917
Την Τετάρτη, ο Αλεξέι Ναβάλνι κατέθεσε σε δικαστήριο της Μόσχας μέσω βιντεοσύνδεσης από τη φυλακή | REUTERS/Maxim Shemetov

Ο Ναβάλνι κοροϊδεύει τους δεσμοφύλακές του από την Αρκτική: «Κάνατε πάρτι γυμνοί όταν έφυγα;»

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2024, 13:54
Την Τετάρτη, ο Αλεξέι Ναβάλνι κατέθεσε σε δικαστήριο της Μόσχας μέσω βιντεοσύνδεσης από τη φυλακή
|REUTERS/Maxim Shemetov

Ο Ναβάλνι κοροϊδεύει τους δεσμοφύλακές του από την Αρκτική: «Κάνατε πάρτι γυμνοί όταν έφυγα;»

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2024, 13:54

Παρόλο που βρίσκεται πλέον σε ένα παλιό παγωμένο Γκουλάγκ, λίγα χιλιόμετρα από τον Βόρειο Πόλο, παρέα με εγκληματίες ισοβίτες, ο Αλεξέι Ναβάλνι δεν χάνει το χιούμορ του.

Το πρώτο πράγμα που είπε στον δικαστή ενώπιον του οποίου εμφανίστηκε την Τετάρτη μέσω βιντεοσύνδεσης, ήταν ότι ένα δάκρυ κύλησε στο μάγουλό του από τη χαρά του που τον ξαναείδε.

Ο δικαστής Κίριλ Νικιφόροφ έχει προεδρεύσει σε αρκετές παλιότερες ακροαματικές διαδικασίες που έχει ζητήσει ο φυλακισμένος αντίπαλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, μία μέθοδο που ο Ναβάλνι εκμεταλλεύεται για να παραμένει στο προσκήνιο και να περνά τα μηνύματα που θέλει εναντίον του ρώσου προέδρου μέσα από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Η επόμενη φράση του 47χρονου αρχηγού της ρωσικής αντιπολίτευσης, που πρόσφατα μεταφέρθηκε με ταξίδι 20 ημερών όσο μακρύτερα από τη Μόσχα γινόταν, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Μαρτίου, ήταν ένα ακόμα αστείο, που αναφερόταν στο πρόσφατο περιβόητο πάρτι με «γυμνές» διασημότητες που προκάλεσε την οργή του Κρεμλίνου, διώξεις των διοργανωτών και καλεσμένων, καθώς και το σφράγισμα ενός κλαμπ στη ρωσική πρωτεύουσα.

«Μήπως κάνατε πάρτι όταν έφυγα; Είχατε και καραόκε; Μάλλον θα κάνατε γυμνό πάρτι σαν την Ιβλέεβα», είπε απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο των φυλακών όπου βρισκόταν πριν μεταφερθεί στον «Πολικό Λύκο», ο οποίος ήταν παρών στη διαδικασία.

Ακόμα και ο δικαστής χαμογέλασε, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο Ναβάλνι εκτίει ποινή φυλάκισης 30 ετών.

Απορρίφθηκε η προσφυγή του

Στην ακροαματική διαδικασία της Τετάρτης –το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της οποίας δημοσιοποιήθηκε από το ανεξάρτητο ρωσικό μέσο ενημέρωσης Mediazona – ο Ναβάλνι ισχυρίστηκε ανεπιτυχώς ότι οι αρχές ενήργησαν παράνομα με το να τον στείλουν σε κελί απομόνωσης τον Οκτώβριο επειδή προσέβαλε επιθεωρητή των φυλακών.

Ο Ναβάλνι δήλωσε ότι ο επιθεωρητής κατέσχεσε το στυλό του παρά το γεγονός ότι είχε δικαίωμα να έχει στην κατοχή του γραφική ύλη και αναγνώρισε ότι «ξεπέρασε τα όρια» με το να τον χαρακτηρίσει διάβολο, ηλίθιο και σκιάχτρο.

Οπως δήλωσε ο Ναβάλνι, θα έπρεπε ήδη, πριν από τη στιγμή του περιστατικού εκείνου, να είχε μεταφερθεί από το Μελέχοβο σε άλλες εγκαταστάσεις κράτησης μετά την ποινή των 19 ετών που του επιβλήθηκε τον Αύγουστο. Ο δικαστής απέρριψε την προσφυγή του.

Η νέα του φυλακή που ονομάζεται «Πολικός Λύκος», βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.900 χλμ βορειοανατολικά της Μόσχας κοντά στον Βόρειο Πόλο και θεωρείται μια από τις πιο σκληρές της Ρωσίας.

Ο Ναβάλνι αστειεύτηκε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αναμεταδόθηκε μέσω των δικηγόρων του αυτή την εβδομάδα, ότι η θερμοκρασία «δεν έχει πέσει ακόμα κάτω από τους μείον 32 βαθμούς» και ότι βρίσκει την πρωινή του γυμναστική «αναζωογονητική».

