245
O Νίκος Κοτζιάς σε μια από τις τελευταίες του παρουσίες στη Βουλή, το 2019 | George Vitsaras / SOOC

Ο Νίκος Κοτζιάς θα τιμηθεί από τη Βόρεια Μακεδονία για τα 30 χρόνια της ανεξαρτησίας της χώρας

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2021, 22:54
O Νίκος Κοτζιάς σε μια από τις τελευταίες του παρουσίες στη Βουλή, το 2019
|George Vitsaras / SOOC

Ο Νίκος Κοτζιάς θα τιμηθεί από τη Βόρεια Μακεδονία για τα 30 χρόνια της ανεξαρτησίας της χώρας

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2021, 22:54

Ο Νίκος Κοτζιάς, πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των 30 προσωπικοτήτων που η Βόρεια Μακεδονία αποφάσισε να τιμήσει στο πλαίσιο της επετείου των 30 χρόνων από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας το 1991.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας και στον υπουργό Μπουγιάρ Οσμάνι.

«Φέτος, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας γιορτάζει την 30ή επέτειο ανεξαρτησίας της, που κηρύχθηκε το 1991. Με την ευκαιρία αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών, Μπουγιάρ Οσμάνι, αποφάσισε να απονείμει διακρίσεις σε 30 ξένους ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, πολιτικούς, διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες, γνώστες της χώρας και της περιοχής. Με αυτήν την πράξη, προχωράμε σε μία συμβολική αναγνώριση της συμβολής τους στην εδραίωση της ανεξαρτησίας, της υποστήριξης και της βοήθειάς τους για την ολοκλήρωση της ευρωατλαντικής προοπτικής μας, καθώς και για την ενίσχυση της πολυεθνοτικής και πολυπολιτισμικής συνοχής της χώρας και της κοινωνίας μας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Μεταξύ των τριάντα ξένων προσωπικοτήτων στους οποίους η Βόρεια Μακεδονία θα απονείνει διακρίσεις είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζόρτζ Ρόμπερτσον, ο πρώην ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις και βεβαίως ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος, ως γνωστόν, υπήρξε η κινητήρια δύναμη πίσω από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...