Την ανάγκη επαγρύπνησης έναντι της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού επεσήμανε από τις Βρυξέλλες ο Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος το μεσημέρι της Πέμπτης στη Σύνοδο Κορυφής. Η δήλωση αυτή του προέδρου της Γαλλίας ήταν στο ίδιο μήκος κύματος και με αυτές της Ανγκελα Μέρκελ και ακολουθούν την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) ότι το νέο στέλεχος αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 90% των νέων κρουσμάτων της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Αυγούστου.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι οι εκστρατείες εμβολιασμού προχωρούν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ωστόσο είπε ότι «πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί με τη μετάλλαξη Δέλτα» που έρχεται και στην Ευρώπη.
Προειδοποίησε ότι η μετάλλαξη Δέλτα, η λεγόμενη «ινδική», φαίνεται να αγγίζει περισσότερο τα μη εμβολιασμένα άτομα ή αυτά που έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου και γι’ αυτόν το λόγο θα πρέπει να επιταχυνθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού.
Πρόσθεσε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να λάβει συντονισμένες αποφάσεις σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των συνόρων της σε τρίτες χώρες, αλλά και σε ό,τι αφορά την αναγνώριση των εμβολίων που δεν έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Μεγάλη άνοδος της μετάλλαξης στη Γαλλία
Στη Γαλλία υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για την επικράτηση του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού της Covid-19, καθώς είναι πιο μεταδοτικό και ήδη αντιπροσωπεύει «μεταξύ του 9%-10%» των νέων θετικών κρουσμάτων», καταγράφοντας μεγάλη άνοδο σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ανάφερε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ.
«Είναι μια αναλογία κατ’ αρχάς συγκρίσιμη με όσα παρατηρούμε στις ΗΠΑ και πιθανόν στη Γερμανία», δήλωσε ο Ατάλ την Τετάρτη, μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Για να έχουμε μια εικόνα για το πόσο ραγδαία επιβάλλεται η νέα μετάλλαξη, την Τρίτη, ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν είχε αναφέρει ένα εύρος 2%-4% των κρουσμάτων, βάσει των δεδομένων ελέγχου των θετικών κρουσμάτων. Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο προσδιορισμό αλληλουχίας, αυτό το στέλεχος που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Απρίλιο αντιπροσώπευε το 1% των δειγμάτων την 25η Μαΐου, έναντι 0,2% στις 11 Μαΐου.
«Υπάρχουν εδαφικές διαφορές», είπε ο Γκαμπριέλ Ατάλ, διευκρινίζοντας πως η παραλλαγή Δέλτα αντιπροσωπεύει το 12%-13% των μολύνσεων στην περιοχή του Παρισιού, όμως το 70% των θετικών κρουσμάτων καταγράφηκε στη Λαντ (νοτιοδυτικά), «το μοναδικό διαμέρισμα όπου παρατηρούμε μια αύξηση της επιδημίας», ενώ ευθύνεται για «αρκετές συρροές κρουσμάτων» στον Κάτω Ρήνο (ανατολικά).
Κατά τα άλλα και αναφορικά με το θέμα της Τουρκίας, που θα συζητηθεί στο δείπνο των ευρωπαίων ηγετών, ο Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «σε συνέχεια μιας συλλογικής δουλειάς που έχει γίνει, θα διαλευκάνουμε τις γραμμές για την επανεκκίνηση του διαλόγου και χαίρομαι γι’ αυτό». Πρόσθεσε ότι θα συζητηθούν το Μεταναστευτικό και η πολιτική σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σχετικά με τη Ρωσία, ο γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι για τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής ηπείρου είναι αναγκαίο να υπάρξει ένας διάλογος ΕΕ-Μόσχας – ένας διάλογος «απαιτητικός» και «φιλόδοξος», όπως τον χαρακτήρισε, στον οποίο θα τονίζεται η ενότητα της ΕΕ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News