«Ακόμη το κρύο δεν έχει ξεπεράσει τους -32 βαθμούς. Τίποτα δεν σε αναζωογονεί περισσότερο όσο ένας περίπατος στη Γιαμάλ στις 6:30 το πρωί. Ακόμη και σε αυτή τη θερμοκρασία, μπορείς να περπατήσεις για περισσότερο από μισή ώρα μόνο αν τα καταφέρεις να δημιουργήσεις μια καινούργια μύτη, καινούργια αυτιά και καινούργια δάχτυλα», έγραψε.

Ο Ναβάλνι ανέβασε και μια φωτογραφία από τον περίπατό του στον χώρο όπου προαυλίζεται, ο οποίος έχει τσιμεντένιο τοίχο με σιδερόβεργες στην κορυφή του, και εκεί μπορεί να κάνει 11 βήματα κατά μήκος και τέσσερα κατά πλάτος.

Η είσοδος της «αποικίας κρατουμένων», της φυλακής υψίστης ασφαλείας, πρώην Γκουλάγκ στον Αρκτικό Κύκλο, όπου βρίσκεται ο Ναβάλνι – Reuters

Ο ρώσος πολιτικός αναφέρθηκε σε μια σκηνή της ταινίας «Η Επιστροφή» (The Revenant), στην οποία ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο βρίσκει καταφύγιο στο κουφάρι ενός αλόγου.

«Δεν νομίζω ότι αυτό θα λειτουργούσε εδώ. Ενα νεκρό άλογο θα πάγωνε σε 15 λεπτά. Χρειαζόμαστε έναν ελέφαντα εδώ, έναν ζεστό ελέφαντα, έναν τηγανητό ελέφαντα», πρόσθεσε κάνοντας χιούμορ.

Στην ακροαματική διαδικασία της Τετάρτης, ο Ναβάλνι δήλωσε ότι το φαγητό είναι καλό και ότι δεν έχει λάβει ακόμα γράμματα ή τηλεγραφήματα.

Νέα προσφυγή του συζητήθηκε την Πέμπτη

Ο Ναβάλνι εμφανίστηκε και την Πέμπτη μέσω βιντεοσύνδεσης ενώπιον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου για να υπερασπιστεί το δικαίωμά του για περισσότερα διαλείμματα για γεύματα και για πρόσβαση σε περισσότερα βιβλία μέσα στη φυλακή.

Φορώντας μια μαύρη στολή των φυλακών και στεκόμενος πίσω από τα κάγκελα ενός μικρού, άδειου δωματίου, ο 47χρονος κρατούμενος έδειχνε πολύ αδυνατισμένος αλλά μιλούσε ζωηρά, αναλυτικά και χωρίς σημειώσεις.

Ο Ναβάλνι δήλωσε ότι ο κανονισμός των φυλακών που επιτρέπει στους κρατούμενος να δανείζονται ένα βιβλίο τη φορά σημαίνει ότι κάποιος που επιλέγει τη Βίβλο ή το Κοράνι δεν θα μπορούσε να δανειστεί ταυτόχρονα άλλο θρησκευτικό ή λογοτεχνικό βιβλίο, περιλαμβανομένων εφημερίδων ή περιοδικών.

«Ενα βιβλίο δεν είναι αρκετό για μένα. Παραβιάζει ξεκάθαρα τα θρησκευτικά μου δικαιώματα», είπε και πρόσθεσε ότι τα διαλείμματα για γεύμα είναι υπερβολικά σύντομα.

«Μου δίνουν δύο κούπες με βραστό νερό και δύο φέτες από άθλιο ψωμί. Θέλω να πίνω αυτό το βραστό νερό φυσιολογικά και να τρώω αυτό το ψωμί. Εχω 10 λεπτά για να φάω. Και είμαι υποχρεωμένος να πνίγομαι με αυτό το βραστό νερό», πρόσθεσε.

Τα επιχειρήματά του προκάλεσαν λεπτομερή συζήτηση με τον δικαστή και με εκπρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης αρμόδιο για τις βιβλιοθήκες των φυλακών, για τα γεύματα και για το περιεχόμενο των κελιών.

Κάλεσμα σε διαδηλώσεις

Παράλληλα, το κίνημα του Ναβάλνι απηύθυνε κάλεσμα σε διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο με αφορμή την τρίτη επέτειο της φυλάκισής του στις 21 Ιανουαρίου.

Ο Πούτιν έχει κλείσει έναν από τους πιο σφοδρούς επικριτές του σε αποικία φυλακισμένων στην Αρκτική για να τον φιμώσει, δήλωσε η ομάδα του Ναβάλνι.

«Μην αφήσετε τον Πούτιν να νικήσει», έγραψε στο Telegram ο Λεονίντ Βολκόφ, στενός συνεργάτης του Ναβάλνι, που έχει διαφύγει στο εξωτερικό.

Διαδηλώσεις διοργανώνονται μόνο στο εξωτερικό, καθώς οι ρωσικές αρχές καταστέλλουν σκληρά κάθε διαφωνία.

Σημαντική εκτιμάται ότι θα είναι η συμμετοχή στη Γερμανία, όπου οι διοργανωτές αναμένουν συγκεντρώσεις έως και σε 10 πόλεις, όπως στη Φρανκφούρτη, το Βερολίνο, το Αμβούργο, το Μόναχο, την Κολωνία και τη Στουτγγάρδη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...