425
| REUTERS/Cagla Gurdogan

Ο Μισέλ συνεχίζει τα «ναι μεν, αλλά» για το #sofagate: Τι άλλο να είχα κάνει;

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2021, 08:21
|REUTERS/Cagla Gurdogan

Ο Μισέλ συνεχίζει τα «ναι μεν, αλλά» για το #sofagate: Τι άλλο να είχα κάνει;

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2021, 08:21

Μετανιωμένος για το πώς (δεν) αντέδρασε. Αλλά και προβληματισμένος για το τι θα προκαλούσε ενδεχομένως μια αντίδρασή του. Έτσι εμφανίζεται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για το περιβόητο πλέον #sofagate, την απρέπεια του Ταγίπ Ερντογάν εις βάρος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της, μαζί με τον πρόεδρο της ΕΕ, στο προεδρικό παλάτι στην Αγκυρα.

Η ιστορία γνωστή πια: ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η πρόεδρος της Κομισιόν επισκέφτηκαν τον Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να εξομαλυνθούν οι σχέσεις Βρυξελλών – Άγκυρας, αλλά ο τούρκος πρόεδρος είχε καρέκλα μόνο για τον Σαρλ Μισέλ —η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εστάλη να καθήσει μακριά, στον καναπέ (εξού και sofa-gate). Μπροστά σε αυτόν τον και σεξιστικό υποβιβασμό της προέδρου της Επιτροπής, ο Μισέλ δεν αντέδρασε, συνέχισε κανονικά τις συνομιλίες. Και τώρα βρίσκεται στο στόχαστρο όλων.

Δηλώνει βέβαια συντετριμμένος που εξελίχθηκαν έτσι τα πράγματα.

Μιλώντας σε μια ομάδα ευρωπαίων δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων και η Μαρία Βασιλείου των «Νέων», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι θα ήθελε να γυρίσει τον χρόνο πίσω και να το διορθώσει.

«Λυπάμαι βαθιά για ό,τι συνέβη. Εάν ήταν δυνατόν, θα ήθελα να επιστρέψω και να διορθώσω αυτό το περιστατικό»

«Πρέπει να διδαχθούμε, γιατί υπήρξε μια αποτυχία. Λυπάμαι για ό,τι συνέβη, το είπα και το επαναλαμβάνω, αλλά ελπίζω ότι θα είναι δυνατόν να επανέλθουμε στην ουσία και να εκφράσω ποια είναι η ευρωπαϊκή στρατηγική και οι κανόνες. Ομως, φυσικά, αναγνωρίζω ότι ήταν ένα κακό μομέντουμ για την Ευρώπη».

«Εκτοτε, έχω ανατρέξει στο βίντεο 150 φορές στο μυαλό μου, το αναπαράγω όλη την ώρα. Αυτή ήταν μια κατάσταση στην οποία απάντησα αυθόρμητα επιτόπου και έπρεπε να σκεφτώ τι είναι το σωστό να κάνω… Αν είχα κάνει κάτι άλλο, θα μπορούσε να ήταν ακόμη χειρότερο. Για χρόνια και χρόνια βρισκόμασταν σε κρίση με την Τουρκία, και αυτή ήταν η πρώτη φορά που υπήρχε μια ελπίδα, παρότι ήταν απλώς μια αδύναμη, εύθραυστη ελπίδα, και αυτό σίγουρα είχε αντίκτυπο στον τρόπο συμπεριφοράς μου» είπε, συμπληρώνοντας ότι «αν είχα αντιδράσει (διαφορετικά) μπροστά σε όλες τις κάμερες, θα μπορούσε να συνέβαλε στη δημιουργία ενός πολύ πιο σοβαρού συμβάντος, ενός συμβάντος όχι μόνο του πρωτοκόλλου αλλά της πολιτικής επίσης».

«Ημουν πραγματικά συγκεντρωμένος στο να μεταφέρω το ευρωπαϊκό μήνυμα με πειστικό τρόπο. Η Ούρσουλα, φυσικά, εξέφρασε την αποδοκιμασία της —φυσικά κατάλαβε το μήνυμα που δόθηκε. Θα μπορούσε να μοιάζει με πατερναλισμό αν είχα παρέμβει περισσότερο» είπε, τονίζοντας ότι «ελπίζω ότι δεν θα αντιμετωπίσω ξανά αυτήν την κατάσταση, ότι μπαίνουμε σε ένα δωμάτιο με διαφορετικές καρέκλες και ρυθμίσεις καθισμάτων», δίνοντας έτσι ισότιμο status στην πρόεδρο της Κομισιόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...