535
Selfie του Σαλβαδόρ Ράμος στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης | Instagram

Ο μακελάρης του Τέξας μιλούσε με εφήβους «από την Καλιφόρνια έως την Ελλάδα»

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2022, 16:17
Selfie του Σαλβαδόρ Ράμος στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
|Instagram

Ο μακελάρης του Τέξας μιλούσε με εφήβους «από την Καλιφόρνια έως την Ελλάδα»

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2022, 16:17

Ο 18χρονος έφηβος που άνοιξε πυρ την Τρίτη μέσα σε δημοτικό σχολείο στο Ουβάλντε του Τέξας, σκοτώνοντας 19 παιδιά και δυο εκπαιδευτικούς, φέρεται να επικοινωνούσε με συνομιλήκους του ακόμη και από την Ελλάδα, με την έρευνα να υποδεικνύει ότι στις συνομιλίες αυτές ενδεχομένως είχε κάνει γνωστές τις εγκληματικές προθέσεις του, έστω κατά ένα μέρος.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Σαλβαδόρ Ράμος είχε πει σε διαδικτυακή γνωστή του ότι είχε μόλις πυροβολήσει τη γιαγιά του και ότι ήταν έτοιμος να «ανοίξει πυρ σε ένα δημοτικό σχολείο» λίγα λεπτά προτού λάβει χώρα η τραγωδία που βύθισε ξανά τις ΗΠΑ στον διαρκώς επανερχόμενο εφιάλτη των επιθέσεων με τη χρήση πυροβόλων όπλων μέσα σε σχολικά ιδρύματα.

Ο λόγος για μία 15χρονη από τη Γερμανία, η οποία μίλησε στην εφημερίδα υπό το ψευδώνυμο Cece, και κατέθεσε πως γνώρισε τον 18χρονο δύο εβδομάδες πριν το περιστατικό στο Yubo, μια εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω βίντεο. Oι NYT, οι οποίοι αναφέρουν πως εξασφάλισαν στιγμιότυπα της σχετικής συνομιλίας, έγραψαν πως μέσω της ίδιας εφαρμογής και «άλλοι έφηβοι από την Καλιφόρνια έως και την Ελλάδα είπαν ότι είχαν αλληλεπιδράσει με τον Ράμος».

Ο Ράμος, ο οποίος έκλεισε τα 18 στις 16 Μαΐου, πραγματοποίησε μία βιντεοκλήση μαζί με τη 15χρονη τις ημέρες γύρω από τα γενέθλιά του και ενώ βρισκόταν σε ένα κατάστημα όπλων, όπου αγόραζε ένα τουφέκι AR-15, όπως της είπε.

Το βράδυ της Δευτέρας, λίγες ώρες πριν το μακελειό, ο έφηβος μετέφερε στη νεαρή κοπέλα ότι είχε παραλάβει ένα δέμα από μια ηλεκτρονική παραγγελία και της έστειλε μια φωτογραφία ενός μεγάλου κουτιού από χαρτόνι – αργότερα της είπε ότι περιείχε πυρομαχικά. Ακόμη, ο Ράμος φέρεται να έδειξε στην Cere μια μαύρη τσάντα η οποία φαινόταν να περιέχει πολλούς γεμιστήρες με πυρομαχικά και τουλάχιστον ένα όπλο.

Τα μηνύματα του Ράμος στιγμές πριν την επίθεση

Το πρωί της Τρίτης, οι δυο τους είχαν μία νέα βιντεοκλήση λίγο πριν τις 10 π.μ., σύμφωνα με το αρχείο κλήσεων του κοριτσιού. Της έδειξε τα ρούχα που φορούσε, τα οποία ήταν μαύρα. Συνέχισε λέγοντας ότι δεν μπορούσε να της πει «το μυστικό του» μέχρι να φύγει ο παππούς του από το σπίτι.

Στις 11:06 π.μ., της έστειλε μήνυμα ότι «περιμένει» τη γιαγιά του, στην οποία αναφέρθηκε με μία βρισιά. «Θα της κάνω κάτι», έγραψε.

Τα στιγμιότυπα οθόνης που έχουν στη διάθεση τους οι NYT δεν δείχνουν την Cece να απαντά, ωστόσο στις 11:21 π.μ., ο έφηβος έστειλε ένα άλλο μήνυμα: «Μόλις πυροβόλησα τη γιαγιά μου στο κεφάλι». Ακολούθησε αμέσως μετά το μήνυμα «τώρα θα ανοίξω πυρ σε δημοτικό σχολείο» («Ima go shoot up a elementary school rn»).

Η Cece είπε ότι διάβασε τα μηνύματα αμέσως μόλις αυτά εστάλησαν, αλλά δεν πίστευε ότι ο συνομιλητής της κυριολεκτούσε. Μόνο αφότου η τραγωδία εμφανίστηκε στις ειδήσεις αναζήτησε τις Αρχές των ΗΠΑ, μια καθυστέρηση που τώρα μετανιώνει: «Ισως θα μπορούσα να αλλάξω αυτό που συνέβη. Αλλά δεν μπορούσα να μαντέψω τι πραγματικά θα έκανε».

Εξάλλου, σε προηγούμενες συζητήσεις των δύο, ο Ράμος είχε αναφερθεί στις κακές σχέσεις που είχε τόσο με τη μητέρα του όσο και με τη γιαγιά του, την οποία είχε μάλιστα γρονθοκοπήσει. Βία είχε ασκήσει στη μεγαλύτερη αδερφή του καθώς και σε μία πρώην κοπέλα του, σύμφωνα, πάντα, με όσα φέρεται να είπε ο ίδιος στη Cere.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...