857
Ο Μουρίνιο πιάνει την μύτη του στον αγώνα με την Γαλατασαράι. Λίγη ώρα μετά έπιασε και την μύτη του αντίπαλου προπονητή | REUTERS/Umit Bektas

Ο «μεγάλος αντιπαθητικός» Ζοσέ Μουρίνιο

Sportscaster Sportscaster 4 Απριλίου 2025, 16:47
Ο Μουρίνιο πιάνει την μύτη του στον αγώνα με την Γαλατασαράι. Λίγη ώρα μετά έπιασε και την μύτη του αντίπαλου προπονητή
|REUTERS/Umit Bektas

Ο «μεγάλος αντιπαθητικός» Ζοσέ Μουρίνιο

Sportscaster Sportscaster 4 Απριλίου 2025, 16:47

Ο Ζοσέ Μουρίνιο κατάφερε, για ακόμη μια φορά, να γίνει viral. Οχι για κάποια επιτυχία του, αλλά για την αλλόκοτη συμπεριφορά του – αυτή που ανέκαθεν τον χαρακτήριζε περισσότερο και από την ποδοσφαιρική του αυθεντία.

Το βράδυ της Τετάρτης στο «Σουκρού Σαράτσογλου», αμέσως μετά τη λήξη του ντέρμπι Φενέρμπαχτσε – Γαλατασαράι (1-2) στα προημιτελικά του Κυπέλλου Τουρκίας, ο πορτογάλος τεχνικός έτρεξε πίσω από τον αντίπαλο προπονητή, Οκάν Μπουρούκ, που πήγαινε να συγχαρεί τους διαιτητές του αγώνα, και τον έπιασε από τη μύτη. Εκείνος έπεσε κάτω, καλύπτοντας το πρόσωπό του με τα χέρια του. Εκανε τη σκηνή ακόμη πιο αστεία, όμως το θέμα μας δεν είναι οι υποκριτικές ικανότητες του Μπουρούκ. Είναι το ότι ο 62χρονος Μουρίνιο αρνείται πεισματικά να σοβαρευτεί, να ωριμάσει.

Το 2011, θυμάται το Athletic, σε ένα ισπανικό Clasico με έπαθλο το Σούπερ Καπ, ο «Special One» (τότε προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης) είχε χώσει το δάκτυλό του στο μάτι του μακαρίτη Τίτο Βιλανόβα, που ήταν βοηθός του Πεπ Γκουαρντιόλα στην Μπαρτσελόνα. Πριν από μερικά χρόνια παραδέχτηκε ότι ήταν μεγάλο λάθος, όμως τώρα έκανε κάτι παρόμοιο. Αυτός είναι ο Μουρίνιο, και δεν πρόκειται να αλλάξει επειδή άσπρισαν τα μαλλιά του.

Ο Μπουρούκ δεν θέλησε να ρίξει λάδι στη φωτιά. Ο αντιπρόεδρος της Γαλατά ζήτησε χθες (3/4) από τη διοίκηση της Φενέρ να τον τιμωρήσει η ίδια. «Σε καμία άλλη χώρα δεν θα αποτολμούσε κάτι τέτοιο – προσβάλλει την Τουρκία», τόνισε. Προφανώς, έχει αδύνατη μνήμη. Του Μουρίνιο του αρέσει να προκαλεί παντού και πάντα, με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Το έκανε στην Ισπανία, στην Ιταλία, ακόμη και στην Αγγλία, που οι αταξίες τιμωρούνται αυστηρά. Το έκανε την εποχή που σάρωνε τα τρόπαια, το κάνει και στα χρόνια της παρακμής του.

Οπως έχει εξηγήσει, προτιμά όλοι να ασχολούνται μαζί του, παρά με τους παίκτες της εκάστοτε ομάδας του. Για να τους προστατεύσει. Αλλά δεν προσφέρει πρωτοσέλιδα -τα περισσότερα από κάθε άλλο προπονητή ποδοσφαίρου- μόνο γι’ αυτό. Στις επιτυχίες απαιτεί τη «μερίδα του λέοντος». Στις αποτυχίες επιδιώκει να στρέψει την προσοχή κάπου αλλού. Απολαμβάνει τη δημοσιότητα, ακόμη και την αρνητική. Και, όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο, το άλλο «υπέρ-εγώ» των γηπέδων, πιστεύει ότι οι haters αποτελούν ένα έξτρα κίνητρο.

