Τα όμορφα σενάρια όμορφα καίγονται. Ειδικά αυτά που έχουν να κάνουν με πολιτικό παρασκήνιο.
Αυτά θέλησε να προλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έσπευσε να σβήσει τη φωτιά πριν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οπως έκανε με τις φήμες για τις πρόωρες εκλογές, ο πρωθυπουργός φρόντισε να διαμηνύσει ότι τα σχέδιά του μέχρι την ολοκλήρωση της τετραετίας, οπότε και θα στηθούν, τελικά, οι κάλπες, δεν περιλαμβάνουν αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο. Ούτε μεγάλες, δομικές όπως συνηθίζουμε να τις λέμε, ούτε καν μικρές.
«Δεν έχω πρόθεση να κάνω κανέναν ανασχηματισμό. Ξέρουμε ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Ετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να σταθούμε δίπλα στους πολίτες. Ο κόσμος έχει ανάγκη από σταθερότητα. Κοιτάξτε τι γίνεται γύρω μας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεργάτες του, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Κ.Π. Παπαδιόχου στην εφημερίδα «Καθημερινή».
Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει καλά ότι μια αλλαγή σε υπουργείο σημαίνει ουσιαστικά «πάγωμα» μεταρρυθμίσεων και πολιτικών πρωτοβουλιών για ένα χρονικό διάστημα που μπορεί να διαρκέσει έως και δύο μήνες, μέχρις ότου οι νέοι υπουργοί να ενημερωθούν για τις προτεραιότητες του χαρτοφυλακίου που θα αναλάβουν. Τι σημαίνει αυτό στην παρούσα φάση, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να επηρεάζει άμεσα οικονομία και ενέργεια και μέσω αυτών όλους τους τομείς της καθημερινότητας, το αντιλαμβάνεται ο καθένας. Είναι προφανές ότι τέτοιου είδους πολυτέλεια δεν υφίσταται. Πολλώ δε μάλλον όταν έχουν τεθεί συγκεκριμένοι στόχοι – όπως λόγου χάρη η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία – που πρέπει να επιτευχθούν στους περίπου οκτώ μήνες που απομένουν μέχρι την (διπλή) εκλογική διαδικασία.
«Βαδίζουμε στον τέταρτο χρόνο, έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας μέχρι τη λήξη της κυβερνητικής θητείας και οι υπουργοί πρέπει να είναι αφοσιωμένοι στα καθήκοντά τους. Θα πάμε στις εκλογές με το ίδιο σχήμα», φέρεται να είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους συνεργάτες του, πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής».
Οι δυσαρεστημένοι
Μια ακόμη παράμετρος που συνυπολογίστηκε πριν ο Πρωθυπουργός καταλήξει στη συγκεκριμένη απόφαση, είναι η εσωτερική διαχείριση των αναταράξεων που θα προκαλούσε ένας ανασχηματισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Η τελική αντεπίθεση απαιτεί τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση και όχι δυσαρεστημένα στελέχη που ενδεχομένως να θεωρήσουν ότι ξεκινούν με μειονέκτημα έναντι των συνυποψηφίων τους και με τη ρετσινιά του αποτυχημένου τη μάχη του σταυρού. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News