1083
Ο Γκέερτ Βίλντερς με έκφραση αποδοκιμασίας στο ολλανδικό κοινοβούλιο - θα ακούει κάποιον δημοκράτη | REUTERS/Michael Kooren

«Ο Γκέερτ με φοβίζει»: Μια συνέντευξη με τον μεγάλο αδελφό του Ολλανδού Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2017, 20:03
Ο Γκέερτ Βίλντερς με έκφραση αποδοκιμασίας στο ολλανδικό κοινοβούλιο - θα ακούει κάποιον δημοκράτη
|REUTERS/Michael Kooren

«Ο Γκέερτ με φοβίζει»: Μια συνέντευξη με τον μεγάλο αδελφό του Ολλανδού Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2017, 20:03

Οι πολιτικοί τύπου Τραμπ -βλέπε Φάραντζ, Λεπέν- είναι διάσπαρτοι στον πλανήτη, διασπείροντας την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία, ως κλώνοι του τωρινού αμερικανού προέδρου.

Ενας από αυτούς είναι και ο Γκέερτ Βίλντερς (στα Ολλανδικά το όνομά του προφέρεται «Χέιρτ»), κάποιοι τον αποκαλούν και «Γκερντ». Γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1963, είναι ολλανδός πολιτικός, βουλευτής και αρχηγός του αντι-Ισλαμικού κόμματος «Partij voor de Vrijheid» («Κόμμα για την Ελευθερία») – PVV η συντομογραφία του. Ξεκίνησε την καριέρα του στο Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία από το οποίο αποχώρησε το 2004 για να ιδρύσει το τωρινό PVV. Τότε, είχε διαφωνήσει με το Λαϊκό Κόμμα, επειδή εκείνο υποστήριζε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Γενικά η πολιτική του στρέφεται ενάντια στο Ισλάμ, ενώ έχει σχολιάσει (αρνητικά, εννοείται) θέματα που αφορούν τη μετανάστευση, την ελευθερία του λόγου και τη συμπεριφορά των μαροκινών νέων στις πόλεις. Το κόμμα του κέρδισε την τρίτη θέση στις βουλευτικές εκλογές του 2010, με 24 έδρες, αλλά όλοι βλέπουν πως αποτελεί μια ανερχόμενη δύναμη στο ολλανδικό κοινοβούλιο. Οπως συμβαίνει, δηλαδή, με όλη την ακροδεξιά στην Ευρώπη.

Ο Βίλντερς κατεβαίνει στις τωρινές εκλογές υποσχόμενος να σταματήσει τις πωλήσεις αντιτύπων του Κορανίου στη χώρα, να σφραγίσει τεμένη και ισλαμικά σχολεία, να κλείσει τα ολλανδικά σύνορα και να απαγορεύσει την είσοδο σε μουσουλμάνους μετανάστες. Για όλες αυτές τις θέσεις του ζει, σχεδόν για δώδεκα χρόνια, υπό 24ωρη αστυνομική προστασία λόγω απειλών, αφότου ένας εξτρεμιστής ισλαμιστής δολοφόνησε τον αντιισλαμιστή σκηνοθέτη, Τέο Βαν Γκογκ -πρόκειται για δισέγγονο του αδελφού τού ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ- ο οποίος έφτιαχνε ταινίες κατά του Ισλάμ. Ο Βίλντερς έχει καταδικαστεί για υποκίνηση φυλετικού μίσους, αλλά παρ’ όλα αυτά συνεχίζει απτόητος: κατά την επίσημη έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας, το περασμένο Σάββατο, δεσμεύτηκε ότι θα πατάξει τα «μαροκινά αποβράσματα που καθιστούν ανασφαλείς τους δρόμους».

