Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να προσφέρει σε όλους τους 25χρονους Γάλλους δωρεάν έλεγχο γονιμότητας, στο πλαίσιο σχεδίου για την αντιστροφή της μείωσης του ποσοστού γεννήσεων, που θεωρεί εθνική απειλή.
Το τεστ θα προσφέρεται δωρεάν από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με αξιωματούχους της γαλλικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον εντοπισμό παραγόντων υπογονιμότητας αλλά και για να δοθεί αυτό που οι υπουργοί του Μακρόν περιγράφουν ως «σήμα αφύπνισης» σε ζευγάρια που αγνοούν το «βιολογικό τους ρολόι».
Ο 46χρονος Μακρόν, που δεν έχει παιδιά ο ίδιος, θέλει να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να γίνονται γονείς νεότεροι και να μην περιμένουν ως τις ηλικίες στις οποίες ο κίνδυνος υπογονιμότητας είναι μεγαλύτερος.
Ωστόσο, όπως μεταφέρουν οι Times, η έκκληση του Μακρόν για «δημογραφικό επανεξοπλισμό» έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις. Η Αν-Σεσίλ Μελφέρ, πρόεδρος του φεμινιστικού ιδρύματος Fondation des Femmes, σχολίασε ότι υπονομεύει το δικαίωμα των γυναικών να επιλέγουν αν θα κάνουν παιδιά. «Αφήστε τις μήτρες μας ήσυχες», είπε.
Πρόσφατα δημοσιεύθηκε έκθεση που δείχνει ότι μόλις 678.000 μωρά γεννήθηκαν στη Γαλλία πέρυσι, ο μικρότερος αριθμός από το 1945. Τα ευρήματα ήταν σοκ για ένα έθνος που παραδοσιακά βλέπει το ποσοστό γεννήσεών του ως συλλογική και εθνική υπόθεση.
Τον 19ο αιώνα, για παράδειγμα, οι Γαλλίδες παροτρύνονταν να κάνουν περισσότερα παιδιά από τις Πρωσσίδες και τις Γερμανίδες, στον αγώνα για στρατιωτική υπεροχή.
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ ζήτησε «12 εκατομμύρια όμορφα μωρά» καθώς προσπαθούσε να ανοικοδομήσει τη Γαλλία στον απόηχο της ναζιστικής κατοχής.
Τώρα το ποσοστό γεννήσεων είναι κεντρικό ζήτημα για τη διατήρηση ενός γενναιόδωρου κρατικού συνταξιοδοτικού συστήματος, που οι περισσότεροι Γάλλοι θεωρούν αναφαίρετο δικαίωμα. Οι οικονομολόγοι ωστόσο προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να καταρρεύσει εάν διατηρηθούν οι δημογραφικές τάσεις.
Ο εμπρηστικός χαρακτήρας του ζητήματος καταδείχθηκε πέρυσι, όταν η απόφαση του Μακρόν να αυξήσει το νόμιμο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 προκάλεσε εβδομάδες βίαιων διαμαρτυριών και μια κοινοβουλευτική εξέγερση που έφτασε στο όριο να ανατρέψει την κυβέρνησή του.
Με μέσο όρο 1,68 παιδιά ανά γυναίκα, η Γαλλία εξακολουθεί να έχει υψηλότερο ποσοστό γονιμότητας από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Ωστόσο, η μείωση κατά 6,6% του αριθμού των μωρών που γεννήθηκαν το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος έχει σημάνει συναγερμό στο Μέγαρο των Ηλυσίων και ο Μακρόν υποσχέθηκε σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα ότι «η Γαλλία θα γίνει ισχυρότερη μέσω της επανεκκίνησης του ποσοστού γεννήσεών της».
Είπε ότι το μειούμενο ποσοστό οφείλεται εν μέρει στην αύξηση της υπογονιμότητας, την οποία αποκάλεσε «το ταμπού του αιώνα». «Κάνουμε παιδιά όλο και πιο αργά. Η υπογονιμότητα, σε άνδρες και γυναίκες, έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και προκαλεί ταλαιπωρία σε πολλά ζευγάρια».
Με ένα στα τέσσερα ζευγάρια της Γαλλίας να πλήττονται από την υπογονιμότητα, ο Μακρόν έχει υποσχεθεί να αναγάγει το ζήτημα σε απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνησή του. Το σχέδιό του θα περιλαμβάνει πρόσθετη χρηματοδότηση για έρευνα σε τομείς όπως οι χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν στειρότητα. Θα ενισχύσει επίσης την τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Η υπουργός Ισότητας, Ορόρ Μπερζέ, είπε ότι θα καθιερωθεί επίσης δωρεάν έλεγχος γονιμότητας για όλους τους Γάλλους που είναι γύρω στα 25. «Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα και να πούμε στους νέους: “Μην περιμένετε μέχρι τα 35 σας για να αναρωτηθείτε σχετικά με τους κινδύνους υπογονιμότητας”», είπε.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι Times, πολλοί ειδικοί αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό ότι η υπογονιμότητα ήταν ένας σημαντικός παράγοντας πίσω από τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων. Είπαν ότι οι επιλογές του τρόπου ζωής, και κυρίως η απόφαση να αποκτήσουν λιγότερα παιδιά ή καθόλου, ήταν πιο σημαντικές για τους νέους και κυρίως για τις γυναίκες.
Η Μπετινά Ζουρλί, η φεμινίστρια δημοσιογράφος και δημιουργός του λογαριασμού Instagram @jeneveuxpasdenfant («δεν θέλω παιδί»), κατηγόρησε τον Μακρόν ότι επιδιώκει να «εργαλειοποιήσει τα γυναικεία σώματα». Είπε ότι στην πραγματικότητα στερεί από τις γυναίκες το δικαίωμα να αποφασίσουν αν θα κάνουν μωρό ή όχι, επιδιώκοντας να υποδείξει ότι ήταν «εθνικό τους καθήκον» να το κάνουν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News