Στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Tesla ανάμεσα στα άλλα είναι ενσωματωμένες κάμερες για να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή ορατότητα στον οδηγό αλλά και διαφόρων ειδών αισθητήρες που συλλέγουν δεδομένα από το περιβάλλον στο οποίο κινείται το όχημα.
Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times το Πεκίνο έχει ανησυχήσει από αυτές τις δυνατότητες των οχημάτων της Tesla και υπάρχει έντονη φημολογία ότι οι εργαζόμενοι σε στρατιωτικές μονάδες ή άλλες «ευαίσθητες» κρατικές εγκαταστάσεις της Κίνας έλαβαν εντολή να μην πηγαίνουν με τα αυτοκίνητα τους στον τόπο εργασίας τους. Η απαγόρευση έγινε υπό τον φόβο οι καταγραφές των καμερών και αισθητήρων να καταλήγουν στην αμερικανική εταιρεία και αυτή να παραδίδει τα δεδομένα αυτά στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.
Η αντίδραση του Ελον Μασκ ήταν άμεση. Λίγες ώρες μετά την διαρροή αυτών των φημών το αφεντικό της Tesla εμφανίστηκε σε συνάντηση κινέζων επιχειρηματιών που οργάνωσε η κινεζική κυβέρνηση, το China Development Forum.
Ο αμερικανός μεγιστάνας ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση και καμία πρόθεση για να κάνει η Tesla οτιδήποτε παράνομο πολύ περισσότερο κατασκοπεία. «Υπάρχει πολύ μεγάλο κίνητρο για εμάς στο να είμαστε πολύ προσεκτικοί και εχέμυθοι με οποιαδήποτε πληροφορία έρχεται στην κατοχή μας. Αν υπήρχε περίπτωση να χρησιμοποιηθεί η Tesla για κατασκοπεία στην Κίνα ή οπουδήποτε αλλού θα κλείναμε αμέσως την εταιρεία» υποστήριξε ο Μασκ.
Ο εμπορικός πόλεμος
Όπως λένε οι αναλυτές,
ήταν μια αναμενόμενη κίνηση από την πλευρά της Tesla από την στιγμή που το 30% των πωλήσεων της γίνονται στην Κίνα και δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να διαταραχθούν οι σχέσεις της με την κυβέρνηση του ασιατικού γίγαντα την στιγμή που ο ανταγωνισμός στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μεγαλώνει συνεχώς.
Κάποιοι εκτιμούν ότι η στάση του Πεκίνου απέναντι στην αμερικανική εταιρεία είναι μια κίνηση τακτικής, μια απάντηση, σε ανάλογες κινήσεις που έχουν κάνει οι ΗΠΑ σε κινεζικές εταιρείες όπως η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huwaei και η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Tik Tok. Ο Λευκός Οίκος, επί προεδρίας Τραμπ είχε προχωρήσει σε κυρώσεις εναντίον των δύο εταιρειών, δηλώνοντας φόβους για διαρροή κρατικών δεδομένων αλλά και προσωπικών δεδομένων πολιτών των ΗΠΑ στις κινεζικές Αρχές. Ο Μασκ αναφέρθηκε μάλιστα σε αυτό το ζήτημα στην ομιλία του στο φόρουμ υποστηρίζοντας ότι ήταν λάθος η απόφαση των ΗΠΑ για το Tik Tok και ότι πρέπει να μαθαίνουμε από αυτά τα λάθη για να μην επαναλαμβάνονται.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News