586
| Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Ο Μάριο Ντράγκι επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό και στους δημοσίους υπαλλήλους

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2021, 15:37
|Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Ο Μάριο Ντράγκι επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό και στους δημοσίους υπαλλήλους

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2021, 15:37

Ο Μάριο Ντράγκι δεν αστειεύεται. Αφού επέβαλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών υπαλλήλων και μετά των εκπαιδευτικών –καθώς τα σχολεία άνοιξαν την περασμένη Δευτέρα– ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας εμφανίζεται έτοιμος να ανακοινώσει την υποχρεωτικότητα του «πράσινου πάσου» για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους στη χώρα.

Πολιτικά μιλώντας, δεν θα είναι μια εύκολη απόπειρα για τον Ντράγκι. Οι αντιδράσεις της ακροδεξιάς Λέγκας του Μάριο Σαλβίνι, η οποία στηρίζει την κυβέρνησή του, είναι μεγάλες, όπως και πολλών βουλευτών.

Την ίδια ώρα, όμως, πολλοί περιφερειάρχες –ακόμα και στον βιομηχανικό Βορρά– προτείνουν η υποχρεωτικότητα για το «πράσινο πάσο» να επεκταθεί και στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, επισημαίνοντας ότι αν δεν εμβολιαστούν όλοι οι εργαζόμενοι, πολλές επιχειρήσεις θα κινδυνεύσουν τον χειμώνα με αναστολή της παραγωγικής τους δραστηριότητας. Είναι δε πιθανή μια συμφωνία κυβέρνησης και της Ενωσης Ιταλών Βιομηχάνων, της Confindustria.

Τα σχολεία άνοιξαν τη Δευτέρα, έπειτα από μία μακρά περίοδο τηλεκπαίδευσης πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, και οι εκπαιδευτικοί, για να μπουν στην αίθουσα διδασκαλίας, έπρεπε να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, είτε να έχουν κάνει rapid test 48 ώρες πριν.

Το ίδιο ισχύει και για τους επιβάτες στα τρένα, την είσοδο στους κινηματογράφους, τα θέατρα, τους φοιτητές στα πανεπιστήμια, τους εσωτερικούς χώρους στα εστιατόρια κ.λπ. Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που επέβαλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, ο Μάριο Ντράγκι σχεδιάζει επεκτείνει το σχέδιο σε 1,2 εκατ. υπαλλήλους που εργάζονται σε δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες. Τα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο, Πέμπτη, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η χρήση του διαβατηρίου θεωρείται κρίσιμη από την ιταλική κυβέρνηση, καθώς θα επιχειρήσει να κρατήσει υπό έλεγχο τη μετάδοση του κορονοϊού με την πτώση της θερμοκρασίας που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Η Ιταλία έφτασε τους 130.000 νεκρούς από την πανδημία, τους περισσότερους από κάθε άλλη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μετά το τρίτο κύμα μολύνσεων την άνοιξη, τα κρούσματα άρχισαν στη χώρα να αυξάνονται και πάλι μέσα στο καλοκαίρι. Αυτή τη στιγμή πάντως παρατηρείται μείωση, με συνολικά 35.000 νέες μολύνσεις την προηγούμενη εβδομάδα, έναντι 45.000 πριν από τρεις εβδομάδες.

Περίπου το 73% των 60 εκατ. κατοίκων της Iatl;iaw έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19 και το 65% είναι πλήρως εμβολιασμένοι, αριθμοί που σε γενικές γραμμές συμβαδίζουν με τις περισσότερες άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα όμως με την εφημερίδα Il Messaggero, 300.000 δημόσιοι υπάλληλοι παραμένουν ακόμα ανεμβολίαστοι.

Η υπουργός Περιφερειακών Υποθέσεων Μαριαστέλα Τζελμίνι δήλωσε την Τετάρτη στο κρατικό ραδιόφωνο ότι το υπουργικό συμβούλιο αύριο θα αποτελέσει «σημαντική στιγμή» στην επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης του πιστοποιητικού.

Η Ιταλία έχει σταδιακά επεκτείνει τη χρήση του πιστοποιητικού στον χώρο εργασίας, παρά τις διαφωνίες για το θέμα αυτό εντός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι. Η Τζελμίνι δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει παραπέρα.

«Κινούμαστε προς ένα υποχρεωτικό Πράσινο Πάσο, όχι μόνο για τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα αλλά και γι’ αυτούς του ιδιωτικού», δήλωσε η ίδια στον ραδιοφωνικό σταθμό RAI.

«Το εμβόλιο είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε κατά της Covid-19 και μπορούμε μόνο να περιορίσουμε τη μόλυνση, εμβολιάζοντας μια σημαντική πλειονότητα του πληθυσμού».

Σε κάθε περίπτωση η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα γίνει σε τεταμένο κλίμα. Ο Ματέο Σαλβίνι έχει κατ’ επανάληψη ταχθεί κατά της παράτασης της χρήσης του Πράσινου Πάσου, αλλά εσωτερικά το κόμμα του είναι διχασμένο στο θέμα αυτό. Μένει να φανεί εάν η κυβέρνηση θα φθάσει στο σημείο που προανήγγειλε η Τζελμίνι, η οποία προέρχεται από το κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Αυτοί που αντιτίθενται στο Πράσινο Πάσο υποστηρίζουν ότι ποδοπατά τις ελευθερίες και είναι η πίσω πόρτα προκειμένου να εξαναγκαστούν οι πολίτες σε εμβολιασμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...