251
Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ κάνει δηλώσεις έξω από το δικαστήριο | REUTERS/Brendan McDermid

Ο Μενέντεζ θα παραιτηθεί στις 20 Αυγούστου

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2024, 11:46
Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ κάνει δηλώσεις έξω από το δικαστήριο
|REUTERS/Brendan McDermid

Ο Μενέντεζ θα παραιτηθεί στις 20 Αυγούστου

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2024, 11:46

Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να παραιτηθεί στις 20 Αυγούστου, μετά την πρόσφατη καταδίκη του για διαφθορά.

«Ενώ σκοπεύω πλήρως να ασκήσω έφεση κατά της ετυμηγορίας των ενόρκων, μέχρι και το Ανώτατο Δικαστήριο, δεν θέλω η Γερουσία να εμπλακεί σε μια μακρά διαδικασία που θα μειώσει το σημαντικό έργο της», έγραψε ο Μενέντεζ σε επιστολή που ανακοινώνει την παραίτησή του στον κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ και σε αξιωματούχους της Γερουσίας.

Ο Μενέντεζ, άλλοτε πανίσχυρο στέλεχος των Δημοκρατικών, έγραψε έτσι τον επίλογο της μακράς πολιτικής σταδιοδρομίας του.

Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν έκρινε την περασμένη εβδομάδα ένοχο τον γερουσιαστή για τις 16 ποινικές κατηγορίες που αντιμετώπιζε, συμπεριλαμβανομένης της δωροληψίας, στη δίκη του για διαφθορά.

«Ποτέ δεν παραβίασα τον δημόσιο όρκο μου. Υπήρξα πάντα πατριώτης και έκανα το καλό για τη χώρα μου», δήλωσε ο ίδιος μετά την καταδίκη του και τόνισε ότι είναι σίγουρος πως θα κερδίσει την έφεση.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, είχε καλέσει τον Μενέντεζ να υποβάλει την παραίτησή του.

Ο 70χρονος Μενέντεζ, ο οποίος μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, αρνήθηκε τις κατηγορίες που τον βάρυναν: δωροληψία και άσκηση αθέμιτης επιρροής έναντι ανταλλάγματος επ’ ωφελεία ιδίως της Αιγύπτου και του Κατάρ, παρακώλυση της δικαιοσύνης, καθώς και ότι ενεργούσε ως πράκτορας ξένης κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση της ποινής του θα γίνει στις 29 Οκτωβρίου και ενδέχεται να ισοδυναμεί με δεκαετίες κάθειρξης.

Είναι μόλις ο τέταρτος γερουσιαστής μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, που παραιτείται μετά από έρευνα για διαφθορά σε βάρος του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...