512
Η Χέλε Θόρνινγκ-Σμιντ δηλώνει σίγουρη ότι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας «το είχε ξανακάνει» , | CreativeProtagon

«Ο Ντ’ Εστέν μού χάιδεψε το πόδι κάτω από το τραπέζι»- τι καταγγέλλει η πρώην πρωθυπουργός της Δανίας

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2021, 15:15
Η Χέλε Θόρνινγκ-Σμιντ δηλώνει σίγουρη ότι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας «το είχε ξανακάνει» ,
|CreativeProtagon

«Ο Ντ’ Εστέν μού χάιδεψε το πόδι κάτω από το τραπέζι»- τι καταγγέλλει η πρώην πρωθυπουργός της Δανίας

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2021, 15:15

Νέα καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση, εναντίον του Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εστέν, ήρθε στο φως, αυτή τη φορά από την πρώην πρωθυπουργό της Δανίας, Χέλε Θόρνινγκ-Σμιντ, που μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για την καριέρα της στην πολιτική και τις απόψεις της περί φεμινισμού και #MeToo.

Σε αυτό, η δανή πολιτικός περιγράφει ένα σκηνικό που εκτυλίχθηκε σε επίσημο δείπνο στη γαλλική πρεσβεία στην Κοπεγχάγη, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όπου ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας έβαλε το χέρι του κάτω από το τραπέζι και άρχισε να χαϊδεύει το πόδι της.

Τότε, ο Ντ’ Εστέν κόντευε τα 80, αλλά παρέμενε ενεργός στην πολιτική.

Μιλώντας στη δανική τηλεόραση, την Κυριακή, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Οι σκέψεις μιας ξανθιάς», η Θόρνινγκ-Σμιντ είπε: «Τον κατονομάζω στο βιβλίο γιατί θεωρώ ότι μπορεί να το αντέξει (σ.σ.: ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας πέθανε τον Δεκέμβριο του 2020, σε ηλικία 94 ετών, από επιπλοκές του κορονοϊού). Είμαι σίγουρη ότι το είχε ξανακάνει».

Πρόσθεσε ότι όταν συνέβη το περιστατικό, είχε επιλέξει να μην το γνωστοποιήσει δημοσίως, γιατί δεν ήθελε να τη σκέφτονται ως θύμα και ευάλωτη. Ομως, αποφάσισε τώρα να γράψει για αυτό, γιατί θεωρεί ότι το κίνημα του #MeToo έχει αρχίσει να χάνει τη δυναμική του και θέλησε να το επαναφέρει στην επικαιρότητα με το βιβλίο της. Τόνισε ότι όλες οι γυναίκες, ανεξαρτήτως θέσης και ισχύος, είναι πιθανοί στόχοι απρεπούς συμπεριφοράς.

«Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος γυναίκας που έχει αυτή την εμπειρία, όλες μας το έχουμε περάσει», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Τώρα είναι η σωστή στιγμή που πρέπει να μιλήσουμε για αυτά και θέλω να επισημάνω τον πολύ μεγάλο αριθμό γυναικών που έχουν άσχημες εμπειρίες».

Η πρώην πρωθυπουργός, η πρώτη γυναίκα στη Δανία, είπε επίσης ότι το περιστατικό δεν της άφησε κάποιο τραύμα. «Το ξεπέρασα την ίδια ημέρα, δεν ξόδεψα την ενέργειά μου σε αυτό».

Είπε ακόμα ότι δεν ξέρει καμία γυναίκα που δεν έχει βιώσει απρεπή συμπεριφορά. «Ελπίζω ότι θα κρατήσουμε αυτή τη συζήτηση “ζωντανή”. Φοβάμαι ότι έχει αρχίσει να φθίνει».

Η Χέλε Θόρνινγκ-Σμιντ στην παρουσίαση του βιβλίου της, στην Κοπεγχάγη | Martin Sylvest /Ritzau Scanpix/via REUTERS

Η Θόρνινγκ-Σμιντ ήταν πρωθυπουργός της Δανίας από το 2011 έως το 2015. Μετά την ήττα της, διετέλεσε διευθύνουσα σύμβουλος σε μεγάλη διεθνή φιλανθρωπική οργάνωση για τα παιδιά και σήμερα βρίσκεται σε διάφορα διοικητικά συμβούλια, καθώς και στο εποπτικό συμβούλιο του Facebook.

Δεν είναι η πρώτη, πάντως, που κατηγορεί τον Ζισκάρ ντ’ Εστέν για σεξουαλική παρενόχληση. Το 2020, μια γερμανίδα δημοσιογράφος μίλησε δημόσια για την άσχημη εμπειρία που είχε σε συνέντευξή της με τον γάλλο πολιτικό, το 2018, δηλαδή όταν αυτός ήταν 92 ετών (!). Η 37χρονη Αν-Κατρίν Στράκε υποστήριξε ότι ο Ντ’ Εστέν τής έπιασε τα οπίσθια τρεις φορές και τη γλίτωσε ο εικονολήπτης της, που δημιούργησε αντιπερισπασμό για να βάλει ανάμεσά τους μία καρέκλα.

Ο δικηγόρος του αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Επίσης, είχε δημιουργηθεί θόρυβος όταν ο πολιτικός έγραψε ένα βιβλίο, ρομαντικό μυθιστόρημα, το 2009, με θέμα τη σχέση ανάμεσα σε ένα γάλλο αρχηγό κράτους και μια πριγκίπισσα, η οποία πολλοί πιστεύουν ότι ήταν η Νταϊάνα. Ο ίδιος είχε τονίσει ότι η ιστορία ήταν αποκλειστικά προϊόν της φαντασίας του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...