Paul WIlders. Brother of Geert WIlders. Photographer: Mike Roelofs
Ο Πολ, ο μεγάλος αδελφός (Twitter)

Ο Γκέερτ έχει έναν αδελφό ο οποίος είναι εννέα χρόνια μεγαλύτερος από εκείνον – 62 ετών. Πολ τον λένε και παραχώρησε μια συνέντευξη στο Spiegel για να μιλήσει για τον πολιτικό της οικογένειας – ο οποίος δεν θεωρείται και «καμάρι». Οχι μόνο για εμάς, αλλά και για τον ίδιο τον μεγάλο αδελφό του.

Δείτε τα βασικά σημεία των δηλώσεών του…

SPIEGEL: Κύριε Βίλντερς, επί χρόνια δεν κάνατε δημόσιες δηλώσεις σχετικά με τον αδελφό σας, τον Γκέερτ. Τώρα, όμως, τον επικρίνετε μέσω του Twitter. Γιατί;

Πολ Βίλντερς: «Μετά την τρομοκρατική επίθεση του Βερολίνου, ο Γκέερτ δημοσίευσε μια φωτογραφία (προϊόν μοντάζ) η οποία δείχνει τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ με αίμα στα χέρια της. Με αυτό, ξεπέρασε τα όρια. Αυτό δεν είναι, πλέον, πολιτική κριτική. Αυτό είναι εξάπλωση του μίσους. Ο αδελφός μου δεν ξέρει ότι ορισμένοι από τους υποστηρικτές του μπορεί να λάβουν τα μηνύματά του στην κυριολεξία και ότι μπορεί να χρησιμοποιήσουν το Facebook για να οργανώσουν πράξεις βίας. Ο Γκέερτ δεν θέλει τη βία, αλλά όμως αποδέχεται τις πιθανές συνέπειες αυτών των μηνυμάτων».

SPIEGEL: Ο αδελφός σας παρουσιάζει τον εαυτό του ως τον αληθινό εκπρόσωπο του ολλανδικού λαού…

Βίλντερς: «Ο Γκέερτ έχει ελάχιστη επαφή με τους πολίτες επειδή, όμως, δεν μπορεί να βγει στον δρόμο. Ο ίδιος και η σύζυγός του ζουν σε μια μυστική τοποθεσία για δώδεκα χρόνια και χρειάζονται μόνιμη προσωπική ασφάλεια, επειδή εκείνος έχει ήδη λάβει αρκετές σοβαρές απειλές θανάτου από τους ισλαμιστές. Υπάρχει πάντα προσωπικό ασφαλείας έξω από την πόρτα του, όταν είναι στο διαμέρισμά του. Χρειάζεται σωματοφύλακες όταν πηγαίνει για ψώνια. Οι άνθρωποι της ασφαλείας του παρακολουθούν τις εκδηλώσεις της οικογένειάς μας. Η επαφή του, λοιπόν, με τον κόσμο, είναι μηδαμινή. Στο κοινοβούλιο, σε κάποιες δημόσιες εκδηλώσεις και στο διαμέρισμά του. Αυτός δύσκολα μπορεί να πάει κάπου αλλού. Είναι κοινωνικά απομονωμένος και αποξενωμένος από την καθημερινή ζωή. Αυτό δεν είναι καλό για κανέναν».

Spiegel: Κι όμως, είναι εξαιρετικά δημοφιλής στις Κάτω Χώρες…

Βίλντερς: «Ο Γκέερτ τονώνει την εθνικιστική ταυτότητα: “Εμείς, οι Ολλανδοί”. Και αυτό δημιουργεί, επίσης, αντίθετους πόλους: τους μουσουλμάνους, την Ευρωπαϊκή Ενωση, την ελίτ. Τρομοκρατικές επιθέσεις, πρόσφυγες, η κρίση του ευρώ, προκαλούν φόβο και δυσαρέσκεια. Ο αδελφός μου, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν και άλλοι πολιτικοί επωφελούνται από όλα αυτά και προσφέρουν -φαινομενικά- απλές λύσεις: “έξω οι μετανάστες, κλείστε τα σύνορα, βγείτε από την ΕΕ”. Αλλά τα προβλήματά μας είναι πολύ πιο περίπλοκα. Ο Γκέερτ καλλιεργεί αυταπάτες στον λαό».

