720
O Αλεξέι Ναβάλνι και η Τζούλια Ναβάλναγια, το ζευγάρι-μπελάς για τον πρόεδρο Πούτιν | CreativeProtagon

Ο Ναβάλνι στη φυλακή, με τη Ναβάλναγια όμως πώς θα ξεμπλέξει ο Πούτιν;

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2021, 20:30
O Αλεξέι Ναβάλνι και η Τζούλια Ναβάλναγια, το ζευγάρι-μπελάς για τον πρόεδρο Πούτιν
|CreativeProtagon

Ο Ναβάλνι στη φυλακή, με τη Ναβάλναγια όμως πώς θα ξεμπλέξει ο Πούτιν;

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2021, 20:30

Ο σύζυγός της, ο ρώσος αντικαθεστωτικός Αλεξέι Ναβάλνι, μόλις είχε συλληφθεί από την Ασφάλεια εντός του αεροδρομίου της Μόσχας, κατά την επάνοδό του από τη Γερμανία. Ετσι η Τζούλια Ναβάλναγια, που τον συνόδευε, βγήκε μόνη της από την πύλη εξόδου. Οταν την είδαν οι συγκεντρωμένοι εκεί οπαδοί του άντρα της, την επευφήμησαν με ενθουσιασμό, φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά της: «Τζούλια», «Τζούλια»! Η δική της ανταπόκριση στις επευφημίες ήταν πιο πολιτική, αφού τους φώναξε δυνατά: «Μη φοβάστε!»

Ακολούθησε η δήλωσή της, ύστερα από παρακάλια του Τύπου για κάποια σχόλια. Δεν ήταν πολλές οι κουβέντες που είπε, ωστόσο ήταν πολύ περιεκτικές σε νόημα: «Φοβούνται τόσο πολύ τον Αλεξέι, που απόψε στη Μόσχα παρέλυσαν τις πτήσεις μόνο και μόνο επειδή ένας άντρας επέστρεψε στην πατρίδα του. Ο Αλεξέι δεν φοβάται. Ούτε εγώ φοβάμαι. Και σας καλώ όλους να μη φοβάστε». Τα σόσιαλ μίντια, όπως έγραψε η Repubblica, υποδέχθηκαν θερμά τις συγκεκριμένες λέξεις που ξεστόμισε η Τζούλια: «Αυτά είναι λόγια ηγέτη!» έγραψε κάποιος, και την άποψή του συμμερίστηκαν και άλλοι πολλοί.

Εξάλλου η Τζούλια δεν είναι άγνωστη στους Ρώσους. Εδώ και είκοσι χρόνια παραστέκεται στον πολιτικό αγώνα που δίνει ο σύζυγός της εναντίον του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Ηταν πάντα στο πλευρό του, από τις εκατοντάδες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας μέχρι και τη γερμανική κλινική όπου ο Αλεξέι νοσηλεύτηκε δηλητηριασμένος από μυστικούς πράκτορες της Ρωσίας.

Ο κόσμος την αποκαλεί «Πρώτη Κυρία της αντιπολίτευσης», και αυτήν την τιμητική ταμπέλα που της κόλλησαν την τίμησε με τον καλύτερο τρόπο: όταν ο Αλεξέι νοσηλεύτηκε στο Ομσκ, τον περασμένο Αύγουστο, αμέσως μετά τη δηλητηρίασή του, η Τζούλια συνέταξε και έστειλε επιστολή στον Πούτιν με την οποία απαιτούσε τη μεταφορά του στη Γερμανία. Ηταν μία πράξη πυγμής, από μία γυναίκα που τις τιμούσε τις ρωσικές παραδόσεις, της συζυγικής αφοσίωσης πρωτίστως.

Τζούλια και Αλεξέι σε αντικυβερνητική διαδήλωση που είχε γίνει στη Μόσχα τον Ιούλιο του 2018 (EPA/MAXIM SHIPENKOV)

Και ο Αλεξέι και η Τζούλια γεννήθηκαν το 1976. Η πρώτη συνάντησή τους, παραδόξως, δεν έγινε κάπου στη Ρωσία αλλά στην… Τουρκία (τόπος διακοπών για χιλιάδες ρώσους υπηκόους) πριν από 23 έτη. Υστερα από δύο χρόνια τέλεσαν τον γάμο τους, στο πλαίσιο του οποίου απέκτησαν δύο παιδιά, την Ντάσα και τον Ζαχάρ.

Ο Αλεξέι έχει σπουδάσει δικηγόρος και η Τζούλια διεθνείς και οικονομικές σχέσεις. Η ίδια λέει, με πολύ απλό τρόπο ομολογουμένως, ότι δεν παντρεύτηκε τον δικηγόρο, ούτε τον πολιτικό, παρά μόνο έναν άντρα με τον οποίο φάνηκε εξαρχής ότι θα ζούσε έντονα: «Συνεπώς δεν συνέβησαν πράγματα που δεν τα περίμενα».

Ο ίδιος ο Ναβάλνι δεν αρνήθηκε ποτέ τον εξαιρετικό ρόλο που παίζει η συμβία του στη ζωή του. «Είναι η καλύτερη μου φίλη» έχει ήδη πει, σε συνέντευξη που έδωσε. Επίσης, δημοσιεύει φωτογραφίες τους και εκφράζει δημοσίως την αγάπη του για αυτήν στο Instagram. «Τώρα ξέρω σίγουρα: η αγάπη θεραπεύει, σου ξαναδίνει πίσω τη ζωή, άρα η Τζούλια με έσωσε» έγραψε πριν από τέσσερις μήνες, όταν ξύπνησε από το κώμα στο οποίο είχε βυθιστεί. Μάλιστα η εφημερίδα Novaya Gazeta, ιδιοκτησίας Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, δεν δίστασε να παραλληλίσει τη σχέση Ναβάλνι – Τζούλια με τη σχέση του ζεύγους Γκορμπατσόφ, θέλοντας να υπερτονίσει την ακεραιότητα και την αξία των δύο γυναικών. (Η Ραΐσα Γκορμπάτσοβα πέθανε το 1999.)

Το ζεύγος Ναβάλνι αναχώρησε από το Βερολίνο έχοντας επίγνωση ότι θα αντιμετώπιζε τη δίωξη των ρωσικών αρχών. Οπως πιστοποιούν οι ρεπόρτερ που ταξίδεψαν μαζί τους, μέσα στο αεροπλάνο ο Αλεξέι και η Τζούλια ήταν τρυφεροί μεταξύ τους και παρέμεναν ψύχραιμοι. Οταν προσγειώθηκαν και, τελικά, συνελήφθη ο Αλεξέι, η Τζούλια δεν έσπασε μπροστά στις κάμερες. Ένα στερνό φιλί και αυτό ήταν όλο. Κατόπιν έγινε η δήλωση της που διαβάσατε στην αρχή του κειμένου.

Με τα χρόνια και οι δύο συνήθισαν στις αντιξοότητες που επιφέρει η πολιτική δράση τους. Συνήθισαν να ζουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωριστά. Και τώρα, που ο Αλεξέι αντιμετωπίζει ποινή που μπορεί να φθάσει και τα 10 χρόνια εγκλεισμού σε φυλακή, η Τζούλια –ποιος ξέρει; – μπορεί να αναλάβει και ηγετική δράση αναπληρώνοντας τον άντρα της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...