1781
Ο ινδος πρωθυπουργός κατά την άφιξη του στην Αθήνα το πρωί της Παρασκευής στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» | INTIMEnews

Ο Μόντι στην Αθήνα: Time for business για Αθήνα και Νέο Δελχί

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2023, 09:50
Ο ινδος πρωθυπουργός κατά την άφιξη του στην Αθήνα το πρωί της Παρασκευής στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»
|INTIMEnews

Ο Μόντι στην Αθήνα: Time for business για Αθήνα και Νέο Δελχί

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2023, 09:50

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη της Ινδίας γαι την Ευρώπη εκφράζει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του στους Times of India ενόψει της ιστορικής επίσκεψης του ινδού ομολόγου του στη χώρα μας Ναρέντρα Μόντι – της πρώτης επίσκεψης ινδού πρωθυπουργού εδώ και 40 χρόνια, από το το 1983, όταν είχε έρθει στην Αθήνα η Ιντιρα Γκάντι.

Ο πρωθυπουργός Ινδίας – της πρώτης χώρας στον κόσμο που μόλις πριν από λίγες ημέρες προσελήνωσε διαστημόπλοιο κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης– έφθασε στην Ελλάδα το πρωί της Παρασκευής (φωτογραφία κάτω από την άφιξή του) προερχόμενος από τη Νότια Αφρική, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο των χωρών BRICS.

 

Τον ινδό πρωθυπουργό υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης (φωτ. πάνω), ενώ ο ίδιος ο Μόντι στο πρώτο μήνυμά του για τη επίσκεψή του στη χώρα μας έγραψε στο Twitter:  «Προσγειώθηκα στη Αθήνα. Προσβλέπω σε μία παραγωγική επίσκεψη στην Ελλάδα με στόχο την εκβάθυνση της φιλίας μεταξύ Ινδίας – Ελλάδας. Θα έχω συνομιλίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα έρθω σε επαφή με την ινδική κοινότητα».

Εκτενής είναι η κάλυψη της επίσκεψης από τα μέσα ενημέρωσης στην Ινδία, με τους Τimes of India να αναρτούν μεταξύ άλλων βίντεο από τη ενθουσιώδη υποδοχή που επεφύλαξαν στον ινδό πρωθυπουργό μέλη της ινδικής κοινότητας στη χώρα μας.

«Ανάμεσα στα ιστορικά τοπία της Ελλάδας, η ζεστασιά και η φιλοξενία της ινδικής κοινότητας λάμπει έντονα. Τους ευχαριστώ από καρδιάς για το θερμό καλωσόρισμα», έγραψε εκείνος σε νέα του ανάρτηση  (δείτε τη κάτω).

Στόχος της Αθήνας, το άνοιγμα στην τεράστια αγορά της Ινδίας μέσω της επανεκκίνησης των διμερών σχέσεων. Αναφερόμενος στην έλευση του Ναρέντρα Μόντι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για  ορόσημο στην αναπτυσσόμενη σχέση των δύο χωρών. Μια θετική απόδειξη, όπως λέει, της εδραίωσης της στρατηγικής μας εταιρικής σχέσης και της εμβάθυνσης της συνεργασίας μας σε κρίσιμους τομείς, από την Αμυνα και τη Γεωργία, μέχρι τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΠΑΠΑΜΗΤΣΟ (φωτ. αρχείου/ 27 Σεπτεμβρίου 2019)

Κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν ενόψει της άφιξης του ινδού πρωθυπουργού στην ΑΘήνα ότι η Ινδία, με 1,4 δισ. κατοίκους, είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Συγκαταλέγεται δε τα τελευταία χρόνια μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών στον κόσμο, με ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 7%, ενώ ανέλαβε πρόσφατα την προεδρία της G20.

Στο πλαίσιο αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών κρίνουν εξαιρετικά σημαντικές τις επαφές που θα γίνουν σήμερα με τον ινδό πρωθυπουργό, το επιτελείο του και τους οκτώ κορυφαίους επιχειρηματίες – κατ’ επιλογή του κ. Μόντι- μέλη του Ινδικού ΣΕΒ, CII (Confederation of Indian Industry), που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των κατασκευών, της φαρμακοβιομηχανίας, των τροφίμων, του τουρισμού και της ναυτιλίας και θα συναντηθούν με .ελληνες επιχειρηματίες.

Στο γεύμα που θα ακολουθήσει τη συνάντηση των δύο ηγετών, θα μετέχουν εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων που είτε έχουν επενδύσει, είτε ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα και από την ελληνική πλευρά εταιρείες που δραστηροποιούνται ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ινδία.