Spiegel: Τι εννοείτε;

Βίλντερς: «Για παράδειγμα, στην πλατφόρμα της εκστρατείας του, δεσμεύεται να κλείσει τα τζαμιά και να απαγορευτεί το Κοράνι. Πρακτικά, πώς μπορεί αυτό να λειτουργήσει; Παραβιάζει το σύνταγμά μας, το οποίο σημαίνει ότι αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου με μεγάλη πλειοψηφία. Με δεδομένο το πολιτικό μας τοπίο, ποτέ δεν θα πετύχει. Για να γίνει πρωθυπουργός ο αδερφός μου θα χρειαστεί αρκετούς εταίρους από άλλα κόμματα, σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας».

Spiegel: Πώς ήταν ως έφηβος;

Βίλντερς: «Εγωκεντρικός και επιθετικός».

Spiegel: Δηλαδή, τι έκανε;

Βίλντερς: «Δεν θέλω να αποκαλύψω προσωπικά δεδομένα, αλλά ήταν ακραίος ως έφηβος. Ξέρετε, η μητέρα μου ζει για τα παιδιά της και μας αγαπά βαθιά. Αλλά η συμπεριφορά τού Γκέερτ απέναντί της -και προς τον πατέρα μου- ήταν τόσο τρομακτική, ώστε μια ημέρα τον απείλησαν ότι θα τον πετάξουν έξω από το σπίτι. Τώρα, πια, έχουμε κατά καιρούς πάρει μέρος σε οικογενειακές εκδηλώσεις, ως επί το πλείστον για τα γενέθλια της μητέρας μου. Αλλά ποτέ δεν μιλάμε για την πολιτική. Είναι ταμπού. Ο καθένας μας ξέρει ότι αν αρχίσει μια σχετική συζήτηση με επικρίσεις από μέρους μου, εκείνος θα εξαφανιστεί και δεν θα τον δω ποτέ ξανά. Θα κόψει κάθε επαφή. Ηδη με έχει μπλοκάρει στο Twitter από τότε που τον επέκρινα, τον περασμένο Δεκέμβριο. Αλλά εγώ δεν θα μπορούσα να παραμείνω σιωπηλός απέναντι σε όσα κηρύττει».

2017-02-18T105838Z_639866682_LR1ED2I0UHFAS_RTRMADP_3_NETHERLANDS-ELECTION-CAMPAIGN
O Γκέερτ μετακινείται πάντα υπό τη συνοδεία σωματοφυλάκων (REUTERS/Michael Kooren)

SPIEGEL: Είσαστε και εσείς υπό αστυνομική προστασία;

Βίλντερς: «Οχι, θέλω να ζήσω μια φυσιολογική ζωή και να μην πέσω στην ίδια παγίδα που έπεσε ο αδελφός μου. Εκείνος θα χρειαστεί, κατά πάσα πιθανότητα, ασφάλεια για το υπόλοιπο της ζωής του. Δεν υπάρχει καμία επιστροφή. Τον λυπάμαι. Τον αγαπάω ακόμα, αν και πολιτικά διαφωνώ μαζί του εντελώς. Αλλά αυτός είναι ο αδελφός μου. Πιστεύω ότι είναι δυστυχισμένος. Αυτό με στενοχωρεί πάρα πολύ».

Οι εκλογές στην Ολλανδία είναι οι πρώτες από τρεις αναμετρήσεις σε ιδρυτικά μέλη τής ΕΕ που θα διεξαχθούν μέσα στον χρόνο, με τα αντιευρωπαϊκά κόμματα στη Γαλλία και τη Γερμανία να ευελπιστούν ότι οι ανησυχίες των ψηφοφόρων για το Μεταναστευτικό και την ασφάλεια θα ενισχύσουν τις δυνάμεις τους και θα αναδιαμορφώσουν τον πολιτικό χάρτη στη ευρωπαϊκή ήπειρο. Οι εκλογές στην Ολλανδία θα διεξαχθούν στις 15 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...