Πέραν των εκτιμήσεων και των θεωριών, πολλά είναι τα στοιχεία που φανερώνουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα -Καμμένου, με άλλα ασχολείται και όχι με την διακυβέρνηση ή, όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θέλει να επανλαμβάνει «την εντολή που έχει λάβει από τους πολίτες».
Δεκαοκτώ μήνες έπειτα από την αναρρίχησή της στην εξουσία και 11 από την ανανέωση της περίφημης λαϊκής εντολής, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί, όπως σχολιάζουν αναλυτές, «ουσιαστικά να μην κυβερνά».
Διαπραγματεύτηκε, ξανδιαπραγματεύτηκε και πλέον φαίνεται να προσπαθεί μόνο για ένα πράγμα: να μην εφαρμόσει αυτά τα οποία μετά τις διαπραγματεύσεις συμφώνησε. Ή τουλάχιστον να πείσει κάποιους ότι δεν θέλει να τα εφαρμόσει.
Είναι ενδεικτικό ότι μόλις μερικές εβδομάδες έπειτα από την συμφωνία παραχώρησης του Ελληνικού, το υπουργείο Πολιτισμού παρενέβη με την ανακήρυξη της έκτασης σε αρχαιλογικό χώρο και με κίνδυνο να ματαιωθεί ή σίγουρα να καθυστερήσει η επένδυση, τα έσοδα από την οποία, σημειωτέον, πηγαίνουν στην εξυπηρέτηση του χρεους της χώρας.
Σε ένα άλλο κρίσιμο πεδίο, το Προσφυγικό, η κυβέρνηση ελάχιστα κάνει για να μην αποδείξει την αβελτηρία της.
Λίγες μόλις εβδομάδες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, η Αθήνα πιάστηκε στον ύπνο, χωρίς να έχει πράξει τα στοιχεώδη για την πρόληψη μίας νέας κρίσης.
Δεν αντιλήφθηκε πως το νέο καθεστώς Ερντογάν μοιραία θα διαμόρφωνε συνθήκες έξαρσης της κρίσης και τώρα τρέχει και δεν προλαβαίνει. Καμία πρόνοια, καμία πρωτοβουλία, κανένα διάβημα προς κάποια ευρωπαϊκή αρχή για αναπροσαρμογή στις νέες συνθήκες. Αντιθέτως, το Μέγαρο Μαξίμου διατυμπανίζει μία αμφιβόλου σκοπιμότητας σύνοδο των ηγετων του ευρωπαϊκού νότου τον Σεπτέμβριο, η οποία το πιθανότερο είναι ότι θα δώσει την ευκαιρία σε κάποιους για μερικές τελευταίες βουτιές στα γαλανά νερά του Αιγαίου…
Στο μέτωπο της οικονομίας, η κυβέρνηση Τσίπρα αναδεικνύεται επίσης σε παρατηρητή. Τα στοιχεία δείχνουν εμβάθυνση της ύφεσης – ενδεικτικά τα αποτελέσματα για το β’ τρίμηνο του 2016 που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η ΕΛΣΤΑΤ – , τα έσοδα καταρρέουν και, ίσως το πιο σημαντικό, οι πολίτες αδυνατούν πλέον στην πραγματικότητα και όχι λόγω ιδεολογικών εμμονών («δεν πληρώνω») να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και το φθινόπωρο προμηνύεται σκληρότερο από ποτέ.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται για μία ακόμη φορά να ανέβει στην ΔΕΘ. Το βήμα που πιθανώς θα τον στοιχειώνει για πάντα, αφού εκεί εκφώνησε το ηρωϊκό του «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», το οποίο σημείο προς σημείο αθέτησε, καταπάτησε και ματαίωσε. Οπως άλλωστε κάποιοι είχαν διαβλέψει.
Εφέτος, πληροφορίες συνέκλιναν στο ότι ο Πρωθυπουργός σκόπευε να εξαγγείλλει ένα νέο πρόγραμμα, με στοιχεία προσαρμοσμένα στις δικές του υπερβάσεις, αλλά και κάποιες παροχές προς κάποιες ομάδες.
Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν σύμφωνα με πληροφορίες προκαλέσει βραχυκύκλωμα στους οικονομικους συμβούλους αλλά και τους λογογράφους του Μεγάρου Μαξίμου. Τι και πώς θα πει ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη ώστε να μη βγει επικοινωνιακά ζημιωμένος;
Η παρουσία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ διαφαίνεται πως θα είναι μία δοκιμασία για όλους, καθώς το όποιο ακροατήριό του είτε δεν έχει πλέον να προσδοκά τίποτε από αυτήν την κυβέρνηση, όπως αρέσκεται να καυτηριάζει στις ανακοινώσεις της αντιπολίτευση, είτε στην καλύτερη των περιπτώσεων προσπερνάει τις λιγοστές υποσχέσεις ανεπεξέργαστες, όπως επισημαίνουν πολλοί πολιτικοί αναλυτές.
Εν όψει αυτών, το διάστημα που ακολουθεί και ειδικά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου φαίνεται πως θα φανερώσει τις πρώτες ενδείξεις για τις πραγματικές αντοχές της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. Ομως το γεγονός ότι οι αντοχές που πραγματικά δοκιμάζονται είναι αυτές των πολιτών και της αγοράς, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News