305
Ο Μεντβέντεφ επιχειρηματολογώντας σε συνεδρίαση του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα | Sputnik/Konstantin Zavrazhin/Pool via REUTERS

Ο Μεντβέντεφ επιμένει ότι τα πυρηνικά δεν είναι μπλόφα: Θα το κάνουμε αν μας φτάσετε στα όρια

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2022, 14:44
Ο Μεντβέντεφ επιχειρηματολογώντας σε συνεδρίαση του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα
|Sputnik/Konstantin Zavrazhin/Pool via REUTERS

Ο Μεντβέντεφ επιμένει ότι τα πυρηνικά δεν είναι μπλόφα: Θα το κάνουμε αν μας φτάσετε στα όρια

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2022, 14:44

O Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αν. πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και άλλοτε «βολικός» πρόεδρος ολόκληρης της Ρωσίας προκειμένου να ξεπεράσει τα συνταγματικά εμπόδια ο Βλαντίμιρ Πούτιν και να παραμείνει στην εξουσία, συνέχισε τη γνωστή ρητορική του ρουτίνα που έχει υιοθετήσει από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο: αυτήν της πυρηνικής απειλής.

Καθώς η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με την ουκρανική αντεπίθεση στα ανατολικά και ο Πούτιν έχει αναγκαστεί να διατάξει μερική επιστράτευση, ο Μεντβέντεφ, από τους λίγους έμπιστους του ρώσου προέδρου, έκανε την Τρίτη ρητά λόγο για ένα ενδεχόμενο πυρηνικό πλήγμα στην Ουκρανία λέγοντας πως η υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία θα μείνει μακριά από τη σύγκρουση επειδή φοβάται μια πυρηνική καταστροφή.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρόεδρος της Ρωσίας την τετραετία 2008 – 2012 (όταν ο Πούτιν διοικούσε ως πρωθυπουργός), δήλωσε ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα να αμυνθεί με πυρηνικά όπλα, αν εξωθηθεί πέραν των ορίων της, και πως αυτό «σίγουρα δεν είναι μπλόφα».

«Ας φανταστούμε πως η Ρωσία εξαναγκάζεται να χρησιμοποιήσει το πιο τρομακτικό όπλο εναντίον του ουκρανικού καθεστώτος, το οποίο έχει πραγματοποιήσει μια μεγάλης κλίμακας επιθετική ενέργεια που είναι επικίνδυνη για την ίδια την ύπαρξη του κράτους μας», ανέφερε ο Μεντβέντεφ σε καταχώρισή του στην εφαρμογή Telegram.

Σύμφωνα με το ρωσικό πυρηνικό δόγμα, ο πρόεδρος μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, αν το κράτος αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή, ακόμη και από συμβατικά όπλα.

«Πιστεύω πως το ΝΑΤΟ δεν θα επέμβει άμεσα στην σύγκρουση ακόμη και σ’ αυτό το σενάριο», δήλωσε ο Μεντβέντεφ. «Οι δημαγωγοί στην άλλη πλευρά του ωκεανού και στην Ευρώπη δεν θα πάνε να πεθάνουν σε μια πυρηνική αποκάλυψη».

«Πρέπει να σας θυμίσω και πάλι – γι’ αυτά τα κουφά αυτιά που ακούν μόνο τον εαυτό τους. Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, αν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Μεντβέντεφ προσθέτοντας πως θα το πράξει «σε προκαθορισμένες περιπτώσεις» και συμμορφούμενη αυστηρά προς την κρατική πολιτική.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News