Ηταν μια αμήχανη ομήγυρη και το παραδέχτηκε, με τον τρόπο του, και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αλλες φορές αυτός ο χώρος θα έσφυζε από τουρίστες, είπε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στον ειδικό χώρο των αναχωρήσεων του «Ελ. Βενιζέλος» όπου φιλοξενήθηκε η 28η τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων το μεσημέρι της Πέμπτης.
Ενώπιον των εκπροσώπων της λεγόμενης «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας, Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τον «πανίσχυρο κινητήρα του τουρισμού», μολονότι λόγω της παγκόσμιας κρίσης του κορονοϊού, αυτός ο «κινητήρας» βρίσκεται ακόμα σε μια αργή διαδικασία επαναλειτουργίας. Ως γνωστόν, πολλά ξενοδοχεία που θα μπορούσαν να έχουν ανοίξει από την 1η Ιουνίου δεν έχουν ανοίξει -ακόμα και στην καρδιά της Αθήνας- ενώ άλλα ίσως να μην ανοίξουν καθόλου για τη σεζόν, καθώς οι αφίξεις από το εξωτερικό είναι μια σύνθετη, πολυπαραγοντική εξίσωση με αβέβαιο μάλιστα αποτέλεσμα. Ηδη οι εκτιμήσεις για μαζικές αφίξεις ξένων τουριστών από τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου μετατίθενται σε πολλούς προορισμούς για τα μέσα του μήνα…
Υπό αυτό το πρίσμα, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να στηρίξει με πρόσθετα μέτρα, και τον Ιούλιο αν χρειαστεί, τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, που προκάλεσαν οι επιπτώσεις του κορονοϊο. «Είμαστε, λοιπόν, εδώ να δούμε αν χρειάζεται πρόσθετη στήριξη των δυνάμεων της παραγωγής και αν αυτή είναι απαραίτητη, πιστεύω ότι προς τα τέλη Ιουλίου δεν θα διστάσουμε να τη δώσουμε». Υπενθύμισε δε πως ο υπουργός Οικονομικών έχει δεσμευτεί ότι στο ζήτημα της προκαταβολής φόρου που απασχολεί τόσο πολύ όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν και θα ανακοινωθούν τον Ιούλιο, όταν θα υπάρχουν στη διάθεση της κυβέρνησης όλα τα απαραίτητα στοιχεία.
«Το κράτος, αγαπητοί εκπρόσωποι του κλάδου του τουρισμού, στέκεται δίπλα σας. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι και εσείς θα σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και θα επιτελέσετε τον κοινωνικό σας ρόλο», υπογράμμισε ο k. Μητσοτάκης για να προσθέσει ότι η κεντρική πολιτική της κυβέρνησης αυτό το καλοκαίρι υπηρετεί δύο στόχους: «Πρώτος είναι ο τακτικός. Να ελαχιστοποιήσουμε όσο το δυνατόν τις απώλειες, να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις, να διαφυλάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας. Και ο δεύτερος, ο στρατηγικός. Να μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από την επιτυχή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, ώστε ο τουρισμός να ανασυνταχθεί και να επανέλθει δυναμικά στην ανάπτυξη από τις αρχές του 2021».
«Να μην υπάρξει καμία απόλυση στον κλάδο του τουρισμού»
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη δυνατότητα που δίνεται στις τουριστικές επιχειρήσεις να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας όταν η ζήτηση για τις υπηρεσίες τους είναι μικρή τονίζοντας, ωστόσο, πως όποιες διευκολύνσεις προσφερθούν προς τις επιχειρήσεις θα πρέπει να υλοποιηθούν υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει καμία απόλυση.
«Εξακολουθεί το Κράτος να αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει την αποζημίωση των 534 ευρώ στο προσωπικό τους. Όπως και το επίδομα των εποχικά ανέργων του κλάδου για το οποίο μάλιστα μειώνονται και τα απαραίτητα ένσημα. Και, βέβαια, η διατήρηση των θέσεων εργασίας, αλλά και η στήριξη των επιχειρήσεων περνούν σε ένα βαθμό, αλλά αυτό εξαρτάται και από τη δική σας ανταπόκριση, μέσα από το Πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Και καθώς η δραστηριότητα δεν είναι αυξημένη, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να απασχολούνται στις επιχειρήσεις ακόμα και το μισό χρόνο τους, τις μισές ώρες, οι απολαβές τους όμως θα παραμένουν σχεδόν ακέραιες. Τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα σε μεγάλο βαθμό είναι εξασφαλισμένα και από την Πολιτεία, πλήρως εξασφαλισμένα, αλλά έρχεται και η πολιτεία να καλύψει ένα κομμάτι των ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Και βέβαια, όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει καμία απόλυση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «στις διακοπές χαλαρώνουμε μόνο ως προς τους ρυθμούς, ενδεχομένως, αλλά σίγουρα όχι ως προς την προσοχή και ως προς την πειθαρχία μας» για να τονίσει την ενεργοποίηση, με ακόμη 30 εκατ ευρώ του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» προκειμένου «να προσφερθούν σε περίπου 250.000 οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας, ένα εκατομμύριο διανυκτερεύσεις σε ολόκληρη τη χώρα, καλύπτοντας το μισό κόστος διαμονής, με διαφανείς διαδικασίες, ψηφιακή υποβολή αιτήσεων και όπου χρειάζεται ηλεκτρονική κλήρωση».