Ο Μουρίνιο δεν είχε την ευκαιρία να δικαιολογήσει την αδιανόητη πράξη του. Ο διαιτητής τον απέβαλε. Οπότε, σύμφωνα με τους κανονισμούς της τουρκικής λίγκας, δεν του επιτράπηκε να κάνει δηλώσεις στην TV και να μιλήσει στη συνέντευξη Τύπου μετά το παιχνίδι. Η Türkiye Today την απέδωσε στα γνωστά mind games του. Στη χώρα που γεννήθηκε και μεγάλωσε, το να πιάνεις κάποιον από τη μύτη («apertar o nariz de alguem» στα Πορτογαλικά) είναι μια δήλωση υποτίμησης του «θύματος». Μια προσβολή με σκοπό τον εξευτελισμό του. Ο «Mou» δεν έχει κάτι προσωπικό εναντίον του Μπουρούκ, όμως η ομάδα του… τον τρελαίνει.

Το anime βίντεο που η Γαλατασαράι ανέβασε στον επίσημο λογαριασμό της στο X (Twitter) για να τον τρολάρει, δεν είναι μόνο ευφάνταστο, αλλά και εύστοχο. Δείχνει τον Μουρίνιο, σαν καρτούν, να κάνει δηλώσεις σε συνέντευξη Τύπου, στη συνέχεια να σκέφτεται τους παίκτες της Γαλατά να πανηγυρίζουν τη νίκη τους, και στο φινάλε να καταλήγει στο ψυχιατρείο με ζουρλομανδύα. «Galatasaray delirtir» (η Γαλατασαράι σε τρελαίνει), γράφει η λεζάντα.

Ο Μουρίνιο και από πίσω του το χάος, ένα χάος που προκάλεσε ο ίδιος

Ο Μουρίνιο αφίχθη στην Κωνσταντινούπολη με τυμπανοκρουσίες τον περασμένο Ιούνιο, και παρουσιάστηκε από τη Φενέρμπαχτσε σαν Μεσσίας. Ως ο άνθρωπος που θα την οδηγούσε στον πρώτο της τίτλο πρωταθλήματος μετά το 2014 – ποτέ στο παρελθόν ο σύλλογος δεν έμεινε με άδεια χέρια για μια ολόκληρη δεκαετία. Τα πράγματα, όμως, δεν πήγαν κατ’ ευχήν. Η Φενέρ είναι δεύτερη στην τουρκική Σούπερ Λιγκ, πίσω από τη Γαλατά, και δεν κατάφερε να τη νικήσει σε κανένα από τα τρία εφετινά «διηπειρωτικά ντέρμπι» (λέγονται έτσι επειδή η Φενέρ εδρεύει στην ασιατική πλευρά της πόλης, ενώ η Γαλατά, στην ευρωπαϊκή). Επιπλέον, η ομάδα του Μουρίνιο δεν τα πήγε καλά ούτε στην Ευρώπη. Τον Αύγουστο αποκλείστηκε από τη Λιλ στο Τσάμπιονς Λιγκ, και τον Μάρτιο από τη Ρέιντζερς στο Γιουρόπα Λιγκ.

Στο 0-0 με τη Γαλατά, τον Φεβρουάριο, ο Μουρίνιο «ξέφυγε» πάλι. Είπε ότι στον διπλανό πάγκο οι αντίπαλοι πηδούσαν σαν μαϊμούδες, προσπαθώντας να κερδίσουν κάποια ευνοϊκά σφυρίγματα από τον Σλοβένο ρέφερι. Στο τέλος δήλωσε ότι αν διαιτήτευε Τούρκος, θα ήταν καταστροφή. Τιμωρήθηκε με αποκλεισμό τεσσάρων αγωνιστικών και πρόστιμο 40.000 ευρώ. Στο ματς με την Αντάλιασπορ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, κόλλησε το laptop του σε μια από τις κάμερες της τηλεοπτικής μετάδοσης, για να δείξει μια φάση (οφ-σάιντ) στην οποία πίστευε ότι η ομάδα του αδικήθηκε.

Κάποτε, «κατάφερε» να τσακωθεί ακόμη και με τον Φερνάντο Σάντος. Απίθανο! Αλλά αυτός ο καβγατζής, αλαζόνας, αυτάρεσκος και αγενής άνθρωπος, με τη συχνά ακατανόητη συμπεριφορά, είναι μόνο… ο ένας από τους δύο Μουρίνιο. Ο «άλλος», αυτός που πριν από αρκετά χρόνια γνωρίσαμε μέσω του ντοκιμαντέρ «The Playbook» στο Netflix, είναι ένας καταπληκτικός τύπος, ένας ευαίσθητος και γλυκύτατος άνθρωπος. Οσοι τον γνώρισαν εκτός δουλειάς θα πουν ότι ο αφόρητος Μουρίνιο των γηπέδων δεν είναι παρά ένας ρόλος, τον οποίο παίζει με μεγάλη επιτυχία εδώ και δύο δεκαετίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...