342
| REUTERS/Sarah Silbiger/File Photo

Ο Μάικ Πομπέο αποσύρεται από την κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2023, 09:59
|REUTERS/Sarah Silbiger/File Photo

Ο Μάικ Πομπέο αποσύρεται από την κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2023, 09:59

Δεκαεπτά μήνες πριν τις επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και εννιά πριν την έναρξη των προκριματικών για το κομματικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, ο Μάικ Πομπέο, πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανακοίνωσε ότι τελικά δεν θα είναι υποψήφιος —ένας αντίπαλος λιγότερος για τον Ντόναλντ Τραμπ, επί των ημερών του οποίου υπηρέτησε στο υπ. Εξωτερικών.

Ο Πομπέο δεν είχε ανακοινώσει επισήμως ότι θα διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά όλα έδειχναν ότι για αυτό προετοιμάζεται: είχε αδυνατίσει εντυπωσιακά, είχε εκδώσει βιβλίο που έμοιαζε να είναι ένα είδος ιδεολογικής πλατφόρμας για τη μάχη για το χρίσμα του 2024 —«Πολεμώντας για την Αμερική που αγαπώ», σημείωνε, χαρακτηριστικά—, είχε διαφοροποιηθεί από τον Τραμπ και μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου είχε πει ότι το κόμμα χρειάζεται ηγέτες που δεν μένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν

Όμως φαίνεται ότι ο Πομπέο, 59 ετών, έκανε τους υπολογισμούς του —και πιθανότατα διαπίστωσε ότι η δυναμική που έχει ανακτήσει ο Τραμπ μεταξύ των δεξιών ψηφοφόρων, χάρη στην ποινική δίωξη του για την υπόθεση της Στόρμι Ντάντιελς. Είπε, λοιπόν, πως αποφάσισε έπειτα από συζητήσεις με τη σύζυγό του να μη θέσει υποψηφιότητα για προσωπικούς λόγους.

«Η χρονική συγκυρία δεν είναι κατάλληλη για εμένα και την οικογένειά μου», εξήγησε.

Πρώην κοινοβουλευτικός του Κάνσας και πρώην διευθυντής της CIA, ο Πομπέο είχε τη φήμη του πιστού συνεργάτη του Τραμπ και έθεσε σε εφαρμογή πολύ αμφιλεγόμενες αποφάσεις του 45ου προέδρου των ΗΠΑ στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

Ο Μάικ Πομπέο είχε αρχικά υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ πως του «έκλεψαν» τη νίκη στις εκλογές του 2020, αν και στη συνέχεια συνεργάστηκε στη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας.

Με τον Πομπέο να τίθεται εκτός κούρσας, επίσημα η μοναδική αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ στην κούρσα είναι η πρώην πρεσβευτής της κυβέρνησής του στα Ηνωμένα Έθνη και πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας, Νίκι Χέιλι.

Διεκδικητές του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων θεωρούνται πάντως ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Τιμ Σκοτ, ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και φυσικά ο κυβερνήτης της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις, τον οποίο έχει υποστηρίξει ο Πομπέο, απέναντι στις φραστικές επιθέσεις που έχει δεχτεί από τον Τραμπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...