385
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν έχει πολλά να συζητήσει στην κινεζική πρωτεύουσα | EPA/JIM LO SCALZO

O Mπλίνκεν στο Πεκίνο αυτήν την Κυριακή;

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2023, 19:05
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν έχει πολλά να συζητήσει στην κινεζική πρωτεύουσα
|EPA/JIM LO SCALZO

O Mπλίνκεν στο Πεκίνο αυτήν την Κυριακή;

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2023, 19:05

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν αναμένεται να μεταβεί στο Πεκίνο την Κυριακή 18 Ιουνίου. Αυτό προκύπτει από τις διαρροές της αμερικανικής πλευράς, αν και οι Κινέζοι δεν έχουν επιβεβαιώσει την είδηση. Ομως υπάρχει και καπνός και φωτιά.

Το βράδυ της περασμένης Τρίτης ο Μπλίνκεν είχε συνδιάλεξη με τον κινέζο ομόλογό του Τσιν Γκανγκ. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγραψε στο Twitter: «Συζητήσαμε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, όπως και τα διμερή και παγκόσμια ζητήματα».


Η Corriere della Sera έγραψε ότι η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν να ανοίξουν και πάλι δίαυλο επικοινωνίας ύστερα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων μηνών: ταϊβανέζικα επεισόδια κάθε επιπέδου, κατασκοπευτικά αερόστατα κ.λπ.

Το προηγούμενο διάστημα οι δηλώσεις από κινεζικής πλευράς ήταν μάλλον σκληρές για το ζήτημα του ταξιδιού, αφού ο Τσιν επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σέβονται τα θεμελιώδη συμφέροντα της Κίνας και να σταματήσουν να παρεμβαίνουν σε εσωτερικές υποθέσεις της, όπως είναι η Ταϊβάν.

Ο Τσιν είπε επίσης ότι οι διμερείς σχέσεις αντιμετωπίζουν νέες δυσκολίες και προκλήσεις και απαιτείται μεγάλη ευθύνη για τη διαχείριση των διαφορών και για τη σταθεροποίηση της κατάστασης. Πριν από λίγες ημέρες, όταν ρωτήθηκε αν ο Μπλίνκεν αναμένεται στο Πεκίνο την Κυριακή, απάντησε ως εξής: «Δεν έχω πληροφορίες για το θέμα».

Συνεπώς, μάλλον ψύχρες, σχολίασαν οι Ιταλοί και απαρίθμησαν τα καινούργια αγκάθια που απλώθηκαν στο διπλωματικό τραπέζι: η ιστορία της κινεζικής βάσης κατασκοπείας στην Κούβα, η οποία «σκανάρει» τη Φλόριντα και τα πέριξ, και η σχετική διάψευση του Πεκίνου και της Αβάνας, αλλά και η μεταστροφή των ΗΠΑ στο θέμα, με τη δήλωση περί παλαιότητας λειτουργίας αυτής της βάσης (από το 2019).

Πάντως «ο Σι Τζινπίνγκ δείχνει πρόθυμος να σταθεροποιήσει την κατάσταση με τον Τζο Μπάιντεν, αφού έχει επιτρέψει διάφορες επικοινωνίες». Αυτές είναι οι εξής: «Τον Μάιο έστειλε τον υπουργό Εμπορίου Γουάνγκ Βεντάο στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες με την ομόλογό του Τζίνα Ραϊμόντο, ο Ντάνιελ Κρίτενμπρικ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με αρμοδιότητα την Ασία και τον Ειρηνικό, έγινε δεκτός στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα, ενώ και ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, έκανε μια επίσκεψη στο Πεκίνο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...