πέμπτο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στον αυτοκρατορικό πιγκουίνο: θα εξετάσει πώς η συνεργασία και όχι ο ανταγωνισμός είναι ο μόνος τρόπος για επιβίωση στο αφιλόξενο περιβάλλον της Ανταρκτικής.
Το πνεύμα αυτών των επεισοδίων είναι η προβολή του διττού αγώνα του ζώου: απέναντι στο είδος του αφ’ ενός και απέναντι στον άνθρωπο αφ’ ετέρου. Οι θεατές θα δούν τον απελπισμένο και βίαιο αγώνα ενός ηλικιωμένου αρσενικού χιμπαντζή για την επιβίωση, αλλά και την προσπάθεια ενός θηλυκού πιγκουίνου να σώσει το μωρό της από βέβαιο θάνατο.
Οι αφηγηματικές δεξιότητες του σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο είναι πανθομολογούμενες: τα ντοκιμαντέρ με τις αφηγήσεις του τα παρακολούθησαν εκατομμύρια άνθρωποι, ωστόσο επικρίθηκαν για τις αποστάσεις ασφαλείας που έλαβαν από ακανθώδη και στην ουσία τους πολιτικά θέματα, όπως είναι η υπερκατανάλωση και η βιομηχανική αλιεία.
Δείτε ένα βίντεο για τη νέα σειρά του BBC
Πριν από λίγες ημέρες, έκθεση του WWF ανέφερε ότι η άγρια ζωή του πλανήτη μας χάνεται με τρομακτικό ρυθμό και ότι έχουμε ήδη εξαλείψει το 60% των ειδών. (Βλέπε εδώ.)
Η νέα σειρά του BBC αντιμετωπίζει μεν το παραπάνω θέμα και αναφέρει την ξηρασία, τους πολέμους και τις επεκτατικές τάσεις των κοινωνιών μας, ωστόσο δεν ενοχοποιεί τους θεατές, οι περισσότεροι από τους οποίους ως πολίτες του ανεπτυγμένου Πρώτου Κόσμου καταναλώνουν πέραν του δέοντος, ζώντας με έναν τρόπο που θεωρείται κύριος υπεύθυνος για την κλιματική αλλαγή.
Ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο λέει: «Ολοι έχουμε ευθύνες ως πολίτες, αλλά πρωταρχική δουλειά μας είναι να κάνουμε μια σειρά που να είναι πλήρης και ειλικρινής και να μιλάμε για κάτι σημαντικό. Αυτά τα προγράμματα δεν είναι οικολογικά, δεν είναι προγράμματα ‘συναγερμού’. Είναι μια νέα μορφή κινηματογράφησης της άγριας ζωής».
Οι δυναστείες γυρίστηκαν σε δύο χρόνια σε πέντε τοποθεσίες. Ο σερ Ντέιβιντ έγραψε το σενάριο και διηγείται την ιστορία, αφού προηγουμένως είδε τις ταινίες στο Λονδίνο. Για αυτόν τα νέα προγράμματα είναι «καταγραφή των γεγονότων τη στιγμή που συνέβησαν».
Τα ζώα επελέγησαν με το κριτήριο της καταλληλότητας ως προς το κύριο θέμα της απειλής τους, την ανθρώπινη εισβολή στην επικράτειά τους. Αυτή με τη σειρά της προστέθηκε στον αποκλειστικά δικό τους αγώνα επιβίωσης στο πλαίσιο της δικής τους κοινότητας.
Ο στόχος, λέει, ήταν να δώσει στους τηλεθεατές τη δυνατότητα να γνωρίσουν την άγρια φύση και να ενδιαφερθούν πραγματικά. «Θέλετε οι άνθρωποι να κατανοήσουν το θαύμα της φύσης; Αν εκτιμήσουν αυτό το θαύμα, τότε θα ενδιαφερθούν και είναι πιθανόν να ενεργοποιηθούν για να σώσουν πλανήτη».
Ο Ατένμπορο πιστεύει ότι τα ντοκιμαντέρ του πάντα μετέδιδαν ένα μήνυμα περιβαλλοντικό, ήδη από τη δεκαετία του ’80. Η νέα σειρά «δεν είναι κάποια “απόδραση”, αλλά καθαρή πραγματικότητα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News