442
Ο κορονοϊός διέλυσε τις προσδοκίες για την ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας, και ο Εμανουέλ Μακρόν επιδιώκει τη γερμανική στήριξη | EPA/GONZALO FUENTES / POOL MAXPPP OUT

Ο Μακρόν ζητάει από τη Μέρκελ κοινή επανεκκίνηση

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2020, 22:45
Ο κορονοϊός διέλυσε τις προσδοκίες για την ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας, και ο Εμανουέλ Μακρόν επιδιώκει τη γερμανική στήριξη
|EPA/GONZALO FUENTES / POOL MAXPPP OUT

Ο Μακρόν ζητάει από τη Μέρκελ κοινή επανεκκίνηση

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2020, 22:45

Ο Εμανουέλ Μακρόν, στις ασύμμετρες συνθήκες της πανδημίας κατά τη λεγόμενη Φάση 2, φοβάται για την τύχη της γαλλικής οικονομίας, έτσι επιδιώκει την επανεκκίνησή της μέσω της γερμανικής προσέγγισης – ή χείρας βοηθείας, αν προτιμάτε.

Ο γάλλος πρόεδρος είναι πεπεισμένος ότι η Γερμανία θα ανακάμψει πολύ πιο γρήγορα εν συγκρίσει με τη χώρα του, και αυτό επειδή το 1,2 τρισ. ευρώ που θα ρίξει η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στη δική της οικονομία προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων της αρρώστιας είναι ένα σούπερ φάρμακο. Για την ακρίβεια, πρόκειται για ποσό τριπλάσιο των 400 δισ. ευρώ που θα εισρεύσει στην οικονομία της Γαλλίας. Δεν μπορούν καν να γίνουν συγκρίσεις.

Για τον λόγο αυτόν, ο Μακρόν πιέζει να συγχρονίσει την επανεκκίνηση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να μη διακινδυνεύσει πολύ μεγάλες απώλειες στην πατρίδα του. Μάλιστα διαβουλεύτηκε με τη Μέρκελ επ’ αυτού του ζητήματος το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η ύφεση «τρέχει» ήδη στη Γαλλία με ένα 8% που θα επιβαρύνει το εφετινό ΑΕΠ, ρίχνοντας έξω όλες τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις των ειδικών, αφού στις αρχές του 2020 η Γαλλία είχε καλύτερες προοπτικές, είχε κερδίσει μία πρόβλεψη για υψηλότερη ανάπτυξη από τη γερμανική, ωστόσο η κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία άλλαξε τα δεδομένα με δραματικό τρόπο.

  • Τώρα πλέον υπολογίζεται ότι το γαλλικό χρέος θα αγγίξει το 115% του ΑΕΠ, ενώ το γερμανικό χρέος θα φρενάρει στο 70% του ΑΕΠ.

Μάλλον έτσι εξηγείται η απρόσκοπτη συνέχιση της γαλλικής παραγωγής κατά το εν τρίτον αυτής μέσα στο πανδημικό σοκ, αλλά και η επαναλειτουργία ορισμένων εργοστασιακών γιγάντων, όπως είναι η Michelin και η Airbus. Η 11η Μαΐου πάντως ορίστηκε από τον Μακρόν (μετά την τελευταία του συζήτηση με τη Μέρκελ) ως η ημερομηνία-κλειδί για τους Γάλλους, όσον αφορά την επιστροφή τους στην εργασία και στις υπόλοιπες παραγωγικές δραστηριότητες.

Από πλευράς της, η γερμανίδα καγκελάριος διαβουλεύεται ήδη με τους πρωθυπουργούς των γερμανικών κρατιδίων ώστε να σχεδιαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η Φάση 2. Οι ιταλικές αντιδράσεις για τη χρηματοδότηση μέσω του Μηχανισμού Σταθερότητας υφίστανται πάντα, αλλά δεν την πτοούν. Δεν θέλουν οι Ιταλοί δάνεια που θα μεγαλώσουν και άλλο το χρέος τους, επιμένουν στην ιδέα του ευρωομολόγου, ωστόσο και η Μέρκελ επ’ αυτού είναι αμετάπειστη: δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

H καγκελάριος είναι και σε ένα άλλο ζήτημα απόλυτη: τα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά, τουλάχιστον όσον αφορά τη διακίνηση αγαθών και εμπορευμάτων. Ο Μακρόν υπερθεματίζει, υποστηρίζοντας την ελεύθερη κυκλοφορία και των εργαζομένων, μεταξύ των ομόρων κρατών. Εξάλλου η Γαλλία μέσα στην πανδημία διατήρησε και εξακολουθεί να διατηρεί ανοικτά τα σύνορά της με την Ιταλία. Προβλήματα υπήρξαν στη γαλλογερμανική μεθόριο, όταν προπηλακίστηκαν γάλλοι εργαζόμενοι ως επικίνδυνοι για μετάδοση του ιού. Το μικροθέμα διευθετήθηκε με τη συγγνώμη του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...