971
Ο Νόαμ Τσόμσκι χαρακτήρισε θετικές τις πρωτοβουλίες του Τζο Μπάιντεν, ιδιαίτερα στο πεδίο των εσωτερικών θεμάτων | EPA/ULI DECK

Ο Νόαμ Τσόμσκι για αναρχία, εμβόλια, ΕΣΥ, Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2021, 06:45
Ο Νόαμ Τσόμσκι χαρακτήρισε θετικές τις πρωτοβουλίες του Τζο Μπάιντεν, ιδιαίτερα στο πεδίο των εσωτερικών θεμάτων
|EPA/ULI DECK

Ο Νόαμ Τσόμσκι για αναρχία, εμβόλια, ΕΣΥ, Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2021, 06:45

Ο πολιτικός αναλυτής των New York Times Εζρα Κλάιν συζήτησε με τον αγαπημένο του διανοούμενο Νόαμ Τσόμσκι για τα θέματα που μάλλον σαγηνεύουν και τους δυο τους. Στην εισαγωγή του, υπέβαλε τα σέβη του στον υπέργηρο πια καθηγητή του ΜΙΤ, του έπλεξε το εγκώμιο για την προεκλογική στάση του (υπέρ του Μπάιντεν), χρησιμοποίησε ακόμη και τον όρο «τσομσκισμός». Η συζήτησή τους περιστράφηκε γύρω από την «αναρχισμό», την «ανθρώπινη φύση» και τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, όπως λέει και ο τίτλος του πρωτοτύπου. Ο Τσόμσκι δήλωσε ευθαρσώς ότι ο Τζο Μπάιντεν τα πήγε καλύτερα απ΄όσο αναμενόταν.

Γλωσσολόγος ο Τσόμσκι, ξεκίνησε να μιλάει για τις θεμελιακές ιδιαιτερότητες του ανθρώπου, τη γλώσσα και τη σκέψη, και για τη μεταξύ τους σχέση. Η δημιουργική πτυχή της ανθρώπινης σκέψης, είπε στον συνομιλητή του, σχετίζεται με το ένστικτο της ελευθερίας, που είναι στοιχείο της ανθρώπινης φύσης και έναυσμα για αντίσταση στην παράνομη εξουσία (φράση που χρησιμοποίησε κατά κόρον ο Τσόμσκι σε όλη τη συζήτηση). Αν ο άνθρωπος συμβιβάζεται, αυτό το κάνει επειδή οι κοινωνικές δομές τον εξωθούν στην υποταγή, η οποία είναι αντίθετη με τη φύση του – και παρέπεμψε τον Κλάιν στον Γκράμσι για την ανάλυση του φασισμού, για το πώς επιβάλλεται εις βάρος των αναγκών του ανθρώπου και των δικαιωμάτων του. Μίλησε και για τον μηχανισμό της αμερικανικής διαφήμισης που καλλιέργησε τη συναίνεση, γέννησε και γεννά όλες τις μόδες.

Η αναρχία…

Ο Κλάιν αποκάλεσε τον Τσόμσκι αναρχικό και ταυτόχρονα του ζήτησε έναν ορισμό του αναρχισμού. Ο Μπακούνιν και η σύγκρουσή του με τον Μαρξ για τη φύση του σοσιαλιστικού κράτους δεν χρειάστηκαν στον καθηγητή, αρκέστηκε να πει ότι ο αγώνας εναντίον κάθε παράνομης εξουσίας, τραβηγμένος στα άκρα, είναι η αναρχία. Καθώς όμως ο Κλάιν επέμεινε και η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το θέμα, ας πούμε, των «ειδικών» και τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων, π.χ. σε καιρούς πανδημίας, ο Τσόμσκι αναγκάστηκε να πει ότι η αναρχική κοινωνία δεν υπονομεύει τη δυνατότητα οργάνωσης. Αντιθέτως, πρέπει να είναι ιδιαίτερα οργανωμένη, αλλά υπό τον λαϊκό έλεγχο και όχι αυτόν των παράνομων δυνάμεων.

…και τα εμβόλια

Αναφορικά με τα περιπτωσιακά παραδείγματα που ο Κλάιν του έθεσε προηγουμένως, των εμβολίων και της μάσκας, ο Τσόμσκι είπε ότι τα ζητήματα άρνησης τα λύνει η κοινότητα, αν δηλαδή κάποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί ή να φορέσει μάσκα. Στην παρούσα χρονική συγκυρία τα εμβόλια είναι θέμα ζωής υπογράμμισε ο Τσόμσκι και στηλίτευσε τους μισούς Ρεπουμπλικανούς που δεν θα τα κάνουν, όπως είπε, ενώ εξίσωσε τέτοια στάση με την ελευθερία που επικαλείται κάποιος ανεύθυνος που θέλει να περάσει το φανάρι με κόκκινο ή να οδηγήσει στο αντίθετο ρεύμα. Οι κοινότητες πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις για τέτοια πράγματα αποφάνθηκε.

