864
Θερμός εναγκαλισμός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Εμανουέλ Μακρόν, στο Παρίσι, τον Φεβρουάριο | EPA/THIBAULT CAMUS / POOL

Ο Μακρόν στέλνει στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2024, 12:27
Θερμός εναγκαλισμός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Εμανουέλ Μακρόν, στο Παρίσι, τον Φεβρουάριο
|EPA/THIBAULT CAMUS / POOL

Ο Μακρόν στέλνει στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2024, 12:27

Λίγους μήνες μετά την αναταραχή που προκάλεσε ο Εμανουέλ Μακρόν δηλώνοντας ότι Δύση δεν αποκλείει την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία για να πολεμήσουν τους Ρώσους, ο ανώτατος διοικητής του Κιέβου ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η Γαλλία θα αρχίσει σύντομα να στέλνει στρατιωτικούς για την εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων.

Ο στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκι είπε ότι είναι όλα έτοιμα για να επιτραπεί σε γάλλους στρατιωτικούς εκπαιδευτές να επισκέπτονται ουκρανικά εκπαιδευτικά κέντρα, μετά από συνομιλίες με τον Σεμπαστιέν Λεκορνού, τον γάλλο υπουργό Αμυνας.

«Καλωσορίζω την πρωτοβουλία της Γαλλίας να στείλει εκπαιδευτές στην Ουκρανία για να εκπαιδεύσουν ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό», έγραψε ο Σίρσκι στο Telegram.

«Εχω ήδη υπογράψει τα έγγραφα που θα επιτρέψουν στους πρώτους γάλλους εκπαιδευτές να επισκεφθούν σύντομα τα εκπαιδευτικά μας κέντρα και να εξοικειωθούν με τις υποδομές και το προσωπικό τους.

«Πιστεύω ότι η αποφασιστικότητα της Γαλλίας θα ενθαρρύνει και άλλους εταίρους να συμμετάσχουν σε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο».

Ο αρχιστράτηγος της Ουκρανίας δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τις πρώτες γαλλικές αποστολές.

Το γαλλικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε: «Οπως έχει ήδη αναφερθεί αρκετές φορές, η εκπαίδευση στο ουκρανικό έδαφος είναι ένα από τα σχέδια που συζητήθηκαν κατά τη διάσκεψη για την υποστήριξη της Ουκρανίας που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 26 Φεβρουαρίου.

«Οπως όλα τα σχέδια που συζητήθηκαν τότε, το κομμάτι αυτό συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο εργασίας με τους Ουκρανούς, ιδίως για να κατανοηθούν οι ακριβείς ανάγκες τους».

Ούτε η Πολωνία αποκλείει την αποστολή στρατευμάτων

Η Πολωνία δεν θα πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, δήλωσε τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, την ώρα που το Κίεβο δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει την προέλαση του ρωσικού στρατού.

Ο Σικόρσκι δεν διευκρίνισε τι ρόλο θα έχουν τα στρατεύματα.

Ερωτηθείς αν η Πολωνία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, ο Σικόρσκι απάντησε: «Δεν θα πρέπει να το αποκλείσουμε. Θα πρέπει να αφήσουμε τον Πούτιν να προσπαθεί να μαντέψει τις προθέσεις μας».

Η συνέντευξη του πολωνού υπουργού δημοσιεύθηκε στην πολωνική εφημερίδα Gazeta Wyborcza, την ιταλική La Repubblica και την ισπανική El Pais.

Ο ίδιος ο Σικόρσκι έχει επισημάνει ότι η παρουσία νατοϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία «δεν είναι αδιανόητη».

Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, είχε δηλώσει ότι η χώρα του «είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε έναν συνασπισμό χωρών, του οποίου θα μπορούσε να ηγηθεί η Γαλλία ή κάποια άλλη χώρα, η οποία θα μπορούσε να οργανώσει την εκπαίδευση των Ουκρανών στο έδαφός της».

