Σε καφενείο της Μόριας βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης ο Νότης Μηταράκης, ο οποίος συνομίλησε με κατοίκους πριν εγκαινιάσει τη νέα υγειονομική δομή στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο υπουργός Μετανάστευσης έγραψε στο Facebook σχετικά: «Συζήτηση με τους κατοίκους της Μόριας Λέσβου! Η νέα κλειστή ελεγχόμενη δομή θα εγγυάται την ασφάλεια των διαμενόντων, καθώς και της τοπικής κοινωνίας!».
Αργότερα, μαζί με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που βρίσκεται στη Λέσβο από τις 15 Αυγούστου, εγκαινίασε την νέα υγειονομική δομή στο ΚΥΤ Μόριας, δωρεά της ολλανδικής κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να αποσυμφορήσει σημαντικά το Νοσοκομείο Μυτιλήνης.
Η νέα μονάδα διαθέτει 62 κρεβάτια και τέσσερα κρεβάτια μονάδας αυξημένης φροντίδας. «Είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα μηχανήματα και αντιμετωπίζει αποφασιστικά όλες τις ανάγκες που μπορεί να έχει το ΚΥΤ της Μόριας τους επόμενους μήνες», ανέφερε ο κ. Μηταράκης.
Στη συνέχεια, η κυρία Σακελλαροπούλου και ο κ. Μηταράκης επισκέφθηκαν τη δομή του Καρά Τεπέ και τη δομή ασυνόδευτων ανηλίκων «Ηλιαχτίδα».
Μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Katerina Sakellaropoulou επισκεφτήκαμε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, την δομή του Καρά Τεπέ και την δομή ασυνόδευτων ανηλίκων Ηλιαχτίδα
Geplaatst door Νότης Μηταράκης (Notis Mitarachi) op Donderdag 20 augustus 2020
Ο υπουργός Μετανάστευσης δεν παρέλειψε να σημειώσει τη μεγάλη αύξηση των αναχωρήσεων αιτούντων άσυλο από τη Λέσβο για την ενδοχώρα το 2020 και την ταυτόχρονη αισθητή μείωση των αφίξεων.
«Στόχος είναι κάθε νησί να έχει μία δομή. Στη Μυτιλήνη να υπάρχει μόνο η Μόρια να κλείσει και ο Καρά Τεπές και οι άλλες δομές που υπάρχουνε. Να κλείσουν τα διαμερίσματα που υπάρχουν μέσα στην πόλη και να συγκεντρώσουμε σε ένα ασφαλές Κέντρο με επαρκή χώρο για τους ωφελούμενους ώστε να μπορούν να διανείμουν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας τους με ασφάλεια και με ποιότητα μέσα στις δομές. Η δομή Υγείας είναι όμορη της Μόριας και είναι μια φορητή δομή που έχει γίνει με υλικά που όταν δεν θα χρειάζεται πλέον η δομή θα μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και να επιστρέψουν για άλλη χρήση».
Στον πίνακα της καθημερινής "ακτινογραφίας" του ΚΥΤ της Μόριας αναγράφονται 13.232 διαμένοντες όταν την 1/1/2020 ήταν…
Geplaatst door Νότης Μηταράκης (Notis Mitarachi) op Donderdag 20 augustus 2020
Επίσης, η κυρία Σακελλαροπούλου και ο κ. Μηταράκης συναντήθηκαν με τους πρόεδρους των κοινοτήτων Μόριας, Παναγιούδας, Αφάλωνα και Παμφύλων που επηρεάζονται από τη γειτνίαση τους με τον καταυλισμό του ΚΥΤ.