Η εργασία…

Οταν ρωτήθηκε για εργασιακά θέματα, ο Τσόμσκι ανέλυσε γιατί τοποθετεί τον όρο «μισθωτή σκλαβιά» απέναντι από το υποτιθέμενο δικαίωμα ελεύθερης επιλογής που έχουν οι εργαζόμενοι στον σημερινό καπιταλισμό, ιδίως στις ΗΠΑ. Η ελευθερία της σύναψης σύμβασης είναι ένα αστείο είπε, αφού τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν διαφορετική ισχύ. Ο εργαζόμενος, αν δεν υποταχθεί στην εξουσία του αφεντικού, θα αντιμετωπίσει το φάσμα της λιμοκτονίας. Αλλά υπερβάλλω, συμπλήρωσε, υπάρχουν πολλές αποχρώσεις.

…και η εργασία στο ΜΙΤ

Ο Τσόμσκι είπε ότι πέρασε τη ζωή του στο μεγαλύτερο ερευνητικό ίδρυμα του κόσμου, στο MIT και στα εργαστήριά του. Οσοι είναι ερευνητές δεν το κάνουν για τα λεφτά είπε. Μπορούν να βγάλουν πολύ περισσότερα χρήματα αλλού. Είναι λόγω του ενθουσιασμού που τους προκαλεί αυτή η εργασία, η πρόκληση της επίλυσης προβλημάτων. Αυτό οδηγεί τους ανθρώπους, και δεν έχει καμία σχέση με το κίνητρο για απόκτηση εξουσίας.

Μάζα και Αριστερά (των ΗΠΑ)

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία κοινωνικής αλλαγής, ο Τσόμσκι σπεύδει βραδέως, αφού θέτει ως προϋπόθεσή της τη συνειδητοποίηση της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών. Τότε μόνο μπορούν να υπάρξουν ριζικές κοινωνικές αλλαγές. Αν ο όρος της μαζικότητας παραβιαστεί, μπορεί να προκύψει νέα αυταρχική δομή. Όταν ρωτήθηκε ειδικά για τη βιαστική αμερικανική Αριστερά, ο Τσόμσκι, χωρίς να σχολιάσει πρόσωπα, κόμματα και φατρίες, είπε ότι οι εναλλακτικές λύσεις έχουν δυναμική, πολλοί άνθρωποι μπορεί να τις αποδεχτούν αρκετά γρήγορα, δεν θα έχουμε ανατροπή του συστήματος, θα έχουμε όμως ουσιαστικές αλλαγές. Εφερε παραδείγματα θετικών αλλαγών από τη δική του ζωή, που ως παιδί έζησε το Κραχ, αλλά στα μέσα της δεκαετίας του ’30, με το New Deal, το σκηνικό άλλαξε.

Η προεδρία Μπάιντεν

Ο Τσόμσκι αξιολογεί τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα του Τζο Μπάιντεν θετικά ως προς τις σωστές αλλαγές που ήδη ανέφερε ότι μπορεί να γίνονται στο δεδομένο πλαίσιο. Οσον αφορά την εσωτερική πολιτική, ο πρόεδρος τα πηγαίνει καλύτερα από ό,τι περίμενα – ειλικρινά το λέω, δήλωσε με έμφαση ο Τσόμσκι. Το πρόγραμμα Build Back America το έκρινε πολύ καλό, που ήρθε ως αποτέλεσμα της λαϊκής πίεσης. Υπάρχει ακτιβισμός που τον πιέζει σε κάθε ζήτημα, συμπεριλαμβανομένου του πιο σημαντικού ζητήματος που υπάρχει και είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος. Εάν δεν πάρουμε τον έλεγχο της καταστροφής του περιβάλλοντος την επόμενη δεκαετία ή εικοσαετία, θα τελειώσουμε, είναι τόσο απλό, είπε. Το πρόγραμμα του Μπάιντεν για το κλίμα απέχει πολύ από το τέλειο, χρειάζεται σημαντικές βελτιώσεις, ωστόσο είναι πολύ καλύτερο από οποιουδήποτε προκατόχου του. Λοιπόν, αυτός είναι ο τρόπος που πραγματοποιούνται οι αλλαγές, τόνισε ο Τσόμσκι.

Σε ό,τι αφορά το ζητούμενο ενός ΕΣΥ και καθολικής υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ, ο Τσόμσκι είπε ότι είναι εφικτό για τη χώρα, αφού και το Μεξικό το έχει και η Γερμανία το έχει και η Βρετανία και ο Καναδάς. Ολα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι διεθνή είπε. Να, η  πανδημία είναι διεθνής και η κλιματική αλλαγή επίσης. Ζητήματα που πρέπει να κοιταχτούν μέσα από το πρίσμα της πραγματικής ανάπτυξης: ανοικοδόμηση κτιρίων και πόλεων, αποτελεσματικές δημόσιες μεταφορές.

Τέλος, όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ ο Τσόμσκι παρατήρησε ότι ο σινοαμερικανικός ανταγωνισμός συντελείται σε εποχή που η Κίνα γίνεται περισσότερο αυταρχική στο εσωτερικό της. Ωστόσο, δεν θεωρεί το επεκτατικό εμπορικό πρόγραμμά της, το γνωστό Βelt and Road, απειλή για τις ΗΠΑ. Διευκρίνισε πάντως ότι πρόκειται για μία από τις πιο καταπιεστικές χώρες του κόσμου.Ο Τσόμσκι αξιολογεί τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα του Τζο Μπάιντεν θετικά

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...