Ο Μαρινάκης, οι «ευαίσθητοι» και οι τρικλοποδιές
Ο Μαρινάκης, οι «ευαίσθητοι» και οι τρικλοποδιές
Με μια «βουτιά» στην επετηρίδα απαντά κατά τις πληροφορίες ο Πρωθυπουργός στο κύμα του παλαιοκομματισμού που φούσκωσε το Σαββατοκύριακο με τις δηλώσεις εκτός γραμμής από τους Κικίλια, Γεωργιάδη και Αβραμόπουλο για τις αυξήσεις στους ένστολους. Η διαφοροποίηση αυτή που είχε και τον χαρακτήρα της εκ των έσω τρικλοποδιάς (εφόσον ήταν γνωστό εσωτερικά ότι ο Πρωθυπουργός θα ανακοίνωνε κάτι τέτοιο στη ΔΕΘ), έγινε η αφορμή για να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα.
Το πρώτο και πλέον εμφανές είναι ότι το πολιτικό παιχνίδι αγριεύει, οι προσωπικές στρατηγικές βγαίνουν άκομψα στο προσκήνιο και ο Πρωθυπουργός αξιολογεί καθημερινά, συμπεριφορές και στοχεύσεις με ένα βασικό κριτήριο. Ποιοι είναι αυτοί που εργάζονται για την επίλυση προβλημάτων και φέρνουν μετρήσιμα αποτελέσματα.
Πέρα όμως από το κυβερνητικό έργο, στην πολιτική παίζουν πάντοτε ρόλο τα πρόσωπα, τα μηνύματα και οι συμβολισμοί. Και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα στηριχθεί στα στελέχη της νεότερης γενιάς για να μην επιτρέψει στο αρνητικό πρόσημο των προσωπικών επιδιώξεων να θολώσει το κυβερνητικό στίγμα.
Ετσι, δεν ήταν τυχαίο ότι την Δευτέρα (31/5), μετά το «Σαββατοκύριακο του παλαιοκομματισμού» βγήκαν μπροστά δύο στελέχη της νεότερης γενιάς για να δώσουν έναν διαφορετικό τόνο και μήνυμα:
♦ Νωρίς το πρωί ο υπουργός Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης βγήκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για να τονίσει ότι «θα εξαντληθούν οι δυνατότητες για αυξήσεις σε όλους τους ένστολους». Παράλληλα, τόνισε πως «καμία κυβέρνηση δεν κέρδισε με παροχολογία αλλά με σταθερότητα» και σχολίασε πως «δωρεάν ευαισθησία δεν υπάρχει. Στο υπουργείο Άμυνας έγιναν εξοικονομήσεις. Οταν ήμουν στο υπουργείο Παιδείας συνεργάστηκα με τον κ. Χατζηδάκη για εξοικονομήσεις ώστε να γίνουν 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών. Αυτό είναι τεκμήριο ευαισθησίας».
♦ Την ίδια ώρα το Μαξίμου παρέπεμπε τους δημοσιογράφους που βομβάρδιζαν με τηλεφωνήματα τα στελέχη του στην ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη στις 12.30. «Δεν υπάρχουν λιγότερο και περισσότερο ευαίσθητοι στην κυβέρνηση σχετικά με τις αυξήσεις στους μισθούς των ένστολων» δήλωσε ο κ. Μαρινάκης στο briefing. Και εκπέμποντας σαφές μήνυμα προς το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας πρόσθεσε:
—«Η οικονομική πολιτική ασκείται από το υπουργείο Οικονομικών με την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού με δημοσιονομικά κριτήρια και όχι με όρους δηλώσεων και αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όχι με όρους επικοινωνίας και δημοφιλίας, δεν θα μπούμε στη λογική του “δώστα όλα”, να μη δημιουργούμε κοινωνικούς αυτοματισμούς, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα επιτρέψει να επιστρέψουμε στις 10ετίες του 80 και των μνημονίων, οι τελευταίες γενιές πλήρωσαν πολύ ακριβά τη λογική της πλειοδοσίας».
Κυβερνητική πηγή ανέφερε στο Protagon ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μαρινάκης καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, θυμίζοντας τη δύσκολη στροφή της αμφισβήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και τους κραδασμούς που συνόδευσαν την τελική ρήξη και τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι, πέραν του κ. Πιερρακάκη, ο κ. Μαρινάκης, 37 ετών σήμερα, θα έχει ρόλο κλειδί στην ομάδα κρούσης που θα προστατεύσει το «μήνυμα» της κυβέρνησης κόντρα σε προσωπικές στρατηγικές. Η οποία, όπως φάνηκε και στον πρόσφατο ανασχηματισμό «των 30άρηδων και των 40άρηδων», στηρίζεται σε μια γενιά που καλείται τώρα να βγει μπροστά και να δώσει το στίγμα και τις μάχες της με όρους πολιτικούς.
Στα πρόσωπα που μπορούν να εκφράσουν αυτή την πολιτική κατεύθυνση συγκαταλέγεται κατά τις ίδιες πληροφορίες το ντουέτο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, ο 44χρονος Χρίστος Δήμας και ο 37χρονος Κωνσταντίνος Κυρανάκης, καθώς και η Σοφία Ζαχαράκη που ανέλαβε τη θέση της υπουργού Παιδείας και έχει δοκιμαστεί και ως εκπρόσωπος της ΝΔ προ της εκλογικής νίκης του 2019.
Το ερώτημα βέβαια, για να μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους, είναι τι θα συμβεί αν αντί για τις τρικλοποδιές όπως αυτές των Γεωργιάδη και Κικίλια, περάσουμε σε τάκλιν «με τις τάπες» και «επικίνδυνο παιχνίδι»… το οποίο εκτός από «παρατηρήσεις», όπως αυτές των Πιερρακάκη και Μαρινάκη, θα απαιτήσει «κίτρινες» και «κόκκινες» κάρτες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: Ο Μαρινάκης, οι «ευαίσθητοι» και οι τρικλοποδιές
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.