Οποιος έχει το μαχαίρι, έχει και το πεπόνι: οι παροιμίες βγαίνουν από τη ζωή, αλλά της επιστρέφονται από εμάς (τους ευεργετηθέντες πλην αγνώμονες και αμνήμονες) συστημένες επειδή φροντίζει να μας ανοίγει τα μάτια ώστε να βλέπουμε καθαρότερα. Η ώρα να σκεφτεί πάνω στη σοφία αυτής της παροιμίας σήμανε και για την αμερικανίδα μαγείρισσα Μισέλ Μιχαλένκο η οποία νομίζοντας πως είναι η αποκλειστική κάτοχος και χειρίστρια και του κοπτικού εργαλείου και του θερινού φρούτου εργαζόταν αμέριμνη στην αμερικανική πρεσβεία της Μόσχας.
Ε, οι Ρώσοι τής άρπαξαν τα τηγάνια και τις κατσαρόλες από τα χέρια και της έδειξαν τον δρόμο της επιστροφής στις ΗΠΑ όχι γιατί έκαψε το T-bone steak, πέτρωσε τη μηλόπιτα ή άφησε το φιστικοβούτυρο των εχθρών τους να ταγκίσει, αλλά επειδή ο διπλωματικός πόλεμος που σοβεί μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον και παροξύνεται από την κρίση της Ουκρανίας, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση καταπίνει αμάσητους υπαλλήλους πρεσβειών και προξενείων, κάθε βαθμίδας κιόλας.
Αν παίζει κάποιο ρόλο η υψηλή μαγειρική στην ευθυκρισία και στα ανακλαστικά των διπλωματών, θα μας το πει η Ιστορία εφ’ όσον καταδεχθεί να ασχοληθεί με το ταπεινό ζήτημα. Τότε θα μάθουμε αν, πέρα από τον έρωτα, και το φρόνημα των υπαλλήλων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περνάει από το στομάχι, τότε θα αξιολογηθεί με όρους αντικατασκοπείας και η κίνηση των Ρώσων στην κουζίνα – συγγνώμην, στη σκακιέρα. Προς το παρόν ας πούμε το στόρι.
Το ρωσικό κράτος αποφάσισε να μην ανανεώσει τη βίζα τής Μισέλ, αν και ήταν η μαγείρισσα του Νο2 της πρεσβείας επί 16 συναπτά έτη. Την είδηση την πληροφορήθηκε η ανθρωπότητα από την ανάρτηση της ίδιας της πικραμένης σεφ στα σόσιαλ μίντια, την περασμένη Κυριακή: «Θέλω να το μοιραστώ μαζί σας: λόγω της κλιμάκωσης της έντασης, η ρωσική κυβέρνηση με έβαλε σε μια λίστα προσώπων που πρέπει να φύγουν από τη χώρα, μαζί με άλλους της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα, διπλωμάτες και υπαλλήλους. Οι βίζες μας ακυρώθηκαν» έγραψε η Μιχαλένκο.
Και κατόπιν δήλωσε συντετριμμένη: «Αποχαιρετώ το σπίτι που έζησα τα τελευταία 16 χρόνια με οδύνη. Εγκαταλείπω την κουζίνα της δουλειάς μου, και αυτό είναι το πιο δύσκολο πράγμα που έχω κάνει». Στην ιστοσελίδα της η Μιχαλένκο έχει δημοσιεύσει πλήθος φωτογραφιών της δίπλα σε προσωπικότητες της αμερικανικής πολιτικής: εκεί υπάρχουν χαριτωμένα καρέ με τον σημερινό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και με τον παλιούς υπουργούς Εξωτερικών Τζον Κέρι και Κοντολίζα Ράις (βλέπε φωτ., παρακάτω).
«Ωραία η Ρωσία!»
Η μαγείρισσα ήταν ευχαριστημένη από τη ζωή της στη Ρωσία και εξέφραζε με γενναιότητα δημοσίως την εκτίμησή της στις ομορφιές, φυσικές και γαστριμαργικές, της αχανούς χώρας. Είχε ομολογήσει (χωρίς καμία πίεση από την… Κα Γκε Μπε) ότι η εκμάθηση ρωσικών συνταγών και η εμπειρία του ταξιδιού με τον Υπερσιβηρικό Σιδηρόδρομο ήταν οι πιο ενδιαφέρουσες στιγμές της ζωής της εκεί: «Το ρωσικό φαγητό είναι μία καταπληκτική περιπέτεια» είχε πει. Ναι μεν, αλλά…
Οπλισμένοι με όλα τα μαχαίρια τους και τα πεπόνια τους, οι Ρώσοι είχαν λάβει την ανεπιθύμητη για την αμερικανίδα μαγείρισσα απόφαση τον περασμένο Δεκέμβριο. Βάσει αυτής, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου πρέπει να αποχωρήσουν από την αμερικανική πρεσβεία όσοι εργάζονται εκεί περισσότερο καιρό από την τριετία.
Τα διεθνή Μέσα ρώτησαν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την εκδίωξη της Μιχαλένκο από τη Ρωσία, όμως ο εκπρόσωπός του αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο λόγω «δεδομένων απορρήτου». Ωστόσο έθιξε το ζήτημα της λειτουργικότητας της πρεσβείας ύστερα από το πογκρόμ: «Η διπλωματία είναι ο μόνος υπεύθυνος τρόπος για να επιλύσουμε τις διαφορές μας με τη Ρωσία. Πρέπει να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, κυρίως σε περιόδους αυξημένης έντασης. Μια λειτουργική πρεσβεία είναι κρίσιμης σημασίας για τη διπλωματία» είπε ο εκπρόσωπος.
Και έτσι, εμμέσως, απάντησε και στο κορυφαίο ερώτημα αυτής της ιστορίας προλαβαίνοντας την ίδια την Ιστορία: όπως φαίνεται, ναι, η διπλωματία περνάει τελικά και από το στομάχι…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News