Εξυμνώντας τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, τον «γνήσιο δημοκράτη» που αναβάθμισε κάθε αξίωμα από το οποίο υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον, άρχισε την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης. «Κέρδισε την αγάπη και τον σεβασμό των Ελλήνων και αισθανόμαστε τιμή που αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της παράταξης», τόνισε για τον πολιτικό που έφυγε από τη ζωή την Κυριακή, σε ηλικία 90 ετών.
Υστερα, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στο αφήγημα της πολιτικής αλλαγής, ζητώντας ξανά πρόωρες εκλογές. Αυτή τη φορά δεν είναι μόνο «η παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης που καθιστά επιτακτική την πολιτική αλλαγή», όπως είπε ο ίδιος, αλλά και οι ραγδαίες διεθνείς ανακατατάξεις. «Η διεθνής κινητικότητα είναι πυκνή, οι επιπτώσεις πολλών πολιτικών γεγονότων σε άλλες χώρες θα είναι παγκόσμιες», προειδοποίησε.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Αγκυρα και στις «απαράδεκτες» προκλητικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης, σημειώνοντας ότι αποτελούν μία ακόμη εστία ανησυχίας στην ήδη ταραγμένη περιοχή. Εξέφρασε τον προβληματισμό του για την υπαναχώρηση των Τουρκοκυπρίων στις συνομιλίες του Μοντ Πελεράν και κατηγόρησε τα Τίρανα για «κρεσέντο εθνικισμού». Υπό αυτές τις συνθήκες, τόνισε ότι «η κατανόηση των ξένων οπότε εκδηλώνεται δεν είναι αρκετή για να εξασφαλίσει την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων».
«Η Ελλάδα βρίσκεται στο περιθώριο, δεν είμαστε μέρος καμίας λύσης» κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προφανώς αναφερόμενος σε πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι «η Ελλάδα είναι μέρος της λύσης». Την Ελλάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, την αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα με αισθήματα συμπόνοιας και οίκτου. Κάτι που είναι ανησυχητικό ιδίως καθώς «η συμφωνία για το Προσφυγικό κρέμεται από μια κλωστή».
Οσο για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, ο κ. Μητσοτάκης έκρινε ότι «οι κυβερνώντες παριστάνουν ότι διαπραγματεύονται… Με τις ιδεοληψίες τους διαπραγματεύονται» και ότι η κυβέρνηση οχυρώνεται πίσω από το ζήτημα του χρέους, το οποίο έχει αναχθεί σε προπέτασμα καπνού για να κρυφτεί η ανικανότητά της.
Προέβλεψε ότι η κυβέρνηση θα καταλήξει να πανηγυρίσει για το αυτονόητο ότι έκλεισε η αξιολόγηση, που θα έπρεπε να είχε ήδη κλείσει, ότι μπήκαμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, στο οποίο η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε μπει ήδη.
Αντιθέτως, για το κόμμα του τόνισε ότι «από το να μας χειροκροτούν λίγοι, προτιμώ να μας ακούν πολλοί» . Ανακοίνωσε με βεβαιότητα ότι «κυβέρνηση θα γίνουμε όταν μας δώσει ο λαός την εμπιστοσύνη του στις εκλογές». Αναφερόμενος στο κόμμα του και στον ρόλο του, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε τον χαρακτηρισμό «σκιώδης» αντιπολίτευση, που χρησιμοποίησαν πολλοί για να αναφερθούν στις αλλαγές που έκανε η πολιτική ηγεσία του κόμματος.
Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Στο σημείο όπου ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τις ιδεοληψίες της στάθηκε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, στην κριτική που άσκησε. «Εχει το θράσος ο κ. Μητσοτάκης να αποκαλεί “ιδεοληψία” τα εργασιακά δικαιώματα και την προστασία τους. Να αποκαλεί “ιδεοληψία” τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας», είπε μιλώντας στο ΣΚΑΙ.
Κατηγόρησε ακόμη τον κ. Μητσοτάκη ότι «το μόνο που κάνει σε καθημερινή βάση είναι να κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και εύχεται την αποτυχία στη διαπραγμάτευση και να μην υπάρξει στις 5 Δεκεμβρίου λύση».
«Είδαμε την τοποθέτηση της ΝΔ. Νομίζω όμως ότι θα πρέπει οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να απομονώσουν τέτοιες θέσεις οι οποίες το μόνο που κάνουν είναι να χαϊδεύουν τα αυτιά κάποιων ακραίων κύκλων των δανειστών», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News