593
Ο βετεράνος πυγμάχος μπορεί πια να απολαμβάνει τη μαριχουάνα του ελεύθερα στο Αμστερνταμ | TYSON RANCH/INSTAGRAM

Ο Μάικ Τάισον ανοίγει καφετέρια κάνναβης στο Αμστερνταμ

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2023, 19:47
Ο βετεράνος πυγμάχος μπορεί πια να απολαμβάνει τη μαριχουάνα του ελεύθερα στο Αμστερνταμ
|TYSON RANCH/INSTAGRAM

Ο Μάικ Τάισον ανοίγει καφετέρια κάνναβης στο Αμστερνταμ

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2023, 19:47

Ο Μάικ Τάισον άνοιξε ένα «καφέ κάνναβης» στο Αμστερνταμ, εκπληρώνοντας ένα εφηβικό του όνειρο. Ο αμερικανός πυγμάχος, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών, επισκέφθηκε για πρώτη φορά την ολλανδική πρωτεύουσα ως έφηβος και ανακάλυψε τα διάσημα καφέ μαριχουάνας της πόλης.

Σύντομα έγινε θιασώτης της πολιτικής της απελευθέρωσης των ελαφριών ναρκωτικών που ακολουθούσε για δεκαετίες η πόλη, με αποτέλεσμα να γίνει καυτός ναρκωτουριστικός προορισμός. Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, η απόφαση του βετεράνου πυγμάχου να ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη επιχείρηση προκαλεί αντιδράσεις στο δημοτικό συμβούλιο του Αμστερνταμ, που προσπαθεί ενεργά να περιορίσει τον ναρκωτουρισμό στην πόλη.

«Αυτό ήθελα πάντα να κάνω. Θα έπρεπε να είχα ανοίξει μια καφετέρια εδώ πολύ νωρίτερα» δήλωσε ο 57χρονος Tάισον στην ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf καθώς έπαιρνε μια τζούρα από κάνναβη ποικιλίας Exodus. «Το Αμστερνταμ απέπνεε ελευθερία την εποχή που η αμερικανική νομοθεσία σε έστελνε φυλακή αν κάπνιζες δημοσίως. Η μαριχουάνα στην Αμερική είναι δαιμονοποιημένη» συμπλήρωσε.

Η καφετέριά του, που αποκαλείται «Tyson 2.0», σίγουρα δεν υπηρετεί την εικόνα που επιχειρεί να καλλιεργήσει το δημοτικό συμβούλιο του Αμστερνταμ με την καμπάνια του «Stay away», η οποία απευθύνεται σε νεαρούς βρετανούς και άλλους τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την πόλη για ελεύθερη χρήση ελαφρών ναρκωτικών.

Η έλξη του εμπορευματοποιημένου καταστήματος κάνναβης του Τάισον έρχεται σε αντίθεση με τη διαφημιστική καμπάνια «αποθάρρυνσης» της πόλης, που θέλει να προσφέρει αντικίνητρα τους νέους άνδρες, ιδιαίτερα τους Βρετανούς, οι οποίοι αποκαλούνται «ενοχλητικοί τουρίστες» και πλημμυρίζουν το κέντρο της πρωτεύουσας σε κατάσταση αμόκ από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά.

Η αποτρεπτική εκστρατεία, που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, ακολούθησε πληθώρα καταγγελιών, καθώς οι μεθυσμένοι ή μαστουρωμένοι τουρίστες γίνονταν απωθητικοί, παρενοχλώντας τους ντόπιους και απομακρύνοντας τους πιο καλοπροαίρετους επισκέπτες της πόλης.

Το κατάστημα του Τάισον, στην οδό Σπρούιστραατ, στο παλιό κέντρο του Αμστερνταμ, θεωρείται το πρώτο μιας αλυσίδας καταστημάτων που αναμένεται να ακολουθήσουν, καθώς περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, απελευθερώνουν τις πολιτικές τους για τη χρήση κάνναβης.

Η επιχειρηματική πρωτοβουλία του πρώην πυγμάχου σίγουρα δε θα βρει υποστηρικτές μέσα στον δήμο. Γεγονός που δεν εμπόδισε πλήθη θαυμαστών του, βρετανών τουριστών και καπνιστών κάνναβης, να αποθεώσουν τον Τάισον την περασμένη εβδομάδα, όταν κατέφθασε στην ολλανδική πρωτεύουσα με θωρακισμένη λιμουζίνα.

Ο πυγμάχος με το παρατσούκλι «Iron Mike» ήταν γνωστός για το εκφοβιστικό του στυλ, καθώς και για τις διαμάχες του εντός και εκτός του ρινγκ. Το 1992 καταδικάστηκε για βιασμό και δέχθηκε ποινή φυλάκισης έξι ετών, εκτίωντας το μεγαλύτερο τμήμα της.

Πέντε χρόνια αργότερα, σε έναν αγώνα επιστροφής του, με αντίπαλο τον συμπατριώτη του Εβαντερ Χόλιφιλντ, ο αγώνας σταμάτησε όταν ο Τάισον του δάγκωσε το αυτί. Τώρα, οι επισκέπτες στο κατάστημά του στο Αμστερνταμ θα μπορούν να αγοράζουν τα «Mike bites» (δαγκώματα –αλλά και μπουκιές– του Μάικ), που είναι γλυκά κάνναβης σε σχήμα αυτιού.

Τα τελευταία χρόνια έχει δοκιμάσει την τύχη του και ως ηθοποιός, ερμηνεύοντας τον εαυτό του στην επιτυχημένη κωμωδία «The Hangover». Αλλά η πυγμαχία έχει αφήσει το στίγμα της στον Τάισον, ο οποίος έχει παραδεχτεί πως στο παρελθόν υπήρξε εθισμένος στο αλκοόλ και στην κοκαΐνη. «Δεν κάπνισα μαριχουάνα ποτέ κατά τη διάρκεια της καριέρας μου. Αλλά τώρα τη χρησιμοποιώ λόγω των τραυματισμών που έχω» λέει σήμερα.

Ο πυγμάχος θεωρεί ότι η επιχειρηματικότητα τον έβαλε «στον σωστό δρόμο» μετά από μια ταραγμένη ζωή και καριέρα, η οποία ξεκίνησε στους κακόφημους δρόμους της Νέας Υόρκης. «Είμαι χαρούμενος άνθρωπος, αλλά όχι ακόμα ικανοποιημένος άνθρωπος. Οι στόχοι της ζωής μου δεν έχουν επιτευχθεί όλοι» λέει στους Times.

Ενας νεαρός θαυμαστής του δήλωσε στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό AT5: «Ηρθα από το ανατολικό Λονδίνο μόνο για να τον δω. Δεν υπάρχει κανένας στον κόσμο σαν τον Μάικ Τάισον. Αποτελεί έμπνευση – μόνο αν νιώσεις την αύρα του καταλαβαίνεις ότι είναι ένας ισχυρός άνθρωπος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...