Σημειώνεται ότι ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, έβγαλε νέα ανακοίνωση, την Τετάρτη, κατά της επίσκεψης της κυρίας Σακελλαροπούλου στη Μόρια, ενώ στις 31 Ιουλίου είχε τολμήσει ξανά να επιχειρήσει να αλλάξει το πρόγραμμα της Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το πρωί, πριν επισκεφθεί τη Μόρια, η κυρία Σακελλαροπούλου, επισκέφθηκε το Κάστρο της Μυτιλήνης και το δημαρχείο της πόλης, ενώ ήπιε καφέ στο περίφημο «Πανελλήνιον». Αγνωστο αν ενέκρινε αυτές τις κινήσεις της ο Κώστας Μουτζούρης…
Σακελλαροπούλου: «Γνωρίζω καλά το δυσανάλογο βάρος που έχετε σηκώσει»
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνθηκε στους εκπροσώπους φορέων του νησιού, λέγοντας πως γνωρίζει καλά «το δυσανάλογο βάρος που έχετε σηκώσει και συνεχίζετε να σηκώνετε τα τελευταία χρόνια, με τα συνεχή κύματα των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών. Κατανοώ πλήρως τις μεγάλες δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε από τη μακροχρόνια παραμονή χιλιάδων ανθρώπων στις δομές φιλοξενίας του νησιού».
Τόνισε πως «είναι απολύτως αναγκαία η αποσυμφόρηση των νησιών και ο επιμερισμός του βάρους σε όλη την επικράτεια, καθώς και η επιτάχυνση στις διαδικασίες της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, όπως και των διαδικασιών επαναπροώθησης» και πρόσθεσε: «Το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα αφορά όλη την Ελλάδα, δεν είναι ένα τοπικό πρόβλημα του Ανατολικού Αιγαίου. Ούτε, βέβαια, πρόκειται για ένα παροδικό ή εποχικό φαινόμενο, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, της αναξιοπιστίας της Τουρκίας και των πολεμικών συρράξεων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική».
Από τη Μυτιλήνη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνθηκε και προς τους ευρωπαίους εταίρους.
«Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, επωμίζεται τον ρόλο του φύλακα όχι μόνο των εθνικών, αλλά και των ευρωπαϊκών συνόρων, υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που αρνούνται να επιδείξουν την αναγκαία αλληλεγγύη. Η διάχυτη εσωστρέφεια και η ξενοφοβία πλήττουν την ευρωπαϊκή συνείδηση και υπονομεύουν την κοινή στάση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στο πρόβλημα. Είναι, όμως, ανεπίτρεπτο, νομικά και πολιτικά, και πάντως ηθικά, οι χώρες της πρώτης υποδοχής να αναλαμβάνουν τα βάρη όλων των υπολοίπων. Το υπό επεξεργασία Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο είναι μια ευκαιρία ώστε να τεθεί το ζήτημα σε νέα βάση, με στενότερη συνεργασία στη διαχείριση των συνόρων και δίκαιη κατανομή των ροών. Πρόκειται για μια ιστορική δοκιμασία των αξιών μας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η Ευρώπη δεν αντέχει μια ακόμη ανθρωπιστική κρίση», τόνισε.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τέλος, σημειώνοντας πως «δεν μπορούμε, να απαιτούμε από την Ευρώπη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που γεννά το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, αν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας δεν αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί», επισήμανε: «Η Λέσβος και τα άλλα νησιά μας στο Ανατολικό Αιγαίο προσέφεραν τα μέγιστα στην πρώτη γραμμή της κρίσης και έχουν φθάσει πια σε οριακό σημείο. Είναι χρέος όλων μας, και από τη δική μου θέση σας διαβεβαιώνω ότι θα συμβάλω σε αυτό με όλες μου τις δυνάμεις, να σταθούμε δίπλα σας. Να διαφυλάξουμε τα σύνορα της πατρίδας μας, μαζί με τον ανθρωπισμό μας».
Το απόγευμα και πριν αναχωρήσει για την Αθήνα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922 στη Σκάλα Λουτρών που λειτουργεί ο Σύλλογος Μικρασιατών της περιοχής «Το Δελφίνι».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News