291
Ο Μάικ και η Κάρεν Πενς έκαναν την εμφάνισή τους στην τελετή | REUTERS/Brendan Mcdermid

O Μάικ Πενς στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2021, 18:09
Ο Μάικ και η Κάρεν Πενς έκαναν την εμφάνισή τους στην τελετή
|REUTERS/Brendan Mcdermid

O Μάικ Πενς στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2021, 18:09

Το ξέραμε ότι θα είναι μια τελετή στην Ουάσινγκτον χωρίς προηγούμενο. Σε συνθήκες πανδημίας, με τον απερχόμενο πρόεδρο να έχει φύγει για να μην παραδώσει την εξουσία στον νικητή των εκλογών και με 20.000 στρατό στην πρωτεύουσα για να μην συμβεί το παραμικρό, στη σκιά του χάους της 6ης Ιανουαρίου.

Αυτή η ορκωμοσία, του Τζο Μπάιντεν ως 46ου προέδρου των ΗΠΑ, όμως ήταν και ιστορική. Ο Μπάιντεν μίλησε για μια «καινούργια ημέρα» για τις ΗΠΑ –είναι, σε ηλικία 78 ετών, ο γηραιότερος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία και μόλις ο δεύτερος ρωμαιοκαθολικός, μετά τον Τζον Φ. Κένεντι. Παράλληλα για πρώτη φορά ορκίζεται αντιπρόεδρος της χώρας μια γυναίκα, η Κάμαλα Χάρις.

Το δίδυμο που θα ηγηθεί της υπερδύναμης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια αφίχθη στα σκαλιά του Καπιτωλίου στην ώρα του. Νωρίτερα είχαν σπεύσει οι πρώην πρόεδροι, εκτός φυσικά του Ντόναλντ Τραμπ που έφυγε με το Air Force One για τη Φλόριντα και του 96χρονου Τζίμι Κάρτερ που λόγω ηλικίας δεν μπορούσε να παραστεί. Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα, Τζορτζ και Λόρα Μπους, Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον βρέθηκαν εκεί.

H Kάμαλα Χάρις ευχαριστεί τον Μάικ Πενς για την παρουσία του (REUTERS/Kevin Lamarque)

Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε αφιχθεί στο Καπιτώλιο και ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος αποφάσισε να παραστεί στην τελετή, σε αντίθεση με τον Τραμπ

Η παρουσία του Πενς δεν είναι τυχαία. Μολονότι υπήρξε ένας άχρωμος υπερσυντηρητικός πολιτικός, χωρίς καμία εξουσία δίπλα στον εκρηκτικό Τραμπ, μετά τα αιματηρά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου και το χάος που προκάλεσαν με την εισβολή τους στο Καπιτώλιο οι οπαδοί του απερχόμενου προέδρου, αναδείχθηκε σε φωνή της λογικής στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον βλέπουν ως μια πιθανή κομματική υποψηφιότητα για το 2024.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...