662
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ προετοιμάζεται για την Αποκάλυψη στην ειδυλλιακή Χαβάη | REUTERS/Carlos Barria

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ χτίζει υπόγειο καταφύγιο στη Χαβάη

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2023, 18:54
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ προετοιμάζεται για την Αποκάλυψη στην ειδυλλιακή Χαβάη
|REUTERS/Carlos Barria

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ χτίζει υπόγειο καταφύγιο στη Χαβάη

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2023, 18:54

Στην εξαιρετική τηλεοπτική σειρά θρίλερ «Μια Δολοφονία στο Τέλος του Κόσμου», που προβάλλεται αυτές τις μέρες στο συνδρομητικό κανάλι Hulu, ένας δισεκατομμυριούχος καινοτόμος της τεχνολογίας καλεί επώνυμους φίλους του σε ένα ξενοδοχείο του στην Ισλανδία, όπου έχει χτίσει ένα υπόγειο καταφύγιο, στο οποίο διαμένει με τη σύζυγό του και το παιδί τους.

Η ζωή δείχνει να μιμείται την τέχνη στην περίπτωση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο οποίος αυτή την εποχή χτίζει ένα παρόμοιο οίκημα σε νησί της Χαβάης, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει αυτόνομο υπόγειο καταφύγιο με τις δικές του πηγές τροφής και ενέργειας.

Ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος της Meta αγόρασε εκτάσεις γης στο νησί Καουάι και ξεκίνησε το κατασκευαστικό έργο αξίας 100 εκατ. δολαρίων (92 εκατ. ευρώ), που καλύπτεται από απόλυτη μυστικότητα, αναφέρει δημοσίευμα των Times του Λονδίνου.

Οι εργαζόμενοι στο υπερφιλόδοξο αυτό πρότζεκτ –ξυλουργοί, ηλεκτρολόγοι και φρουροί ασφαλείας– υποχρεώνονται να υπογράψουν αυστηρές συμφωνίες μη αποκάλυψης και όσοι παραβιάζουν τους όρους απολύονται, σύμφωνα με το περιοδικό Wired.

Ωστόσο, λεπτομέρειες έχουν διαρρεύσει, υποδηλώνουν ότι ο 39χρονος Ζάκερμπεργκ κατασκευάζει ένα εκτεταμένο συγκρότημα που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μετα-αποκαλυπτικό καταφύγιο σε περίπτωση κατάρρευσης του πολιτισμού. Το συγκρότημα, που έχει εν μέρει  ολοκληρωθεί, αποτελείται από περισσότερα από 12 κτίρια με τουλάχιστον 30 υπνοδωμάτια και άλλα τόσα μπάνια.

Περιλαμβάνει δύο βίλες με συνολική επιφάνεια αντίστοιχη ενός επαγγελματικού γηπέδου αμερικανικού ποδοσφαίρου. Το συγκρότημα διαθέτει βιομηχανικού μεγέθους κουζίνα, γραφεία και αίθουσες συνεδριάσεων, ενώ μια κοντινή δασώδης περιοχή θυμίζει το λημέρι του Ερνστ Μπλόφελντ, εγκληματία και αντιπάλου του πράκτορα 007 στη σειρά ταινιών Τζέιμς Μποντ.

Λέγεται ότι τα σχέδια περιλαμβάνουν 11 δενδρόσπιτα σε σχήμα δίσκου, που συνδέονται μεταξύ τους με γέφυρες από σχοινί, ώστε να επιτρέπουν στον Ζάκερμπεργκ και στους καλεσμένους του να παραμένουν στις κορυφές των δέντρων ενώ διασχίζουν την περιοχή.

Τα δύο κεντρικά οικήματα θα ενώνονται μέσω ενός τούνελ, σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά σχέδια που μελέτησε το περιοδικό Wired. Ισως το πιο εντυπωσιακό από όλα, ωστόσο, είναι οι προτάσεις για ένα υπόγειο καταφύγιο. Ενα τούνελ θα επιτρέπει την πρόσβαση σε χώρο διαβίωσης 1.500 τ.μ., με ένα μηχανικό δωμάτιο και μια καταπακτή διαφυγής, στο οποίο η πρόσβαση από την επιφάνεια της γης θα γίνεται μέσω σκάλας.

Εν μέσω διαφόρων παγκόσμιων κρίσεων, ο Ζάκερμπεργκ, που σύμφωνα με το Forbes διαθέτει καθαρή περιουσία 118 δισ. δολαρίων, φαίνεται να προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο καταστροφής. Η πόρτα του καταφυγίου θα είναι κατασκευασμένη από μέταλλο και θα γεμίσει με σκυρόδεμα. Το καταφύγιο θα διαθέτει πλήρη αυτάρκεια, με δική του δεξαμενή νερού, διαμέτρου 1,5 μ. και ύψους 5,5 μ.

Ο Ζάκερμπεργκ και η σύζυγός του Πρισίλα Τσαν δαπάνησαν 156 εκατ. ευρώ για την αγορά της γης στη Χαβάη –μια διαδικασία που ξεκίνησαν το 2014–, ενώ το κόστος κατασκευής του οικήματος θα τους κοστίσει άλλα 92 εκατ. ευρώ. Οταν ολοκληρωθεί, θα είναι ένα από τα ακριβότερα ιδιωτικά κατασκευαστικά έργα στον κόσμο.

Το ζεύγος Ζάκερμπεργκ ισχυρίζεται ότι αυτό θα είναι το σπίτι της οικογένειάς τους, δηλαδή τους ίδιους και τα τρία παιδιά τους. Ενας τοπικός αξιωματούχος της κατασκευαστικής βιομηχανίας συνέκρινε το συγκρότημα με στρατιωτική κατασκευή, λόγω της αυξημένης ασφάλειας και της μυστικότητας που το περιβάλλουν.

Τα μέτρα ασφαλείας περιλαμβάνουν έναν τοίχο ύψους δύο μέτρων, που εμποδίζει τη θέα του οικήματος από τους κοντινούς δρόμους, ενώ φρουροί στέκονται στις πύλες εισόδου και περιπολούν τις γύρω παραλίες με οχήματα παντός εδάφους. Το ζεύγος έχει εξοργίσει τους ντόπιους με τα σχέδιά του, καθώς οι κάτοικοι της Χαβάης αντιτίθενται στις εξαγορές τεραστίων εκτάσεων των νησιών τους από ξένους.

Ο ιδρυτής του Facebook υπέβαλε μηνύσεις σε μια προσπάθεια να εξαναγκάσει τους ιδιοκτήτες γης να πουλήσουν, και χαρακτηρίζεται ως το «πρόσωπο της νεοαποικιοκρατίας» από τους επικριτές του. Μια εκπρόσωπος του Ζάκερμπεργκ δήλωσε ότι η οικογένεια συνεργάζεται με οικολόγους για την προστασία της άγριας ζωής που απειλείται ή είναι προς εξαφάνιση στη Χαβάη.

Ο Ζάκερμπεργκ δεν είναι ο μόνος δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας που προετοιμάζεται για το τέλος του κόσμου. Ο Πίτερ Τιλ, ένας από τους πρώτους επενδυτές στο Facebook, και ο Σαμ Ολτμαν, διευθύνων σύμβουλος του λογισμικού Τεχνητής Νοημοσύνης OpenAI, έχουν συμφωνήσει να μεταφερθούν αεροπορικώς στα ακίνητα του Τιλ στη Νέα Ζηλανδία, σε περίπτωση ενός αποκαλυπτικού γεγονότος, σύμφωνα με το περιοδικό New Yorker.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...