Μεταξύ άλλων, από την ινδική πλευρά θα παρευρεθεί ο πρόεδρος της GMR (αεροδρόμιο στο Καστέλλι), του δεύτερου μεγαλύτερου φορέα ανάπτυξης αεροδρομίων στον κόσμο, αλλά και ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ινδών Βιομηχάνων (CII) Sanjiv Puri, ενώ από την ελληνική πλευρά, μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος του ΣΕΒ και η Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών.

«Time for business»

Οπως υπογραμμίζει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο άρθρο του στους Times of India, η  Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε γεωπολιτική, αλλά και οικονομική πύλη της Ινδίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ήδη, όπως σημειώνεται, μετά το Brexit, το Νέο Δελχί αναζητεί εναλλακτικές οδούς προς την Ευρώπη, με τη θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων να αποτελεί ιδανική γέφυρα προς την Ευρώπη, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ούτως ή άλλως, Ελλάδα και Ινδία -σημειώνουν κυβερνητικές πηγές- συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς: είναι δύο ναυτικές δυνάμεις, η συνεργασία των οποίων έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και του πολιτισμού, ενώ φαίνεται πως υπάρχει ακόμα ευρύτατο πεδίο συνεργειών.

Στόχος της Αθήνας, επαναλαμβάνουν πηγές του Μαξίμου είναι η επανεκκίνηση των επαφών στο ανώτατο επίπεδο, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας και των επαφών ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων. Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να μεταφραστεί, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, σε μεγαλύτερη παρουσία ινδικών ομίλων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια), της υψηλής τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού, αλλά και να ενισχύσει την παρουσία ελληνικών εταιρειών στην Ινδία, ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων, των φαρμάκων, της Ναυτιλίας.

«Η Ελλάδα και η Ινδία μπορούν να ξεκινήσουν μια αμοιβαίως επωφελή στρατηγική εταιρική σχέση ενισχύοντας τις διμερείς σχέσεις τους και επενδύοντας στη διασυνδεσιμότητα. Για το σκοπό αυτό, οι θαλάσσιες υποδομές στην Ελλάδα, όπως το λιμάνι του Πειραιά, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια στην Ευρώπη όσον αφορά τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, δύνανται να καταστούν η πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Wion.

Παράλληλα, εξετάζεται η απευθείας αεροπορική σύνδεση των δύο χωρών δεδομένης της διμερούς Συμφωνίας Αεροπορικών Υπηρεσιών, ενώ υπενθυμίζεται πως κατά την επίσκεψη του ινδού υπουργού Εξωτερικών, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανκάρ στην Αθήνα το 2021, ανακοινώθηκε η προσχώρηση της χώρας μας στον Οργανισμό της Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας, πρωτοβουλία της Ινδίας και της Γαλλίας.

Ενδεικτικό των μεγάλων περιθωρίων της ελληνο-ινδικής συνεργασίας αποτελεί το γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές με δυσκολία αντιστοιχούν σε 1 ευρώ ανά Ινδό, την ώρα που η Ινδία έχει ετήσιο εξερχόμενο τουρισμό 40 εκατομμυρίων ατόμων υψηλού εισοδήματος.

«Επίσκεψη – ορόσημο»

Στο άρθρο του στην εφημερίδα Times of India, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει αρχικά ότι Ελλάδα και Ινδία «συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς φιλίας που χρονολογούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ως αρχαίοι πολιτισμοί, οι λαοί μας αλληλεπιδρούσαν και ασκούσαν επιρροή ο ένας στον άλλο σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων».

«Εχει ιδιαίτερη σημασία -αναφέρει- ότι στοιχεία των πολιτισμών μας ήταν συνυφασμένα μεταξύ τους και παραμένουν ζωντανά μέχρι σήμερα, όχι μόνο στις δύο χώρες μας, αλλά και στις ευρύτερες περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Η Ελλάδα, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, και ως κράτος μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι σε ιδανική θέση για να αποτελέσει την πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη», υπογραμμίζει, για να επισημάνει ότι  «σήμερα, οι δύο χώρες μας μοιράζονται κοινές δημοκρατικές αξίες και μία σταθερή δέσμευση στο Διεθνές Δίκαιο, περιλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας. Συμφωνούμε επίσης στην ανάγκη να προστατεύσουμε τη διεθνή τάξη πραγμάτων που βασίζεται σε κανόνες και να προωθήσουμε την παγκόσμια ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη.

»Για τον λόγο αυτό, δεδομένων των προκλήσεων ενός ταχέως μεταβαλλόμενου κόσμου, η Ινδία και η Ελλάδα, ως ναυτιλιακά έθνη με σταθερές αξίες και πλούσια ιστορία, βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή θέση για να εργαστούν από κοινού για ένα καλύτερο μέλλον.

