480
| CreativeProtagon

Ο Μητσοτάκης και η «προοδευτική ΝΔ»

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2021, 08:00
|CreativeProtagon

Ο Μητσοτάκης και η «προοδευτική ΝΔ»

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2021, 08:00

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πολύ καιρό να πάει στα γραφεία της ΝΔ και ακόμα περισσότερο καιρό να μιλήσει σε κομματικό όργανο. Αν το σκεφτεί κανείς και το καθιερωμένο συνέδριο της ΝΔ που γίνεται τα τελευταία χρόνια σταθερά στα μέσα Δεκεμβρίου, δεν έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο. Με την πανδημία στην κορύφωση του δεύτερου κύματος, άλλωστε, και τη Θεσσαλονίκη να ζορίζεται, ποιος σκεφτόταν τότε κομματικές φιέστες;

Ο καιρός, όμως, πέρασε, τα κρούσματα μειώθηκαν και η επαναφορά της κανονικότητας σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να ξαναπιάσει από την κρεμάστρα του γραφείου του και το δεύτερο «καπέλο» του: του προέδρου της ΝΔ. Ομολογουμένως, δεν αμελεί τα καθήκοντά του. Μια φορά τον μήνα, το τελευταίο διάστημα, συνεδριάζει η ΚΟ της ΝΔ και οι βουλευτές μιλούν. Επίσης, αρκετοί βουλευτές τον επισκέπτονται στο Μέγαρο Μαξίμου. Επαφή με την κομματική βάση διατηρούν ο πανταχού παρών γόρης Δημητριάδης και εις εκ των παλαιότερων συνεργατών του, από την εποχή που το γραφείο του ήταν στη Χαλκοκονδύλη, ο Θανάσης Νέζης, ο οποίος σε κάθε γωνιά της χώρας… ξέρει ποιος είναι ποιος.

Και όμως, η επαναφορά Μητσοτάκη στις κομματικές συνεδριάσεις, το απόγευμα της Παρασκευής, στο Διαγραμματειακό Όργανο του κόμματος, δεν ήταν απλώς για να ειπωθούν τα ειωθότα. Βεβαίως, ήθελε να κρατήσει τα κομματικά στελέχη ζεστά και να τους δείξει πως είναι εδώ. Δεν έκανε, όμως, μόνο αυτό. Αντιθέτως, με καθαρό και σαφή τρόπο όρισε τη ΝΔ ως το «προοδευτικό κόμμα» της χώρας, σε μια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ερίζουν για την «προοδευτική παράταξη». Ο κ. Μητσοτάκης, ερχόμενος από τα δεξιά, επιχείρησε κάτι διαφορετικό: να ορίσει τον προοδευτικό ως δύναμη αλλαγής, εξ ου και υπογράμμισε ότι η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα που εναντιώνεται στις δυνάμεις της συντήρησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το εργασιακό νομοσχέδιο, όπου ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, αλλά και το ΚΙΝΑΛ δίνουν «μάχες οπισθοφυλακής», όπως λένε συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Ετσι, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για τον «τολμηρό, καινοτόμο και προοδευτικό ρόλο του κόμματος», ο οποίος πρέπει να διατηρηθεί, όσο αποκαθίσταται ο ρυθμός της κανονικότητας. Επέμεινε, δε, στην αναφορά για το «προοδευτικό κόμμα» και όχι τυχαία. Όπως τόνισε, οι πολιτικοί αντίπαλοι της ΝΔ ενοχλούνται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ΝΔ δεν είναι «φορέας προόδου». Τουναντίον, με βάση τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στα «γαλάζια» στελέχη, η ΝΔ είναι αυτή που εκφράζει το μεταρρυθμιστικό αίσθημα των πολιτών, εξ ου και η απήχησή της, όπως μαρτυρούν και οι δημοσκοπήσεις, είναι πέρα από τα κομματικά όρια που τέθηκαν στις προηγούμενες εκλογές.

Βεβαίως, ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει στοιχείο εφησυχασμού, εξ ου και χτύπησε το σχετικό καμπανάκι στα γαλάζια στελέχη. Τους δήλωσε, όμως, την ίδια ώρα, ότι η ανανέωση του κόμματος – και με πρόσωπα εκτός των γαλάζιων τειχών-είναι μια φυσική διαδικασία, με αξιοκρατικά κριτήρια. Και μπορεί οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως λέει δημοσίως τε και ιδιωτικώς ο  ίδιος αλλά, όπως είπε, η «εκλογική προετοιμασία πρέπει να είναι συνεχής».

Αλλωστε, ο πήχης τίθεται ψηλά γιατί οι πολίτες έχουν προσδοκίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...