Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε «χρήσιμες, ουσιαστικές και επιχειρηματικές» τις συνομιλίες που είχε με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Κρεμλίνο και είπε ότι ορισμένες από τις ιδέες του γάλλου προέδρου ενδέχεται να αποτελέσουν βάση για περαιτέρω κοινά βήματα. Ο Μακρόν ταξίδεψε στη Μόσχα εκτάκτως, για το Ουκρανικό.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες τους τη Δευτέρα, ο Πούτιν είπε ότι ορισμένες από τις ιδέες του Μακρόν σχετικά με την ασφάλεια είναι ρεαλιστικές και ότι οι δυο τους θα συζητήσουν ξανά το ζήτημα μόλις ο επισκέπτης του συνομιλήσει και με την ηγεσία της Ουκρανίας στο Κίεβο: «Μία σειρά από ιδέες και προτάσεις του, για τις οποίες είναι μάλλον πολύ νωρίς να συζητήσουμε, νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό να γίνουν η βάση των περαιτέρω κοινών μας βημάτων» είπε ο Πούτιν. «Συμφωνήσαμε ότι μετά το ταξίδι του στην ουκρανική πρωτεύουσα θα τηλεφωνηθούμε ξανά και θα ανταλλάξουμε απόψεις για αυτό το θέμα» είπε.
Φρόντισε όμως να υπενθυμίσει ότι εάν η Ουκρανία ενταχθεί στο NATO, οι Ευρωπαίοι θα συρθούν σε μία στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία, από την οποία δεν θα υπάρξουν νικητές. Δεσμεύτηκε πάντως πως η Ρωσία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν από την πλευρά της προκειμένου να επιτευχθούν συμβιβασμοί προς όφελος όλων.
Τι συζήτησαν οι δυο τους
Τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δύο καλούς λόγους να πάει στην «κατηραμένη» Μόσχα (και κατόπιν, βέβαια, στο «ευλογημένο» Κίεβο) για να συνομιλήσει με τον πρόεδρο Πούτιν. Είχε και έναν τρίτο λόγο, ήσσονος σημασίας.
Ο πρώτος είναι ότι η ΝΑΤΟϊκή χώρα του (παρά τα όσα έχει πει κατά του ΝΑΤΟ ο ίδιος) συμμετέχει (όπως και η Γερμανία, εξάλλου) στη λεγόμενη Συμφωνία του Μινσκ, η οποία αφορά την αποκατάσταση της ευταξίας στις ρωσόφωνες επαρχίες της Ουκρανίας – σημειωτέον ότι η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία πως αδιαφορεί για την εφαρμογή της συγκεκριμένης συμφωνίας, αν δεν τη σαμποτάρει κιόλας.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η Γαλλία διέρχεται προεκλογική περίοδο, άρα το συγκεκριμένο ταξίδι στο Κρεμλίνο αναδεικνύει τον Μακρόν σαν ηγέτη διεθνούς εμβελείας.
Ο τρίτος λόγος είναι συμπτωματικής αξίας και αφορά τη συγκυρία, καθώς η Γαλλία ασκεί τώρα την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπωσδήποτε, ο Μακρόν δεν είχε τίποτε να χάσει βλέποντας για λίγο τον Πούτιν.
Οι συνομιλίες στο Κρεμλίνο ξεκίνησαν με τα «εύγε» του Πούτιν προς τον Μακρόν, μόλις ο φιλοξενούμενός του του δήλωσε ότι ελπίζει να «αποφύγει έναν πόλεμο» και ότι η εκεί παρουσία του σημαίνει ότι ο επιδιώκει την αποκλιμάκωση των εντάσεων και τη δημιουργία «σχέσεων εμπιστοσύνης και σταθερότητας» για όλους. Ετσι ο ρώσος οικοδεσπότης συνεχάρη τον Μακρόν «που προσπαθεί να επιλύσει την κρίση» στο Ουκρανικό.
«Αμοιβαίως επωφελής λύση»
Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα διεθνή Μέσα από τη Μόσχα, ο Μακρόν δήλωσε στον Πούτιν ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Ρωσία χρειάζονται μία «αμοιβαίως επωφελή απάντηση» ώστε να τερματιστεί η αντιπαράθεση στο Ουκρανικό. Και εξήρε τον ρόλο του διαλόγου ως βασικού μέσου προς επίτευξη της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ευρώπη. «Η συνάντησή μας θα μας επιτρέψει να αποφύγουμε τον πόλεμο και να οικοδομήσουμε τη σταθερότητα, τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη» είπε ο γάλλος πρόεδρος. Επειδή «διακυβεύεται όχι μόνο η ασφάλεια της ίδιας της Ουκρανίας, αλλά και της Ευρώπης στο σύνολό της».
Ο διάλογος, συνέχισε, αυτήν τη στιγμή είναι πιο αναγκαίος από ποτέ, «διότι μόνο αυτός θα εγγυηθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη». Στον συνομιλητή του τόνισε ότι πιστεύει πως «και οι δύο πλευρές πρέπει να συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα».
Με την ευκαιρία, ο Μακρόν ανέφερε ότι οι προσδοκίες του είναι μεγάλες και για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Γαλλίας-Ρωσίας – αυτό το τελευταίο το ανέφερε επειδή άλλη μία συγκυρία τον συνόδευσε στην πτήση του προς τη Μόσχα: η 30ή επέτειος της ανανέωσης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών (όταν η ΕΣΣΔ έγινε Ρωσία)…
«Κοινές οι ανησυχίες μας»
Από πλευράς του ο Πούτιν είπε στον συνομιλητή του ότι οι δύο χώρες «έχουν κοινές ανησυχίες» σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη από πλευράς ασφαλείας: «Θέλω να το υπογραμμίσω αυτό ιδιαιτέρως» είπε, και αμέσως μετά ευχαρίστησε τον Μακρόν για το ενδιαφέρον της Γαλλίας και προσωπικώς του προέδρου της όσον αφορά την επίλυση ζητημάτων της ευρωπαϊκής ασφαλείας γενικώς και ειδικότερα της «ενδο-ουκρανικής κρίσης στα νοτιοανατολικά της χώρας» όπως είπε επί λέξει.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News