Η Βρετανία, η Αμερική και χώρες της ΕΕ έχουν εκπαιδεύσει περισσότερους από 100.000 ουκρανούς στρατιώτες σε ευρωπαϊκό έδαφος από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Η συζήτηση για τη χρήση δυτικών όπλων στη Ρωσία

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμιχάλ, θα συναντηθεί την Τρίτη με ομάδα ηγετών της ΕΕ στην Πράγα για να συζητήσουν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, ανακοίνωσε ο τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα, η χώρα του οποίου φιλοξενεί τη συνάντηση.

Ο Φιάλα επανέλαβε ότι οι πρώτες παραδόσεις πυρομαχικών, που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της Τσεχίας και προέρχονται εκτός ΕΕ, θα φτάσουν στην Ουκρανία τον Ιούνιο.

«Θα συζητήσουμε όλα τα ζητήματα που άπτονται του συντονισμού και της ενίσχυσης της βοήθειας προς την Ουκρανία αυτές τις δύσκολες στιγμές», εξήγησε ο τσέχος πρωθυπουργός.

Στο γεύμα εργασίας, το βράδυ της Τρίτης, θα συμμετάσχουν οι πρωθυπουργοί της Ολλανδίας, της Δανίας και της Λετονίας, όπως και ο πρόεδρος της Πολωνίας, οι χώρες που είναι μεταξύ των πιο ένθερμων υποστηρικτών της Ουκρανίας στον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας.

Ο Φιάλα φάνηκε να απηχεί τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, λέγοντας ότι οι δυτικές χώρες θα πρέπει να άρουν τους περιορισμούς που εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα που έχει λάβει από τη Δύση για να πλήξει στόχους μέσα στη Ρωσία.

Το Κίεβο «έχει το δικαίωμα να αμυνθεί» και έχει συνεπώς «το δικαίωμα να πλήττει θεμιτούς στρατιωτικούς στόχους έξω από την Ουκρανία», υπογράμμισε τη Δευτέρα, ο Στόλτενμπεργκ από τη Σόφια.

Η Εσθονία και η Ολλανδία φάνηκε πως στηρίζουν αυτή την άποψη.

«Ουδέποτε το απέκλεισα και ελπίζω πως άλλες χώρες που έχουν διαφορετική θέση, θα την αλλάξουν», δήλωσε η ολλανδή υπουργός Αμυνας, Κάισα Ολονγκρεν, κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, κάλεσε σήμερα τους «27» να βρουν μια ισορροπία ανάμεσα στον φόβο μιας κλιμάκωσης και την ανάγκη των Ουκρανών να αμυνθούν, εκτιμώντας ότι το Κίεβο πρέπει να μπορεί να πλήττει το ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα.

«Σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου, είναι απολύτως δυνατό, και δεν υπάρχει αντίφαση, μπορώ να απαντήσω ή να πολεμήσω εναντίον αυτού που μου επιτίθεται από το έδαφός του», δήλωσε πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

«Χρειάζεται μια ισορροπία ανάμεσα στον κίνδυνο κλιμάκωσης και την ανάγκη των Ουκρανών να αμυνθούν», πρόσθεσε.

Η Γερμανία ή οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι πολύ πιο απρόθυμες, φοβούμενες μια απ’ ευθείας σύγκρουση με τη Μόσχα.

«Η Γερμανία έλαβε μια κυρίαρχη απόφαση», δήλωσε σήμερα η γερμανίδα υφυπουργός Αμυνας, Ζίμτγε Μέλερ, επαναλαμβάνοντας την κατηγορηματική αντίθεση του Βερολίνου.

Στο μεταξύ, η Oλονγκρεν δήλωσε ότι η χώρα της θα προσφέρει εξαρτήματα του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot στην Ουκρανία, ενώ πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με άλλες χώρες προκειμένου να συναρμολογηθεί ένα ολόκληρο σύστημα.

«Με την προσφορά μας, και αν και άλλες χώρες-εταίροι είναι σε θέση να προσφέρουν εξαρτήματα και πυρομαχικά, θα είμαστε σε θέση να παράσχουμε βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον ένα ολοκληρωμένο σύστημα στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το Βέλγιο είχε ανακοινώσει ότι θα παραδώσει στην Ουκρανία 30 μαχητικά αεροσκάφη F-16 έως το 2028.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...