«Ενα νέο παραγωγικό μοντέλο»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το τέλος της ομιλίας του, στο οποίο ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, με τον τουρισμό αρωγό. Είπε συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός:
«Παντού αποκομίζω την ίδια περίπου αίσθηση. Ικανοποίηση γι’ αυτό που πετύχαμε, προβληματισμό για τη δύσκολη μετάβαση, συγκρατημένη αισιοδοξία για τις προοπτικές της οικονομίας. Και η απάντηση στις αγωνίες, αλλά και στις προσδοκίες δεν μπορεί να είναι παρά μόνο μία. Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο: Συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με έμφαση στην πράσινη οικονομία, ισότιμη ανάπτυξη της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής, πάντα σε αρμονική σύζευξη με τον τριτογενή τομέα.
» Μια δυναμική και εξωστρεφής οικονομία προφανώς και δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο σε έναν τομέα. Είναι κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και η υγειονομική δοκιμασία. Αλλά ποιος μας είπε ότι ο τουρισμός από μόνος του είναι ένας τομέας ο οποίος δεν επικοινωνεί με την υπόλοιπη οικονομία; Δεν επικοινωνεί με τη μεταποίηση; Δεν επικοινωνεί με τον πρωτογενή τομέα; Φυσικά και οι σχέσεις μεταξύ των κλάδων είναι πολύ πιο αλληλένδετες. Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στην προσπάθειά μας να σχεδιάσουμε το νέο ποιοτικό τουριστικό προϊόν για την επόμενη δεκαετία η προστασία του περιβάλλοντος θα παίζει καθοριστικό ρόλο. Όπως θα παίζει η ανάδειξη της μοναδικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως θα παίξει η σύνδεση με τον ποιοτικό αγροδιατροφικό τομέα. Όλες αυτές, λοιπόν, είναι έννοιες οι οποίες είναι αλληλένδετες και μας καλούν να συνδιαμορφώσουμε ένα μακροχρόνιο σχέδιο σταθερής ευημερίας. Μία λεωφόρο ανάπτυξης την οποία θα μπορέσουμε να τη διαβούμε όλοι μαζί προς όφελος όλων των πολιτών.
» Θα έχει η χώρα, και κλείνω με αυτό, στη διάθεσή της σημαντικά κονδύλια για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει αυτή τη φιλόδοξη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Κονδύλια τα οποία ξεπερνούν τις προσδοκίες μας, τουλάχιστον όταν ξεκινήσαμε αυτές τις συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο πριν από κάποιους μήνες. Συζητήσεις που εύχομαι και ελπίζω να μπορέσουν να οριστικοποιηθούν μέχρι τα τέλη Ιουλίου ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε για τα καλά να σχεδιάζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιήσουμε αυτούς τους πόρους. Και πρέπει να σας πω ότι αποτελεί προσωπική μου δέσμευση αυτή η μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα να μην πάει χαμένη. Νομίζω ότι είμαστε όλοι πιο ώριμοι, πιο προβληματισμένοι δημιουργικά για το πώς θα βάλουμε θεμέλια όχι απλά για βραχυχρόνιο όφελος, αλλά για μία μακροχρόνια ανάπτυξη προς όφελος όλων των Ελλήνων».
Ρέτσος: «Αφήστε τον τουρισμό εκτός πολιτικής»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, μεταξύ άλλων, απηύθυνε έκκληση ο ελληνικός τουρισμός να μείνει εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης. «Αφήστε τον ΣΕΤΕ και τον ελληνικό τουρισμό εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης», σημείωσε και στη συνέχεια τόνισε: «Μην εργαλειοποιείτε τον τουρισμό, προσδοκώντας μικρά πολιτικά οφέλη. Ο πόνος και η αγωνία του τουριστικού τομέα, δεν είναι καύσιμη ύλη για πολιτικές συγκρούσεις. Ιδίως τώρα, σε αυτές τις δύσκολες, τις κρίσιμες στιγμές για τον τόπο μας. Προστατέψτε την κοινωνική ειρήνη, το κύρος, την αξία, τον κόπο εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων, χιλιάδων μικρών ή μεσαίων επιχειρηματιών που προσφέρουν τον καλύτερό τους εαυτό για το κοινό καλό. Γιατί το κοινωνικό αποτύπωμα του ελληνικού τουρισμού, η τεράστια κοινωνική του διάσταση, μας αφορά όλους. Αφορά την Ελλάδα, την ευημερία του ελληνικού λαού. Και αυτή την κοινωνική διάσταση προσπαθήσαμε και να αναδείξουμε και να διευρύνουμε. Να εξηγήσουμε παντού ότι από τον ελληνικό τουρισμό είμαστε όλοι, χωρίς καμία εξαίρεση κερδισμένοι», ανέφερε ο ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News