232
Γαλλικά Mirage-2000 στους αιθέρες | REUTERS/Benoit Tessier

Ο Μακρόν στέλνει Mirage στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2024, 09:58
Γαλλικά Mirage-2000 στους αιθέρες
|REUTERS/Benoit Tessier

Ο Μακρόν στέλνει Mirage στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2024, 09:58

Η Γαλλία θα μεταφέρει μαχητικά αεροσκάφη Mirage-2000 στην Ουκρανία και θα εκπαιδεύσει ουκρανούς πιλότους, ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Χρειάζεσαι συνήθως πέντε-έξι μήνες. Έτσι, μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρχουν πιλότοι. Οι πιλότοι θα εκπαιδευτούν στη Γαλλία», είπε ο Μακρόν.

Τα Mirage 2000 είναι μονοκινητήρια, μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων, τέταρτης γενιάς.

Η Γαλλία θα εξοπλίσει και θα εκπαιδεύσει επίσης μια ολόκληρη ταξιαρχία 4.500 ουκρανών στρατιωτών, πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

Εν μέσω εικασιών ότι ο Μακρόν θα μπορούσε να ανακοινώσει γρήγορα την αποστολή γάλλων εκπαιδευτών στην Ουκρανία, ο πρόεδρος είπε ότι η Γαλλία και οι σύμμαχοί της θα αποφασίσουν για αυτό, αλλά τόνισε ότι δεν πιστεύει πως μία τέτοια κίνηση από το Παρίσι θα ήταν αιτία κλιμάκωσης.

Την Τετάρτη, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι η Ρωσία μπορεί να επιτρέψει σε άλλες χώρες να «χτυπήσουν δυτικά συμφέροντα» χρησιμοποιώντας τα όπλα της, από τη στιγμή που οι ΗΠΑ και δυτικές χώρες άναψαν το πράσινο φως στην Ουκρανία να χτυπήσει σε ρωσικό έδαφος με τα δικά τους όπλα.

Μιλώντας από τη Νορμανδία, την Πέμπτη, ο Τζο Μπάιντεν απάντησε ότι η Ουκρανία είναι περιορισμένη στο να πλήττει στόχους εντός της Ρωσίας μεν, αλλά κοντά στα σύνορα των χωρών.

«Δεν τους δώσαμε όπλα για να χτυπήσουν τη Μόσχα, για να χτυπήσουν το Κρεμλίνο, αλλά ακριβώς απέναντι από τα σύνορα, όπου δέχονται σημαντικά πυρά από συμβατικά όπλα που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι για να σκοτώσουν Ουκρανούς», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...