«Τα τελευταία χρόνια», συνεχίζει στο άρθρο του ο Πρωθυπουργός, «οι χώρες μας έχουν επιδείξει ειλικρινή δέσμευση για την προώθηση της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, προς αμοιβαίο όφελος αλλά και προς όφελος των ευρύτερων περιοχών μας. Η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Moντι στην Ελλάδα, η πρώτη ύστερα από την επίσκεψη της Ιντιρα Γκάντι πριν από 40 χρόνια, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην αναπτυσσόμενη σχέση μας. Μια θετική απόδειξη, αν χρειαζόταν, της εδραίωσης της στρατηγικής μας εταιρικής σχέσης και της εμβάθυνσης της συνεργασίας μας σε κρίσιμους τομείς, από την άμυνα και τη γεωργία, μέχρι τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

»Φυσικά, έχουμε ήδη πετύχει πολλά. Στην Αμυνα, η ινδική Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχαν πρόσφατα σε μια κοινή άσκηση με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ η ελληνική Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό θα βρίσκονται σύντομα στον Ινδοειρηνικό, ενισχύοντας την ικανότητα να διατηρούνται οι θαλάσσιες οδοί ειρηνικές, ανοικτές και χωρίς αποκλεισμούς.

»Ως ιστορικά ναυτικά έθνη, μοιραζόμαστε εδώ και καιρό κοινές απόψεις όσον αφορά τη σημασία της διασφάλισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, της θαλάσσιας ασφάλειας και του πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ιδίως της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), την οποία και οι δύο έχουμε υπογράψει».

Και συνεχίζει για τις επιδόσεις και τις προσδοκίες στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας:

«Στο πεδίο της οικονομικής συνεργασίας, αυξήσαμε τις εμπορικές μας συναλλαγές σε 1,32 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, που αποτελεί ρεκόρ. Οι ινδικές επιχειρήσεις αρχίζουν να βλέπουν την Ελλάδα ως μια σημαντική πύλη προς την Ευρώπη. Η GMR είναι ήδη στην Ελλάδα, κατασκευάζοντας το νέο διεθνές αεροδρόμιο στην Κρήτη. Θα παρότρυνα και άλλες ινδικές επιχειρήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες σε λιμάνια, αεροδρόμια, τεχνολογία, κόμβους logistics, υποδομές, ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές, που αναδεικνύονται στο Εθνικό Σχέδιο “Ελλάδα 2.0”. Οι ελληνικές επιχειρήσεις ήδη αναζητούν ευκαιρίες στην Ινδία σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένων των τροφίμων, των φαρμακευτικών, της ναυτιλίας».

Στην αναφορά του εξάλλου για τις σχέσεις Ινδίας – Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει:

«Ενα ακόμα ουσιαστικό στοιχείο της φιλίας μας είναι η σημασία που αποδίδουν οι δύο χώρες μας στην ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Ινδίας. Η Ινδία και η ΕΕ είναι παγκόσμιοι παίκτες που μοιράζονται κοινές αξίες και στόχους. Επομένως, πιστεύω ότι είναι προς το κοινό συμφέρον μας να επιδιώξουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας, ιδίως σε περιφερειακά και παγκόσμια θέματα. Ως σημαντικοί εμπορικοί εταίροι, η επιτυχής σύναψη μιας Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου ΕΕ-Ινδίας θα ήταν ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση αυτών των σχέσεων».

Και κλείνοντας απευθύνει πρόσκληση στους Ινδούς να επισκεφτούν τη χώρα μας:

«Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, προσκαλώ τους Ινδούς να έρθουν στην Ελλάδα! Η χώρα μου δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα, όμορφες παραλίες και ειδυλλιακά νησιά. Σας παροτρύνω να έρθετε και να ανακαλύψετε ένα ευρύ φάσμα εκπληκτικών προορισμών για όλο το χρόνο σε ολόκληρη τη χώρα. Προορισμοί που είναι εμπλουτισμένοι με αρχαία ιστορία, μοναδικό πολιτισμό και εντυπωσιακή φυσική ομορφιά».

«Καθώς υποδεχόμαστε τον πρωθυπουργό Moντι στην Ελλάδα για να εγκαινιάσουμε την στρατηγική συνεργασία μας, είμαι πεπεισμένος ότι ύστερα από περισσότερα από 2.500 χρόνια αλληλεπίδρασης και ανταλλαγής, τα καλύτερα είναι μπροστά μας στις σχέσεις Ελλάδας-Ινδίας. Η εξεύρεση κοινού εδάφους στο κοινό μας μέλλον θα αποτελέσει ένα πλεονέκτημα και για τις δύο χώρες μας. Και το πιο σημαντικό, μπορεί και θα είναι μια κληρονομιά που θα ωφελήσει ολόκληρο τον κόσμο», καταλήγει στο  άρθρο του στους Τimes of India ο Πρωθυπουργός.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...